Én nem erre a testre számítottam

Trónok harca
Vágólapra másolva!
A Trónok harca fináléjában a nézők egy részének talán furcsa volt, hogy a Cerseit alakító Lena Headey helyett a meztelen jelenetekben mást láthattunk, pedig a tévéiparban sem szokatlan a testdublőrök alkalmazása. De milyen feladatuk lehet még azon kívül, hogy a szégyenlős vagy testükkel elégedetlen színészeket helyettesítsék? 
Vágólapra másolva!

A Micsoda nő idején még sokan belebetegedtek, amikor kiderült, hogy Julia Roberts arcához egy másik nő adta a testét a plakáton, ma már azonban legfeljebb érdekességként említjük meg, ha előfordul hasonló. Legutóbb a Trónok harca emlékezetes fináléjában kellett helyettesíteni Lena Headey-t, ez a fogás azonban már egyáltalán nem rendkívüli.

Nem csak a meztelen jelenetekben kellhet

A testdublőrök dolga alapvetően az, hogy a filmben, sorozatban vizuálisan helyettesítsék az adott szereplőt,

a kaszkadőröktől tulajdonképpen csak annyiban különböznek, hogy veszélytelen jeleneteket vállalnak be a sztárok helyett.

A legtöbb ember valószínűleg úgy véli, jelenlétükre legfeljebb a meztelenséget bemutató képsoroknál van szükség, pedig korántsem ez az egyetlen szerepük.

Testdublőr kellett a Trónok harca megrázó képsoraihoz Forrás: HBO

Gondoljunk csak bele csupán abba, hogy mennyi időt meg lehet spórolni, ha az olyan jeleneteket, amelyekben jól látszik a színész arca, egy időben le tudják forgatni azokkal, amelyekben csak hátulról vagy távolról tűnik fel – ez főleg a tévésorozatoknál lehet hasznos, ahol fokozottabb a tempó, gyors egymásutánban kell elkészíteni az epizódokat.

A testdublőrök nemcsak időt spórolhatnak a stábnak, de a színész hiányzó képességét is pótolhatják.

Ha például a szerepe szerint zongoráznia kellene, de nem tud, akkor természetes, hogy a közelieknél egy zongorázni tudó ember kezét mutatják a képernyőn. Persze itt is törekedni kell arra, hogy az illúzió tökéletes legyen, ha egy tömzsi, kövérkés színész ül le a zongorához, nem jól veszi ki magát, ha utána hosszú, vékony ujjak játszanak a hangszeren.

Mi a helyzet itthon?

– mondta megkeresésünkre Kálomista Gábor producer, aki filmen már többször alkalmazott kéz- vagy testdublőrt. Megemlítette, hogy a szexjeleneteknél sem csak a szereplők szégyenlőssége miatt ugorhat be más, de akkor is, ha a két színésznek baja van egymással. Emellett

a hosszú beállításoknál is külön modellt foglalkoztatnak,

ő azonban nem jelenik meg a kész filmben, csupán a fényeket ellenőrzik rajta – ahelyett, hogy a színész idejét rabolnák ezzel.

A bikinis jeleneteket mindenki bevállalta az Egynyári kalandban Forrás: Bara Szilvia

Kálomistának a tévés munkái során eddig még nem volt szüksége hasonlóra, pedig olyan sorozatokért felelt, mint a Hacktion, a Munkaügyek vagy legújabban az Egynyári kaland – mint mondta, ez utóbbiban sem volt olyan fokú meztelenség, ami indokolta volna a helyettesítést, hiszen a bikinis jeleneteket mindenki bevállalta.

A Barátok köztben a produkció jellege miatt nincs szükség testdublőrre Forrás: RTL Klub

Hasonlóképp, a Barátok közt-ben sem jellemző a testdublőrök alkalmazása, egyszerűen

a produkció jellege miatt nincs szükség rá

– miután 12-es korhatárkarikával megy, amúgy sem engedhet meg magának sikamlósabb jeleneteket. Ha arról van szó, a színészek is inkább megtanulnak valami új dolgot – úgy tűnik, a hazai sorozatgyártásban még nem vetette meg a lábát stabilan a jelenség.

Van, akinek ez a szakmája

Külföldön ezzel szemben vannak hivatásos testdublőrök is, a Micsoda nő plakátján pózoló Shelley Michelle például Kim Basingert is helyettesítette, nem is egyszer: a Marslakó a mostohám-ban és a Dermesztő szenvedélyek-ben is megjelent a színésznő helyett – miközben a Hullámok hercegé-ben az ő lábát mutatták Barbra Streisandé helyett. Íme, bemutatkozó kisfilmje:

Annak idején így kezdte a pályáját Catherine Bell is, akit ma már sok tévénéző ismerhet a JAG – Becsületbeli ügyek-ből vagy a Katonafeleségek-ből.

A színésznőt a Jól áll neki a halál című filmben láthattuk először,

mégpedig Isabella Rossellini testdublőreként.

Ő volt Isabella Rossellini teste a Jól áll neki a halálban Forrás: AFP/Frazer Harrison

A szakmát persze férfiak is választhatják, az egyik legismertebb kézmodell például James Furino, aki a Jóbarátok-ban is helyettesítette néha a Chandlert játszó Matthew Perryt – vagy legalábbis a kezét.

2013-ban nagyjából napi ezer dollárt kapott egy tévés melóért,

de ne gondoljuk, hogy ez olyan könnyű pénzkereseti lehetőség lenne – Furinónak az átlagnál sokkal jobban kell vigyáznia a kezeire, többek között vadóc gyerekeivel is kesztyűben játszik.