A technika nem először vicceli meg a híradósokat

Erős Antónia, műsorvezető, híradós, RTL klub
Vágólapra másolva!
Több technikai hiba tarkította az RTL Klub csütörtöki Híradó-ját, a Gálvölgyi Show-ból is mentek le oda nem illő részletek, Nemes Jeles László képe pedig lefagyott. Korábban is előfordultak hasonló esetek, nem csak az RTL-en: elkeveredett hangsávok, összeomló számítógépes rendszer, a figyelmetlen vágó is okozhat olykor kellemetlen, máskor mulatságos perceket a nézőknek. 
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, május 28-án összeomlott az RTL Klub Híradó-ja, Erős Antónia és Szellő István helyét egy időre Gálvölgyi János vette át, majd a kép fagyott le, éppen, amikor Nemes Jeles László beszélt volna cannes-i nagydíjas filmjéről, a Saul fiá-ról.

Az RTL Klub sajtóosztálya megkeresésünkre műszaki hibával indokolta a bakit, a csatorna hírigazgatója, Kotroczó Róbert azonban bővebben kifejtette az okokat az Origónak:

Már kora délután újraindultak az eszközök, valószínűleg elektromos zavar miatt, késő délutánra a stúdiómixer működése vált értelmezhetetlenül kuszává, vélhetően amiatt, hogy rossz sorrendben (véletlenszerűen) újraindultak a komponensei, majd a fő és a tartalék adáskijátszó szerverek működése állt le feltehetően a fent leírt probléma miatt.”

"Viszont egyáltalán nem volt se káosz, se armageddon a news stúdióban, ezeket a headline-okat vicces olvasni. Csak egyszerűen nem lehetett mit tenni. Láttam már ilyen nagyobb leállást a konkurens csatornánál is, akkor is együtt éreztem velük, mert erről a szerkesztők, műsorvezetők nem tehetnek, viszont ők látszanak a képernyőn. Nagymértékben vagyunk kiszolgáltatva egy rendkívül bonyolult technikának” – tette hozzá.

Élő adásban simán megviccelheti az embert a technika Fotó: Tuba Zoltán

Most az volt az érdekes, hogy két különféle típusú hiba lépett fel, ami azért nem szokott gyakran előfordulni. Olyan megesett már korábban, hogy az első pár headline-t fejből mondtuk – ez is a szakmánk része, valahogy meg kell oldanunk a kialakult helyzetet” – mondta kérdésünkre Erős Antónia, aki azt viszont szerencsésnek tartja, hogy a nézők végig tudták nézni a Híradó-t.

Nem ez az első eset

Mint arra Kotroczó Róbert és Erős Antónia is utalt,

nem ez volt az első eset, amikor valamilyen technikai malőr történt egy hírműsorban,

akadt hasonló probléma az RTL Klubon és más csatornákon már korábban is.

Tavaly az RTL Híradó-nak csak a HD-adásán fagyott le a kép, Erős Antónia és Szellő István a képernyőn kimerevedve várták, hogy történjen valami. A technikusok végül úgy oldották meg a dolgot, hogy átváltottak a sima SD-s sugárzásra – így csak az első hír elejéről maradtak le a nézők, további baki nem történt.

Az összeszokott híradós párosnál nem ritka, hogy két hír között csipkelődnek is egymással egy sort, a csörtét azonban nem mindig tudja követni a kameraman vagy a vágó. Szellő itt azt hiányolta, hogy nem mutatták Erős Antónia reakcióját az ő egyik poénjára, majd azon akadt fenn, hogy nem az ő képét adták, holott éppen beszélt:

Egy 2013-as bakigyűjteményben főként nyelvi hibákat találtunk, amikor a híradósok valamelyike rosszul ejtett egy hangot, vagy belezavarodott a mondandójába. Egy-két technikai melléfogásra azonban itt is felfigyelhetünk, a nagyjából 1.31-nél kezdődő részletben például

valami furcsa háttérzaj keveredett Szellő szövege alá.

A 2.57-nél induló etapban is a hangsávokkal volt probléma, a következőben pedig a képi elemek csúsztak el.

A TV2-nél is hibáztak eleget

Persze a másik nagy kereskedelmi csatorna, vagyis a TV2 hírműsoraiban is előfordulnak ilyesféle hibák. A Tények 2013 és 2014 szilveszterén is összeszedte helyettünk az év legviccesebb bakijait: felbukó operatőrtől kezdve összevissza beszélő interjúalanyokon át ügyetlenkedő Jiří Menzelig volt itt minden.

Technikai hibák is ugyanúgy adódtak, volt olyan is, hogy a TV2 teljes számítógépes hálózata összeomlott.

– jelentette be az akkor még a Tények-ben dolgozó Bárdos András, miközben a kép folyamatosan villódzott, elcsúszott vagy épp elsötétült. Máté Krisztával valahogy kihúzták a hátralevő perceket, a nézők azonban nem igazán tudták élvezni az adást.

2011-ben Andor Éva és Pachmann Péter is szenvedett egy sort,

körülbelül negyed órán keresztül úgy kellett levezényelniük egy adást, hogy egyik bejátszás sem ment le hiba nélkül – valamelyik hangsáv mindegyikről hiányzott, vagy a riporter narrációját nem hallottuk, vagy azt nem, amit valaki nyilatkozott.

Közszolgálat, szolgálati bakik

Emlékezetes volt az M1 első napja hírtévéként, amelyet hibás vagy hiányzó feliratok, eltűnt tudósítók és hasonló melléfogások tarkítottak – ezt itt követtük annak idején, majd elég hamar elkészült a paródia is.

Voltak persze a köztévének más bakijai is, az alábbi videón szereplő Péter Árpád például 2014 januárjában hiába állt dideregve a zalai hófúvásban, hogy a zord időjárásról tudósítson – a stúdióban ülő kolléga hangja nem jutott el hozzá, láthatóan fogalma sem volt arról, hogy már adásba került.

Hasonló előfordult már korábban is, Silacher Tamáshoz például egy helyszíni tudósítás alkalmával

közel félperces késéssel jutott el a hang,

így a stúdióból jelentkező D. Bányász Gergővel szépen elbeszéltek egymás mellett. Utóbbi, amikor észlelte, hogy nem jött össze a kapcsolás, épp belekezdett volna egy újabb hírbe, ekkor azonban Silacher váratlanul bejelentkezett – hogy aztán félbe is szakítsa mondandóját, mert épp azt hallhatta, hogy D. Bányász magához vette a szót.

– mondta kétségbeesetten egy kolléganő a 2008-as vízilabda Európa-bajnokságról tudósító Mezei Dánielnek, miután a riporter egy ideig csendben volt, a kamera meg különféle homályos vágóképeket mutatott. Azon a nyáron többek között

Baló György is elveszett egy kicsit a stúdióban,

ez nagyjából 2.19-től látható.

Ballépések természetesen a külföldi hírműsorokban is előfordulnak, ezekről itt közöltünk összeállítást, disznófejű riporterrel, béna Pókemberrel és más érdekességekkel.