Mihez kezdene egy szexi robotnővel?

robot kiborg kar nő implantátum
Vágólapra másolva!
Júniusban érkezik a Humans című robotos széria, amelyben élethű, az emberhez igencsak hasonló droidok okoznak komoly bonyodalmakat. Ennek apropóján összegyűjtöttünk pár intelligens gépet a tévétörténetből: van köztük beszélő autó, szexbaba, Miley Cyrus és egy olyan figura is, amely 265 ezer dollárért kelt el. 
Vágólapra másolva!

A tévében mostanában a Humans, a mozikban pedig az Ex Machina mutat meg olyan robotcsajokat, akikkel nemcsak szexelni lehet, de simán szerelembe is eshet velük az ember. A robotikának természetesen nem ez az egyetlen nagy kérdése, és a különféle tévésorozatokban sem csak jó testű, élethű droidok jelentek meg. Lássunk párat!

Leslie Nielsen mellett kezdte az első robotikon

Az ikonikus robotok közül talán az első volt Robby, a robot, aki eredetileg a filmvásznon jelent meg,

az 1956-os Tiltott bolygó egyik sztárjaként mutatkozott be a fiatal Leslie Nielsen oldalán. Hamar népszerűvé vált, így később a képernyőn is többször vendégszerepelt, az eredeti Alkonyzóna, az Egy úr az űrből és az Addams Family sorozatváltozatán kívül olyan műfajidegen produkciókban is feltűnt, mint például a Columbo.

Robby, a robot első szerepében, balra pedig a fiatal Leslie Nielsen Forrás: MGM

A hadnagynak ebben az epizódban nem volt könnyű dolga, hiszen egy olyan gyilkosságot kellett megfejtenie, amelyet egy zseniket foglalkoztató tudományos intézet vezetője követett el. Robby, a robot először 6:50 környékén jelent meg, és rögtön emberi érzelmeket mutatott: egy vesztes sakkjátszma után dühösen felborította a táblát.

265 ezer dollárért kelt el egy sorozatszereplő

Robby, a robot a hatvanas évek kultsorozatában, a Lost in Space-ben is kapott egy kisebb szerepet, itt azonban egy másik robot, B-9 volt az igazi sztár – sajnos mi, magyarok csak a kései filmváltozatot láthattuk, ez azonban nem változtat a tényen, hogy a kis fémdoboz rengeteg rajongót szerzett annak idején.

B-9 és tervezője, Robert Kinoshita Forrás: Lost In Space

Egyik mondása, a „Danger, Will Robinson! Danger!” szállóigévé vált, többek között Frank Zappa is használta egyik lemezén, és a 12 majom-ban is kiabálta Brad Pitt karaktere, akit éppen diliházban ápoltak. A robot popkulturális hatását mutatja, hogy a szériában használt eredeti példány a Profiles in History 2003-as árverésén már 265 ezer dollárért, azaz 60 millió forintért kelt el.

A Lost in Space-ben több más robot is felbukkant, ami nem volt egyedülálló jelenség a kor sci-fi sorozatainál, hiszen például az 1963-ban indult Doctor Who-ban vagy a három évvel későbbi Star Trek-ben is számos droid szerepelt.

Szexjáték lett a hasonmásból

Népszerű ötlet volt akkoriban, hogy a szereplők hasonmása is megjelenjen robotként,

így a Doktorból is készítettek egy gépi változatot a dalekek, a Star Trek egyik epizódjában pedig Kirk android is bemutatkozott.

A megtévesztés mellett a hasonmásokat másra is lehet használni, ahogyan erre évtizedekkel később a Buffy, a vámpírok réme alkotói is ráéreztek. Itt jelent meg a Buffybot nevű droid, aki a megtévesztésig hasonlított a címszereplőre, ugyanúgy Sarah Michelle Gellar játszotta egyébként. A babát Warren Mears készítette egy Spike nevű vámpírnak, aki teljesen odáig volt Buffyért – így az élethű utánzattal szívesen szexelt is, ahogy az a fenti videóból is kiderül.

Szintén szexi robotcsaj volt a Terminátor – Sarah Connor krónikái Cameronja is, aki az eredeti film alkotója, James Cameron iránti tiszteletadásból kapta ezt a nevet. A sorozatban ő volt az, akit John Connor visszaküldött a jövőből, hogy megvédje múltbeli énjét.

Summer Glau mint Cameron Forrás: FOX

Nem feltétel az emberi külső

A robotok, intelligens gépek természetesen nem mindig öltenek emberi alakot,

elég csak például a Knight Rider szuperautójára, KITT-re gondolni. A karosszériába épített mesterséges intelligencia nemcsak segítőtársa volt a David Hasselhoff által alakított Michaelnek, de fejlődni is képes volt, előbb-utóbb olyan emberi tulajdonságokat is magáévá tett, mint a hiúság vagy a félelem.

A mesterséges intelligencia nem mindig ölt emberi alakot GoPhoto

Rajzolt robotok is akadnak szép számmal

A rajzfilmtörténet sem szűkölködik intelligens gépekben, közülük talán a legismertebb Bender, a Futurama durva, hedonista robotja. A South Park-ban Barbra Streisand változott óriási robottá, a Family Guy-ban pedig Miley Cyrusról derül ki, hogy valójában egy droid. Hogy magyar példát is említsünk, ott volt a Mikrobi című, 1972-es animációs sorozat, amelynek címszereplője egy modern háztartási robot volt.

A legismertebb magyar robot, Mikrobi Forrás: MTV