Ne csodálkozzon, ha szembejön Daenerys és Cersei Lannister

A Trónok harca nagy rajongói
Vágólapra másolva!
Akadnak fanatikus Trónok harca-rajongók, akik nem elégednek meg az ötödik évadnál járó sorozattal és az ezeroldalas regényekkel, hanem be is öltöznek, felveszik kedvenc karaktereik ruháját viselkedésmódját. Itthon egy ilyen csapat van, lássuk, kik ők, honnan jöttek!
Vágólapra másolva!

„A Star Wars 501-es légiójához hasonlóan mi is úgy döntöttünk, hogy összehozunk egy tematikus jelmezes csapatot, akkor jött létre a Facebook-oldalunk is. Ez tavaly nyáron volt, lassan egy éve. Forgattunk egy videoklipet a várban, négyünknek akkor már megvolt a ruhája, az ötödik tagunk akkorra készítette el" – kezdi Tihanyi Mária, aki Daenerys karakterét hozza.

A Trónok harca nagy rajongói Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legidősebb tag 30 körüli, de alapvetően huszonévesek alkotják a csapatot. Robb Stark megszemélyesítője a legfiatalabb, ő 20 éves. „Én a Melisadrét alakító lányt, Tóth Nikit ismerem régóta, de Aryát, azaz Laukó Vikit is már pár éve, a cosplay-rendezvények miatt. A sorozatot is úgy kezdtem nézni, hogy 'Melisandre' ajánlotta nekem, mindig megtárgyaltuk a részeket, együtt olvastuk a könyveket, izgultunk a fejlemények miatt. Az első évad a nagy kedvencem, most nézem kilencedszerre" – mondta.

A Trónok harca egy amerikai fantasy televíziós sorozat, amelyet az HBO készített George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata, A tűz és jég dala alapján Fotó: Szabó Gábor - Origo

A csapatban jelenleg csak lányok vannak, de várják a fiúk jelentkezését is. „Több fiú jelezte, hogy csatlakozna. Robb Starkot lány alakítja nálunk, ami elsőre furcsán hangozhat, de a végeredményen már nem látszik, ráadásul civilben ő, azaz Szegedi 'Paszuly' Ildikó nagyon csajos. Rajta kívül új, vagyis inkább eddigi egyetlen ténylegesen férfi tagunk Varys, aki hamarosan debütál majd velünk.

az egyik legjobb barátomat pedig győzködöm, hogy Viserys Targaryennek álljon be a csapatba. Most is vannak a várólistán, de az ő ruhájuk még készülőben van. Határidő van megbeszélve velük, hogy ne tartsuk fenn nekik a karaktert évekig hiába."

Az első regény 1996. augusztus 6-án jelent meg az Egyesült Államokban, itthon 2003-ban adták ki Fotó: Szabó Gábor - Origo

Korábban már mindenki cosplayes volt, készítettek jelmezeket. „A csapatból nekem volt meg először a Daenerys-jelmez, de amúgy akad a csapatban, aki már 2006 óta űzi ezt a hobbit. A magyar cosplay-közösség is a számítógépes játék- és anime-vonalon indult, aztán 2010-től jött a HoldfényCon, aminek hála kibővültek a lehetőségek. Ez a rendezvény sajnos már nincs, de még annak szervezői találták ki, hogy ne csak anime-manga, azaz japán témájú legyen egy ilyen esemény.

a filmes figurák, például a Gyűrűk Urából ismert szereplők, akik most már minden nagyobb rendezvényen jelen vannak."

Mi a cosplay?

A cosplay a costume (jelmez) és play (játszani) szavak összevonásából származik. A cosplayesek nem csak magukra öltik a többnyire saját maguk által készített jelmezeket, hanem meg is formálják a karaktereket. Igyekeznek minél pontosabban reprodukálni egy-egy már létező karaktert – így pl. a Cosplayers of Ice and Fire tagjai is törekednek sminkben is, anyagválasztásban is és parókák tekintetében is az eredeti Trónok harca-szereplőkhöz viszonyított minél nagyobb hasonlóság elérésére.

Kívülállónak ez valóban fura rajongói világ: Mária szerint vannak egyéni beöltözők, akik szólóban jelennek meg, aztán vannak csapatok, amelyek egy-egy rendezvényre, egy verseny kedvéért állnak össze. Ilyenkor előadásokra is be lehet ülni, többen saját pulttal készülnek. A MondoConon nekik is volt, Cersei egy ruhája volt kiállítva, a történelmi, Trónok harca-házak címerei és ékszerek replikái mellett. Egy-két éven belül szeretnének egy Vastrónt is létrehozni, olyat, mint az eredeti, és fegyverek replikáit is tervezik.

Trónok harca-szereplők egy pesti villamoson Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Nagy álmunk egyszer eljutni a Comic Conra, San Diegóba, de ez a legtöbb hazai cosplayesre valószínűleg igaz, hiszen az a műfaj csúcsa.

tavasszal, illetve ősszel megrendezett kétnapos rendezvény. Nyáron egy egynaposra tudunk elmenni, télen pedig van egy anime karácsony is, de ezek kisebb rendezvények. Ami még ismertebb, de nem annyira cosplay-centrikus esemény, az a Play IT. Mellette vannak kisebb próbálkozások, kevés vendéggel. A HungaroCon alapvetően sci-fi, és a Képregényfesztivál is más profillal bír" – avat be minket ebbe a világba.

A könyvek mellé számos termék készült: kártyajáték, figura, képregény, táblás játék, szerepjáték Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az HBO vándorkiállítása, ahol a kosztümöket is megmutatták, nem jutott el Budapestre, így a lelkes kis magyar csapat külföldön készült képek, hivatalos promófotók alapján dolgozik. Ők most azt szeretnék, ha az HBO is felfigyelne rájuk, nem volna ellenükre, ha részt vehetnének promóciókban.

A tűz és jég dala alapján a sorozat rendezői David Benioff és D. B. Weiss Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint minden rajongó tudja, egyre inkább eltér egymástól a könyv és a sorozat. De milyen véget vizionál egy odaadó rajongó? „Idealista remény, de abban bízok, hogy a sorozat végén három sárkánylovas uralkodik majd: Daenerys, Jon és Tyrion. De ez talán túl nagy happy end lenne. Ami viszont teljesen valószínű, hogy

Ez epikus lezárás lenne, és talán erre utal a tűz és jég dala is, ami a sorozat alapjául szolgáló regényfolyam címe. Hogy egy-egy szereplőnek mi lesz a sorsa, és ki éli túl a nagy háborút... Azt szerintem a készítőkön kívül senki sem tudhatja."

A Trónok harca április 12-i epizódjára, vagyis az ötödik szezon nyitó részére 8 millió amerikai volt kíváncsi, amivel a fantasysorozat megdöntötte saját rekordját Fotó: Szabó Gábor - Origo

A csapattagok jelenleg, akik már jelmezzel rendelkeznek:

Fodor Eszter Tícia – Lyanna Stark, Jobbágy Ildikó Melinda – Margaery Tyrell, Laukó Viktória – Arya Stark, Pesthy Dorottya – Cersei Lannister, Szegedi Ildikó – Robb Stark, Tihanyi Mária – Daenerys Targaryen, Tóth Nikolett - Melisandre, Zsigmond Attila - Varys.

Nézzen videót magyar cosplayesekről: