Amit biztosan nem tudott a Jóban Rosszbanról

Legerszki, Jóban Rosszban
Vágólapra másolva!
A Jóban Rosszban januárban ünnepelte tizedik születésnapját, ez idő alatt közel 1500 színész tűnt fel Csillagkúton. A napokban bejártuk a Budapesthez közeli fiktív várost, és számos érdekességet gyűjtöttünk a TV2 sorozatáról, amely a nyáron szünet nélkül kerül képernyőre minden hétköznap este. Hányan dolgoznak naponta a produkción, és mennyi idejük van a színészeknek megtanulni a szöveget? Milyen terjedelmű egy heti forgatókönyv, és van-e a csapatnak kedvenc étele a büfében?
Vágólapra másolva!

A nagy hőség elől igazán jóleső belépni az alig húszfokos stúdióba, ahol pontban reggel nyolckor kezdetét veszi a forgatás. Egy nap alatt nagyjából 16-18 jelenetet vesz fel a stáb,

az egy-másfél perces blokkokra akár 30-40 perc is elmehet.

A színészek többször is elpróbálják a szituációt, mielőtt élesben menne a kamera: ott létünkkor Pikali Gerda, Quintus Konrád és Posta Lajos olvasták épp össze a szövegeiket a rendőrségen, majd két próba után a felvétel is elindult, amit hol apró színészi bakik, hol a legmegfelelőbb fénybeállítások megtalálása miatt kellett újraindítani.

A rendőrségen zajlik a jelenet, ezúttal Liptai Claudiával Forrás: TV2

A kezdés óta együtt dolgoznak

Naponta hetvenen fordulnak meg a díszletek közt a színészeken és az írókon kívül, a mikrofonokat, kamerákat, világítást mind szakképzett munkatársak figyelik – nagy köztünk az összhang, a legtöbben a kezdés óta oszlopos tagok.

A karakterek küllemét fodrászok, öltöztetők és sminkesek alakítják: minden szereplőnek saját ruhatára van, egy-egy öltözőben öt-hat színész készülődhet, pihenhet egyszerre.

Szövegpróba zajlik a kórház folyosóján Forrás: Istvan Ruff

Egy ruhadarabot sem dobnak ki

Az öltöztetők hihetetlen mennyiségű ruhát halmoztak fel az évek során, minden szereplőnek saját állványa van, rajta fényképével és nevével. Mint megtudtuk,

680 ruhanemű és 280 pár cipő kap helyet a polcokon és a vállfákon, amelyek közül sosem dobnak ki egyet sem.

Akkor sem selejteznek, ha egy ruhadarab kiment a divatból, hiszen bármikor úgy alakulhat a forgatókönyv, hogy egy jelenethez a régi kellékekhez kell nyúlni.

Mindenkinek saját ruhatára van, fotóval megjelölve Forrás: Schumy Csaba

A legtöbb öltözéke ránézésre Pongrácz doktornak, vagyis Gazdag Tibornak, illetve Betty Tanakisnak, azaz Nagy Adrinak van, de a többieknek is bőven van választékuk.

Az öltöztetőktől megtudtuk, hogy a színészek a stylisttal és a kreatív producerrel közösen alakítják ki a képernyőn látott stílust, van beleszólásuk abba, hogy mit viseljenek - nagy konfliktusok nem szoktak lenni emiatt.

Madár Verának is bőven van miből válogatni Forrás: TV2

Egy óra alatt készül el a haj és a smink

A fodrászok és sminkesek hetente egy liter samponnal és két flakon 500 ml-es hajlakkal gazdálkodnak,

ezek rendszerint simán elfogynak – a felvétel előtt egy órával alakítják át a színészeket a sorozatbeli karakterré. A sminkeltávolító kendőkből egy hét alatt ötszáz darabot dobnak ki, zsebkendőből pedig ezer darabot is elhasználnak.

Rengeteg sminkeltávolítót és hajlakkot használnak el Forrás: Istvan Ruff

Kétszáz oldal hetente

Eddig nagyjából 1500 színész fordult meg a sorozatban, jelenleg nagyjából 30 állandó karaktert láthatnak a képernyőn a nézők.

Történetüket jelenleg 20 fős írói gárda írja, egy vezető írópáros találja ki a fő irányt, a többiek részletezik, bővítik a sztorit,

külön vannak köztük olyanok, akik a párbeszédeket dolgozzák ki. Az alkotók körülbelül fél évre előre tudják, mi történik Csillagkút lakóival, hetente kétszáz oldalnyi forgatókönyvet tesznek le az asztalra. Az érintettek egy héttel előre kapják meg a megtanulandó szöveget, és a felvétel előtti percekben tudnak csak közösen próbálni – erre mindig szánnak időt.

A felvétel előtti percekben tudnak próbálni a színészek Forrás: TV2

Humoros márkanevek a polcokon

A sorozat fiktív közértjében, illetve kávézójában saját márkás termékeket árusítanak, a polcokat szemlélve olyan márkanevek tűnnek fel, mint Gerry Reed whisky és Braghini pezsgő.

Ezeket az italokat a stáb dolgozóiról nevezték el, a képernyőn keresztül nem vehetők észre, de nem is ez a cél.

Az ebédidő mindennap változó időben, de nagyjából dél és kettő óra között van. Ilyenkor a stábtagok sokszor együtt ebédelnek, ott jártunkkor is nagy volt a nyüzsgés a műanyag tálcákkal. A sláger a tojásrántotta és a bácskai rizses hús, míg naponta 150 adag kávé fogy, az italok közül pedig a Jóban Rosszban színészeinél a százszázalékos narancslé a kedvenc.

A boltban stábtagokról elnevezett termékek is sorakoznak Forrás: TV2