Kik ezek az új arcok a Petőfi TV-n?

Galán Angéla, Petőfi TV
Vágólapra másolva!
A március 15-én startolt Petőfi TV-n hat műsorvezető párosával kerül képernyőre az Én vagyok itt című műsorban. Hétfőtől vasárnapig minden nap este 8-tól fél 11-ig jelentkeznek be az A38 hajóról, koncertekről, színházi előadásokról, valamint filmekről tudósítanak. Rátonyi Krisztina mellett Fodor Imre, Tatár Csilla mellett Kerekes Péter, míg Galán Angéla oldalán Jakab Márk tűnik fel. Ketten korábbi műsorokból ismerősek lehetnek a nézőknek, de kik az új arcok, honnan jöttek, és mit csináltak korábban? 
Vágólapra másolva!

Tapasztalt műsorvezetők

Rátonyi Krisztina több műsorból ismerős lehet a nézőknek, vezette a Balatoni nyár, a Noé barátai és a Bízunk benned! című műsorokat, láthatták továbbá A legokosabb osztály-ban, és A Dal háttérműsorában is feltűnt. Tatár Csilla szintén nem új a szakmában, a műsorvezető tavaly decemberben mondott fel a TV2-nél, ahol hosszú időn keresztül a Mokká-t vezette. Őket nem kell bemutatni, viszont melléjük négy újonc érkezett a közmédia képernyőjére, összeállításunkban ők mesélnek az Origónak.

Sokáig nem jött rá, hogy érdekli a műsorvezetés

Galán Angéla ismerős lehet az Angi jelenti-ből, Budapesten született, Pozsonyban nőtt fel, gyerekkorának meghatározó közege volt a színház. Manapság a tévés munkák mellett dokumentumfilmeket is készít, amelyekben többek között a szomszédos országainkban élőket kérdezi arról, hogy mit gondolnak a magyarokról.

"Két adás van mögöttünk a Petőfi TV-n, a kollégám, Márk nyitott, laza, szívesen rögtönöz, és alapvetően egy pozitív hozzáállású ember, ez elég fontos egy ilyen szoros egymásrautaltságnál. Földessy Margit drámastúdiójában találkoztunk nagyjából tíz évvel ezelőtt. Mindketten színész apa gyermekeként nőttünk fel, mindketten színészek akartunk lenni egy ideig, aztán a Filmművészeti Egyetem televíziós szakán kötöttünk ki pár év különbséggel. Szóval vannak köztünk hasonlóságok, amelyek megkönnyítik az együttműködést" - mesélte műsorvezető társáról.

Már gyerekként is foglalkoztatták a körülötte lévő emberek Forrás: Nagy Zoltán

"Sokáig nem jöttem rá, hogy műsorvezetőként jól tudnám érezni magam. Pedig visszatekintve, már egészen kis gyerekként is intenzíven foglalkoztattak a körülöttem lévő emberek, próbáltam őket megfejteni. Nincsenek konkrét példaképeim, de gyerekkoromban a magyar televíziózás több emblematikus figurája volt közeli ismerősöm, legalábbis én úgy éreztem. Aztán egészen zavarbaejtő volt, amikor a Filmművészetin, az első stúdiógyakorlat-órán bejött Vitray Tamás, és rájöttem, hogy valójában most találkozunk először. Tőle például sokat tanultam. A külföldiek közül nagyra tartom például Cristiane Amanpourt, Oprah Winfreyt, de Oriana Fallaci életműve is lenyűgöző" - mondta.

Korábban már dolgozott a köztévének

Kerekes Péter rengeteg dolgot kipróbált már életében, volt kocsmája és péksége, foglalkozott ingatlanokkal, és vágóként is dolgozott. Kifejezetten szeret videókat forgatni, ez mára a kedvenc elfoglaltságává nőtte ki magát. Dolgozott már az MTVA-nak, de először áll műsorvezetőként a kamera elé. "Amikor először megkérdezték tőlem, hogy milyen terveim vannak a médiában, azt válaszoltam: valamilyen formában értékeket szeretnék közvetíteni a fiataloknak. Szerintem egy régen tátongó űrt tölthet be a Petőfi TV, amire remélhetőleg egyre többen lesznek kíváncsiak. Manapság sok helyről tudunk informálódni, de érdemes szelektálni. Mivel az alapvető koncepciónk megvan, igyekszünk célirányosan közvetíteni a legfrissebb érdekességeket a nagyvilágból és hazánkból mind zenei, mind kulturális és szórakoztató területről" - mesélte.

