Jó 80 millió ment el Usztics Mátyás soha nem látott tévésorozatára

Végzős kezdők
Vágólapra másolva!
Nagy csend van körülötte egy ideje: az MTVA 78,6 millió forintot adott az előkészületekre és két epizódra, de ezeket nem adta le, és újabb részeket sem rendelt. A Végzős kezdők rövid és szomorú története.
Vágólapra másolva!

2012-ben Usztics Mátyás egy 3x12 részes, azaz 36 epizódos tévésorozat rendezésére készült, az első nyolc rész forgatókönyve el is készült. Végzős kezdők lett volna a sorozat címe, a tervek szerint fiatal, pályakezdő rendőrökről, karrierről, tévedésekről, hibákról és eredményekről szól. „A főiskolán végzősök, de a tiszti hivatásban, az életben kezdők a főhősök" – mondta róla a rendező, aki segítséget kapott a Belügyminisztériumtól is, állítólag azért, mert fontosnak ítélte „önképének és önbecsülésének emelését, amin 2006-ban nagy csorba esett".

Végzős kezdők Forrás: átlátszó.hu

Usztics egy Bossányi ezredes nevű katonát alakított volna a sorozatban, ami feltétlenül előrelépés, hiszen az Angyalbőrben sorozatban még csak őrmester volt Karádi János néven, majd Hunyadi János főtörzsőrmester, később hadnagy a Kisváros című szériában.

Amennyiben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megfelelő minőségűnek találja, sorozatot rendel belőle" – informálta az Origót az MTVA még 2013-ban, de mivel azóta sem láttunk belőle egy percet sem, újfent rákérdeztünk.

Megnézték, nem tetszett

„Valóban elkészült két, úgynevezett pilot rész, melyek megtekintése után hosszas és alapos mérlegelés után az MTVA úgy döntött, hogy nem kíván megrendelést adni a produkció további epizódjainak gyártására. A pilot epizódok nem kerültek adásba. Tájékoztatjuk, hogy az MTVA a sorozathoz 78 623 666 forinttal járult hozzá, mely összeg tartalmazta az előkészítő munkákat, a 12 epizód forgatókönyvének elkészítését, valamint a két említett pilot forgatókönyvét és gyártási költségeit is.

– adta meg a választ az Origo kérdésére a közmédia sajtóosztálya. „Az MTVA nem kívánja leadni az elkészült 2 epizódot sem. Lett helyette Kossuthkifli" – írta megkeresésünkre Usztics Facebook-oldalának kezelője. A színész-rendezőt telefonon nem sikerült elérnünk.

A rendőrség nem adott pénzt

Az ORFK-t is megkérdeztük, mert korábban arról lehetett olvasni, hogy onnan is jött támogatás. "A Rendőrség a Végzős kezdők munkacímű pilotfilm elkészítéséhez pénzügyi támogatást nem nyújtott, illetve nem nyújt. 2013. október 15-én és 2013. október 30-án bocsátottunk a produkció rendelkezésére egy rendőrségi mikrobuszt, 2013. október 14-én egy jelzetes rendőrségi gépjárművet. 2013. október 14–27. között egy rendőrségi szakértő, 2013. október 26-án négy rendőr kolléga közreműködött a forgatás során" – kaptuk a választ.

130 ember munkája oda

Usztics a rendezője, írója, producere és főszereplője lett volna a sorozatnak. Nagy tervei voltak vele, öt országban forgott volna a széria, a magyar jelenetek mellett vettek volna fel képsorokat, akciókat Horvátországban, Ukrajnában, Lettországban és Azerbajdzsánban. 2013-ban a veol.hu-nak nyilatkozva az ambiciózus rendező elmondta, hogy 130 ember dolgozott az első két részen, de több mint 300 ember kapcsolódott valamilyen szinten a produkcióhoz.

Szavazzon!

Nézte volna Usztics sorozatát?