Sorozatok, amelyeket titkolnak előlünk

ORPHAN BLACK
Vágólapra másolva!
Hol van a New Girl, az Orphan Black vagy a Hemlock Grove? Száznál is több magyar tévécsatorna van, de sokan inkább ismételnek, nem mernek előrukkolni újoncokkal. Sok olyan – máshol ünnepelt – széria van, amely itthon nem került még a tévébe, és lehet, hogy soha nem is fog.
Vágólapra másolva!

Száznál is több magyar nyelvű tévécsatorna van itthon, és a szakma is úgy látja, hogy ez túl sok. Jó pár szinte csak sorozatokat ad, kevés premierszériát, ellenben sok ismétlést. Egyre több tévésorozat jut el tehát hozzánk, de még mindig akad számos remek darab, amelyet egy tévétársaság sem vesz meg, tehát a magyarok kilenctizedéhez el sem jut. Sokszor sikersorozatok is sokáig kifejezetten igazolatlanul maradnak távol.

A nézettségi adatok alapján itthon a komédiák kevésbé népszerűek, mint a drámák, előbbiek inkább csak kábelcsatornákon képesek kiteljesedni – talán az amerikai humor miatt. Ráadásul az igazán sikeres szitkomok itthon szinte kizárólag az alánevetős műfajból jönnek, ez pedig már a kétezres évek elején is ciki volt. De még ennek fényében is meglepő, hogy egy annyira elismert és teljesen kommersz komédia, mint a New Girl itthon még mindig nem látható, pedig Zooey Deschanelre még azt sem lehet mondani, hogy teljesen ismeretlen lenne Magyarországon.

A New Girl sokaknak tetszene

De ha továbblépünk öreganyáink kedvenc műfajára, az élő közönség előtt felvett többkamerás műfajra, akkor is találhatunk olyan hiányzókat, mint a Tim Allen főszereplésével készült Last Man Standing, miközben az elmúlt évek egyik leghitványabb próbálkozása, A Miller család (The Millers) már a második kábeladón fog bemutatkozni.

Drámai hiányzók

Miközben a komédiák távollétét a szitkomkultúra hiányával magyarázni tudjuk, addig egyes drámák távollétét semmiképp sem. Azt még valahol meg lehet érteni, hogy a zseniális és nyelvi leleményekkel teli The Middleman nem ért el hozzánk, azonban napjaink egy legtöbbet emlegetett, sci-fihez közelítő szériája, a 3. évad előtt álló Orphan Black igazán helyet kaphatna valamelyik csatornán.

Az Orphan Black fordulatos és izgalmas

Egyelőre azonban a klónos thrillernek nincs nyoma, mint ahogy a Devious Maidsnek sem, pedig már tervbe volt véve a premier. Nem is csoda, hogy be akarták hozni, hiszen a Született feleségeket is jegyző Marc Cherry sorozatáról van szó, melynek kinn ugyancsak a harmadik szezonja közeleg. Ráadásul a latin-amerikai szobalányok karakterei is ismerősek lehetnek a telenovellák rajongói számára, az pedig már csak hab a tortán, hogy a szappanoperás szálakat némi krimivel és rejtéllyel dobják fel.

A sci-fi rajongók egyébként nemcsak az Orphan Black miatt búslakodhatnak, hanem olyan remek posztapokaliptikus szériák miatt is, mint a Jeremiah. A két szezont megért szériát ráadásul a Babylon 5-tel világhírnévre szert tevő J. Michael Straczynski készítette. És ha már scifi, akkor nem mehetünk el a Doctor Who, azaz a szörnyű magyarított címmel bíró Ki vagy, Doki? mellett sem. Igaz, a sorozat újkori érájának első évadja látható volt itthon, de a folytatások az új doktorokkal már nem.

Féltve őrzött szériák

Az egyéni felsorolásokat követően egy csoporttal folytatnánk, a Netflix-sorozatokkal. Ezek tömeges távolléte ugyanis meglehet, hogy nem a hazai csatornák hibája, hanem annak, hogy a Netflix nem akarja őket kiadni a kezeiből, inkább megvárják, míg eljut a szolgáltatás Magyarországra, hogy már az első naptól kezdve exkluzív szériákkal fogadják a hazai közönséget.

Orange is the new black: van benne dráma és sok vidám perc is Forrás: Netflix

A netflixes hiányzók élére természetesen a Kártyavár (House of Cards) kívánkozna, de ez valahol kivétel is, hiszen netes streamként már elérhetővé vált az első szezon az AXN, illetve a Telekom jóvoltából. Azonban sem a női börtönös Orange Is The New Black, sem a természetfölötti Hemlock Grove nem látható itthon, mint ahogy Az ítélet: Család (Arrested Development) negyedik szezonja sem. A tavalyi vagy idei sorozatok esetében valahol természetes, hogy még nem láthatak itthon, de félő, hogy a BoJack Horseman, a Marco Polo, az Unbreakable Kimmy Schmidt vagy a Bloodline sem kerül elő, míg a Netflix meg nem érkezik.

Régi nagyok, amelyek már soha nem jönnek

Hasonlóképpen hatalmas fehér foltot jelentenek a hazai tévézésben a hetvenes és nyolcvanas évek amerikai krimijei, azok, amik szinte biztos, hogy már nem is lesznek itthon láthatók. Persze pár krimisorozat, mint a San Francisco utcáin, a Petrocelli vagy a Kojak nálunk is látható volt egy véletlenszerű kiválasztásnak köszönhetően, de olyan, ugyancsak korszakosnak mondható szériákról lemaradtunk, mint a klasszikus Mission: Impossible (aminek csak a feldolgozása ért el hozzánk), a Matlock, a Perry Mason sorozat, a Rockford Files vagy az eredeti Hawaii Five-0.

1974 és 1980 közt ment a Rockford Files, de ma már aligha hozzák be

És ha hiányzókról beszélünk, akkor megkerülhetetlen az a tény is, hogy míg Angliából és Skandináviából egyre másra szállingóznak be a jobbnál jobb sorozatok hozzánk, a francia új hullám jelen képviselőit mintha direkt kerülnék a hazai csatornák. Míg mindenféle epizodikus krimisorozatokat láthatunk a galloktól (Jo, Különleges ügyosztály – Marseille, Párizsi helyszínelők), addig az olyan keményebb bűnügyi sorozatok, mint az Engrenages vagy a Braquo sehol sincsenek. Szépségtapasz, hogy a Viasat legalább a Les Revenants-t, azaz a Visszajárókat bemutatta itthon.