Mekkora kárt okoznak a tévéknek és a stúdióknak a torrentezők?

Arya Stark, a nézők egyik kedvence
Vágólapra másolva!
Sokan nem akarnak hónapokat, éveket várni egy-egy sorozatra, ezért inkább leszedik a netről felirattal vagy anélkül. Ők azonban lehet, hogy amúgy sem telepednének be a fotelbe a nappaliban, és nem néznék a hazai kereskedelmi tévéket. Mennyire zavarja a hazai kábelszolgáltatókat, tévétársaságokat az, hogy sokan illegálisan néznek újabb filmes, sorozatos tartalmat?
Vágólapra másolva!

Az ötödik évad második részénél tart a Trónok harca, korunk talán legfelkapottabb, leginkább sztárolt sorozata, de egy nappal a milliók által várt új szezon rajtja előtt már ki is került az internetre az első négy rész. Ezeket villámgyorsan nekiláttak letölteni a fogyasztók, jelentős kárt okozva ezzel az HBO-nak, amely – többek közt – épp a rendre újabb csúcsokat döntögető fantasytől várta az előfizetői számának növekedését.

Arya Stark, a nézők egyik kedvence Forrás: HBO

A Trónok harcánál nincs kelendőbb portéka a megosztó site-okon, a negyedik évados fináléját 8 millióan szedték le torrentoldalról. Csak az elmúlt két hónapban, amikor nem is voltak új részek, akkor is 7 millióan töltöttek le maguknak ingyen Trónok harca-epizódokat, akár komplett évadokat – közölte az Irdeto szoftvercég.

A második a listán a Walking Dead 5,7 millió letöltéssel február óta. Korábban a Breaking Bad volt a nagy favorit, amúgy a Vikingek és a Kártyavár című sorozatok állnak még jól ezen a listán, a stúdiók és forgalmazók nagy bánatára. De mennyire zavarja a hazai tévéket az egyre erősebb torrent-tevékenység?

Hányan torrenteznek itthon?

A torrentezés széles körben ismert fogalom, hiszen a magyar internetezők 80%-a hallott már róla, sőt 37%-uk szokott is torrentezni. Ez az arány több mint 1,7 milliós tömeget jelent, ami a teljes felnőtt magyar lakosság ötödét teszi ki. A fájlcserélés leginkább a fiatalok tevékenysége: a 18-29 évesek 94%-a hallott már róla, több mint felük (54%) alkalmazza is azt - olvasható a Marketingkutatón.

A torrentezők domináns hányada legalább hetente húz le valamit a netről. A gyakoriság terén is vannak korosztályos jellegzetességek: a fiatal torrentezők gyakrabban töltenek le fájlcserélő oldalakról, mint idősebb társaik, a 18-29 évesek esetében a „csak" havi szinten letöltő torrentező gyakorlatilag nem létező fogalom.

Az RTL-t csak kicsit zavarja

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az Origónak azt mondta, hogy ugyan nem jó, ha valahol illegálisan is meg lehet nézni a tartalmaikat, de ez leginkább csak az amerikai sorozatokat érinti, és azokat sem nézettség szempontjából jelentős számban. „Az RTL Klub esetében összesen egy-két olyan műsor van, aminél a torrent komolyabb veszély lehet. A Szulejmán nyilvánvalóan kevésbé érintett például."

A Szulejmánt nem keresik annyira torrenten

„A saját gyártású tartalmaink szempontjából – és a főműsoridőben ezek vannak többségben – ez nem jelent problémát, mert a premiert úgyis nálunk nézik, és utána neten legálisan elérhetőek azok a tartalmak, amelyek az RTL Moston jelentős nézettséget is hoznak. A védekezés is ez egyébként: saját tartalom túlnyomó részben, és RTL Most. Ezt a fajta "catch-up service"-t elsőként vezettük be, és ma is messze piacvezetők vagyunk vele" – büszkélkedett.

A torrent azonban az RTL-csoportot is aggasztja. „Az online felületeinkre viszont mindenképpen negatív hatással van. Miközben a videomegosztó site-ok ellen jól tudunk védekezni, a torrentre nincs hasonló megoldás, és nem is tudjuk, mennyit visznek el" – mondta.

Vadkelet, ami most van, de változik minden

Rajki Annamária, a Magyar Telekom média- és tartalommenedzsment osztályának vezetője szerint a magyar fogyasztók nem szeretik az illegális tartalmak letöltése során felugró fura ablakokat, a mindenhol megjelenő reklámokat, nem akarnak átmenni egy hosszú procedúrán a cél elérése érdekében. „Legyen a rendszer egyszerű, könnyű, legyenek szabályai. A tartalomgyártás ugyanakkor sok pénzbe kerül, az online fogyasztó pedig megszokta, hogy ingyen kap mindent. Mondhatná erre a filmstúdió, hogy ezután nem készítek semmit, mert úgyis elviszed ingyen, de nem ezt teszi: bízik abban, hogy ez a »vadkelet« jellegű állapot mielőbb megváltozik."