Értéket szeretne közvetíteni a fiataloknak Forrás: Én vagyok itt

"A közmédiának két éve forgatok különböző videókat, leginkább két-három perces anyagokat a műsorokba érkező vendégekkel, vagy egy-egy produkcióhoz kapcsolódóan. Igaz, voltam már autóversenytől kezdve sítáboron át fesztiválokig forgatni, de talán amire a legbüszkébb vagyok, az az idei Dal Akusztik. A Petőfi rádió stábjával karöltve napokra beköltöztünk a rádió 8-as stúdiójába, hogy megszülessenek ezek a klipszerű videók. Szerencsére a forgatások nálunk általában jó hangulatban telnek, úgyhogy a munka nem is volt annyira munkaszagú" - tette hozzá.

Főként a vidéki fiatalságnak szól

Fodor Imre frizurája és a gesztusai is olyanok, mintha a múlt századból maradt volna itt – könnyen lehet, hogy ezért rajong annyira a századfordulós irodalomért és a kalapokért. Táncos lábú, aki zenében igazi mindenevő, korábban már dolgozott az MTVA-nál. "Az M3 csatornán belül készítettünk fotóprojekteket, és mivel a promóciókban a vezetőség szerint jól szerepeltem, elhívtak a Petőfi TV castingjára. Korábban technikai vezető voltam, nem tanultam ezt a szakmát, de ennek a műsornak nem is az a lényege, hogy profik vezessék, hanem hogy olyan emberek, akik egy nyelvet beszélnek a fiatalokkal. Izgultam, hogy tudok-e jópofa lenni a képernyőn, hiszen attól még hogy valaki jó fej a kollégákkal vagy a barátokkal, nem biztos, hogy ez a tévéből is átjön" - mesélte.

Rátonyi Krisztinával közösen vezetik a műsort Forrás: Én vagyok itt

"A műsor abszolút politikamentes, és nem feltétlenül a budapesti fiatalságnak szól, akiknek minden itt van egy karnyújtásnyira. Úgy gondolom, a vidéken élő fiatal korosztálynak nyújt lehetőségeket, nekik szolgál új hírekkel, tanácsokkal, és kulturális, szórakoztató tartalommal. Minden héten új témát járunk körül, szóba kerül a lakásbérlés, a munkakeresés, a párkapcsolatok és a továbbtanulás. Fontos, hogy a hat műsorvezető megmaradjon olyannak, amilyen valójában, nincsenek konkrét előírások, akár ellent is mondhatunk egymásnak. Például ha a most oly népszerű tinderezés jön szóba, én elmondhatom pénteken, hogy a gyávák csajozásának tartom, míg más állíthatja, hogy egy nagyszerű új ismerkedési forma" - részletezte.

A legfiatalabb műsorvezető

Jakab Márk a Petőfi TV legfiatalabb arca. Maci becenevét édesanyjától kapta, aki kedvenc gyerekkori koalamacis meséjéről nevezte el. Jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetem tanulója, itt a hallgatói életből is aktívan kiveszi a részét. Bulikat és különböző összejöveteleket, eseményeket szervez, szabadidejében pedig kisfilmeket és videoklipeket készít.

A csatorna legfiatalabb arca, először áll kamera előtt Forrás: Somay Márk - A38 Hajó

Hosszú évekig tanult Földessy Margit színitanodájában, azonban a színészetet mára felváltotta a műsorvezetés. "Galán Angit elég régóta ismerem, együtt jártunk a színitanodába. Ő tanársegéd volt, én meg kisdobos nebuló, sosem voltunk közeli puszipajtások, de nagyon csíptük egymást mindig. Iszonyatosan örülök, hogy együtt vagyunk a műsorban, mert annyira pikk-pakk összebarátkoztunk, hogy hihetetlen" - mesélte partneréről.