A tévétörténeti őskornak is vannak túlélői

Meet The Press régen és ma
Vágólapra másolva!
Legutóbb a Sábado Gigante című chilei show-ról derült ki, hogy több mint ötven év után lekerül a műsorról, de akadnak még a tévétörténetben hasonló mamutok. A leghosszabb ideje futó produkció 1947 óta megy, de mindig van még például Tetthely is, valahol a világon pedig létezik olyan rajzfilmsorozat, amely régebben indult, mint a Simpson család.
Vágólapra másolva!

A Sábado Gigante 1962. augusztusi indulásával a Guinness-rekordok könyvében is szerepel mint a jelenleg leghosszabb ideje futó általános, szórakoztató tévéshow, 2015 szeptemberében azonban véget ér. Nyilván ebben a kategóriában nincs ellenfele, van viszont olyan tévéműsor is, amely 1947 óta, vagyis hatvannyolcadik éve műsoron van.

A jelenlegi tévés produkciók közül egy amerikai hírműsor, a Meet the Press megy a legrégebb óta, 1947. november 6-án indult az NBC-n – a fenti videón egy 1963-as adás látható, Martin Luther Kinggel. Bár a mostani műsorformátumnak már nem sok köze van az eredetihez, azért ez mindenképp figyelemreméltó eredmény, amelytől csak egy évvel maradt el a szintén ma is futó CBS Evening News.

A mormonok és a zsaruk is régóta nyomják

Az Egyesült Államokban a harmadik helyen egy Music and the Spoken Word című műsor áll, amelyben a Mormon Tabernákulum Kórus zenél rendre a nézőknek. Ez a produkció még a rádióban indult el 1929-ben, aztán 1949-ben átkerült a tévébe is, amivel nincs egyedül: a leghosszabb ideig futott szappanopera, a Guiding Light is hangjátékként indult annak idején.

Minden műfajnak megvannak persze a rekorderei, a realityk közül az 1989-ben indult Zsaruk (feljebb az első adásból egy részlet), a tévés vetélkedők közül pedig a Price Is Right megy a legrégebb óta, bár utóbbi tartott egy kis szünetet: az első etapja 1956-tól 1965-ig tartott, majd csak 1972-ben élesztették fel, de azóta is sikerrel fut.

Sorozatnál már a tíz évad is sok

A főműsoridős sorozatoknál érthető módon nem lehet ötven-hatvanéves műsorokkal találkozni, hisz normális esetben már a tíz évad is soknak számít. Az amerikai rekordot ebben a kategóriában a Simpson család tartja, amely éppen a 26. évadjánál tart, de a jelenlegi sorozatok közül ott van az élmezőnyben a South Park és a Helyszínelők is a maga 18, illetve 15 szezonjával.

Egyaránt húsz évadot ért meg az Esküdt ellenségek és a Gunsmoke, de utóbbiból készült a több epizód, szám szerint 635, amivel egyébként – ha csak a részek számát nézzük – a Simpson család-ot is megelőzi. A sárga família kalandjai amúgy 1989-ben kezdődtek, de létezik a világon olyan rajzfilmsorozat is, amely 1969 óta fut – csak épp nem az Egyesült Államokban.

A japánok ragaszkodnak a tévéműsoraikhoz

A leghosszabb ideje futó animációs sorozat tehát nem a Simpson család, hanem a japán Sazae-san, amely eredetileg képregény volt, Macsiko Haszegava alkotása. Az első történet még 1946-ban jelent meg azzal a szándékkal, hogy bemutasson egy modern családot, amely már a II. világháború után Japánban kialakult értékrendet képviseli – ez végül is olyan jól sikerült, hogy a figurák 1969-ben átkerültek a tévébe, ott is ragadtak:

A japánok amúgy is feltűnően ragaszkodnak a tévéműsoraikhoz, hiszen a legrégebbi történelmi sorozat, az 1952-ben elrajtolt Zenigata Heidzsi is innen származik, csakúgy, mint a leghosszabb ideje futó zenei tehetségkutató, az NHK Nodo Dzsiman, amelyből 1953-ban láthatták a nézők az első adást.

Élet a világ többi részén

Hogy a világ televíziózása nemcsak amerikai sorozatokból áll, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a leghosszabb ideje futó tévéműsorok közül sok készült másutt: a legrégebbi sci-fi széria a briteknél kisebb-nagyobb megszakításokkal 1963 óta sugárzott Doctor Who, a krimisorozatoknál pedig a Tetthely tartja a rekordot, első része 1970-ben került adásba:

Komikus műsorok közül a venezuelai Radio Rochela vezet, 1960 és 2010 között ment, míg a legrégebbi főzőshow a mexikói Hasta La Cocina (1960), a leghosszabb ideje futó vallási műsor pedig a francia Le Jour de Seigneur (1949).

Itthon az 1964-ben indult Delta volt például olyan műsor, amelynek még a 45. születésnapját is megünnepelte a Magyar Televízió, igaz, itt is volt közben szünet. A produkció a kétezres években már Delta 2000 néven futott, és egy hagyományos ismeretterjesztő műsor vált belőle, miközben a hőskorban egyedüliként tájékoztatta a szocialista blokkban rekedt nézőket a nyugati világ tudományos és technikai fejlődéséről.