A Castle a TV Gón az amerikai premier után pár nappal elérhető legálisan, felirattal Forrás: ABC

„Szerencsére a magyarok számára fontos a legális tartalomfogyasztás, amiért magas arányban hajlandóak fizetni. Régebben, amikor összesen 5-6 csatornát lehetet fogni hazánkban, a házak közös költségében tévés tétel is volt, havonta 50-100 forint. Most sokkal fejlettebb a terjesztési piac, a fogyasztók tudatosan fizetnek a tévészolgáltatásért. Persze közben egyre több minden történik az online közösségi térben, a különböző tévés tartalmak ajánlása, a közösségi élmény is egyre növekszik. Ezen a téren a mainál is erősebb lesz a piac" – vélte.

Rajki Annamária szerint a torrentprobléma generációs kérdés is: benne van a pakliban, hogy sokan azért töltögetnek le, mert nincs saját nappalijuk nagy tévével. Persze a nagyképernyő is fejlődni fog, több on-demand jellegű tartalom lesz rajta már pár éven belül.

„Minden a több képernyős tévézés felé halad. Az élő tévéműsorokat okostelefonon, tableten is elérhetővé tevő TV GO szolgáltatás is szép számokat hoz, és ha valakinek telekomos előfizetése van, a korlátlan filmnézést fix havidíjért nyújtó Moziklub szolgáltatást is használhatja majd annak segítségével. A mai fiatalok már beszélnek nyelveket, ami a fogyasztást a nemzetköziség felé hajtja, és egyre rövidül az idő, mire a tengeren túl futó sorozatok a hazai képernyőkre kerülnek. Nálunk például a Castle az amerikai premier után már pár nappal látható, teljesen legálisan" – tette hozzá.

Nehéz versenyezni, ha az NCIS-t előbb nézik torrenten

Koltai Péter, a TV2 üzletfejlesztési igazgatója az Origo kérdésére elmondta, hogy a sajtóban elérhető információk szerint Magyarországon a háztartások nagyjából 20 százaléka használja rendszeresen az illegális letöltést. „Természetesen zavar minket a torrent, hiszen ezek az illegális letöltések közvetlen bevételkiesést is jelenthetnek, ha nem minket választanak a nézők arra, hogy az adott epizódot a sorozatukból megtekintsék. Nehéz versenyezni egy olyan helyzetben, ahol például az NCIS legújabb évadát exkluzívan mi Magyarországon a tévében az amerikai bemutató után csak hónapokkal később tudjuk műsorra tűzni, miközben a feliratozott verzió már az amerikai bemutatót követő pár nap múlva elérhető a torrent site-okon. Ezen az sem segít, hogy az általunk készített szinkronos verzió a hazai tévés bemutatónk után lesz csak elérhető.

A TV2 is visszanézhetővé teszi ingyenesen a tartalmait a tévébemutatót követően a weboldalán. Bár letöltésre nincs lehetőség, de a tartalmakat HD minőségben is meg lehet tekinteni. „A weboldalon és a videók előtt lejátszott hirdetésekből finanszírozzuk ezen ingyenes tartalommegtekintés költségeit" – tette hozzá Koltai. Szerinte a jogi eszközök elég korlátozottak a torrent megfékezésére, így az ingyenes szolgáltatások és mobilapplikációk jelenthetnek megoldást az illegális letöltésekkel szemben.

Az Éden Hotel egy-egy része 2-3 ezer letöltőnek kell Forrás: Origo

A torrentezők vajon érezhető nézettségcsökkenést tudnak eredményezni itthon? „Ezt külön jelenleg még nem lehet mérni, és nem is egyértelmű a negatív hatás. Az biztos, hogy ha valaki a kedvenc sorozatáról lemaradt, és azt utólag be tudja pótolni, akkor szívesebben nézi meg a következő epizódot a tévében. Az a feltételezésünk, hogy a magyarországi torrentező korosztály többségében nem is nézne hagyományos módon lineáris tévéadást, így ez a tevékenység közvetlenül nem befolyásolja a televíziós nézettséget" – vélte.

Koltai szerint lehet, hogy egy jó műsor még arra is rá tud venni egy fiatal letöltőt, hogy legközelebb a tévében nézze meg a kedvenc műsorát. Az Ncore-on a TV2 mostani tartalmai közül az Éden Hotel (3000 letöltés/epizód), majd Az ének iskolája a legnépszerűbb, korábban az Édes élet és a Rising Star ment jól a torrentezők közt.

Na és az HBO?

Ha már a Trónok harcával nyitottunk, zárjunk is azzal. "A torrentezés nemcsak az HBO-t, hanem a teljes iparágat érintő probléma. A létező legjobb módszereket alkalmazzuk, hogy megvédjük a tartalmainkat, de sajnos egy sorozat népszerűségével együtt nő az illegális tartalomfogyasztás is. A Trónok harca az ötödik évad premierjével idén rekordnézettséget ért el, ami egy figyelemreméltó eredmény egy ötödik évados sorozat esetében" - válaszolta megkeresésünkre az HBO.