Jeges sorozatok döglesztő forróság esetére

Klondike
Vágólapra másolva!
Mint egy jó pohár jeges víz, egy korsó hideg sör, egy fagyi, olyan jól tud esni egy hófödte, befagyott tájakat mutató tévésorozat a nagy kánikulában. Adunk pár tippet menten, mert a cikk írásakor épp 35 fok van Budapesten, árnyékban.
Vágólapra másolva!

Fargo

Zsaruk a hóban Forrás: FX

Elsőnek azért ajánljuk, mert friss széria, és közben egészen kiváló. Sokan szerették az 1996-os filmet, ami rendben is volt, de megkockáztatjuk, hogy a 2014-es sorozat veri sztoriban és alakításban egyaránt, csak azt sajnáljuk, hogy mindössze tíz rész készült az első évadra. Az IMDb-n 9-es átlaga van 10 ezer szavazat után, ez talán meggyőzi azokat, akik nekünk nem hinnének.

Jön a második évad, új sztorikkal Forrás: FX

Billy Bob Thornton vérfagyasztó benne, mint Lorne Malvo: látszólag ártalmatlan, de ha elmosolyodik, kirázza az embert a hideg (ami nem csoda, mínusz tíz fokban játszódik a sorozat). Martin Freeman itt egy Lester Nygaard nevű, tipikus kispolgárt alakít, egy papucsférjet, akit csúnya események sodornak el, ez pedig megrázó jellemtorzuláshoz vezet az esetében.

Kiemelnénk még Allison Tolman remek alakítását,

őt ugyan nem láttuk korábban sehol, de itt félelmetesen természetes Molly Solverson rendőrnő szerepében.

Halott a tó jegén Forrás: FX

A sorozat hangulata magával ragadó, a jeges tájakat, szépséges, befagyott tavakat pedig remekül el lehet nézni egy forró estén, még akkor is, ha tudjuk, hogy a jégpáncél alatt dermedt hullák lebegnek.

Klondike

Klondike Forrás: Discovery

Ridley Scott a Discovery Channel segítségével megidézte Jack London világát a csatorna első saját gyártású fikciós sorozatában. Az amerikai aranyláz idején játszódó történet izgalmas jelenetekkel, érdekes és furcsa karakterekkel operál, miközben ragyogó tájakon játszódik.

Forrás: Discovery

Richard Pembroke programigazgató szerint már jó ideje szerettek volna fikciós sorozatot készíteni a tévétársaságánál. „Ehhez olyan történetet akartunk, amely illeszkedik a nézőink igényeihez, de egy tágabb közönségnek is szól. A Klondike-ban mindez adott: történelmi alapokra épülő, nagy ívű, drámai történet, ahol kulcsszerepet játszik az arany és a túlélés is" – mondta az Origo megkeresésére. Bővebben itt olvashat róla. Mi láttuk, és merjük ajánlani.

A férfi fán terem

Kanada, nem Alaszka

Egy könnyedebb darab, egy vígjáték-sorozat. A sztori szerint Anna Heche karaktere egy kis alaszkai faluba kerül, ahol megismeri és lassan megszereti a helyi arcokat. Valójában a sorozatot olyan helyszíneken vették fel, mint Squamish, British Columbia, Kanada, vagy épp Vancouver. A kép előbbi egy részét ábrázolja, a szériát pedig romantikus nőknek ajánljuk elsősorban.

Lilyhammer

Ő maga sem érti, mit keres a befagyott tájakon Forrás: Netflix

Akik nézték a Maffiózókat, biztosan emlékeznek benne a Silvio Dante nevű karakterre, aki a keresztapa jobbkezeként és egy sztriptízbár tulajdonosaként ellenállhatatlan stílussal intézte a dolgait. A Lilyhammer főszerepében Steven Van Zandt körülbelül ugyanazt a figurát, a macsó, de jólelkű rosszfiút hozza, mint ott. A különbség az, hogy a Lilyhammerben a maffiafőnök el akarja tetetni őt láb alól, mire hősünk feldobja az FBI-nál, és belép a tanúvédelmi programba.

Amikor új lakhelyet kell választani, a norvégiai Lillehammer (neki csak Lilyhammer) mellett dönt,

mert a '94-es téli olimpia idején szépnek tűnt a tévéközvetítésből.

Ilyen szép a behavazott norvég táj Forrás: Netflix

Odaérve azonban csak sok havat és norvégokat talál a kisvárosban, ahol megpróbál új életet kezdeni, de nem tud kibújni a bőréből, zsarol, fenyeget, esetenként gyilkol. A norvég és amerikai koprodukcióban készülő vígjátéksorozat jó választás egy forró délutánra.

Miért éppen Alaszka?

Nem a jeges tájai, inkább a hangulata miatt került be összeállításunkba ez a sorozat

Huszonöt éve, 1990 júliusában indult el a Miért éppen Alaszka?,

amely elsősorban karakteres szereplőgárdájának köszönhette, hogy annak idején népszerűvé vált. A történet középpontjában álló Fleischman dokit, vagyis Rob Morrow-t később a Gyilkos számokban láthatja a magyar közönség, de a többiekről nemigen lehet tudni semmit: mi történt Maggie-vel, Maurice-szal, Eddel és a többiekkel? Ennek jártunk utána egy cikkünkben.

A sorozatot, amely öt éven át ment, és 110 részen át hömpölygött, némi csalódásra nem Alaszkában forgatták az IMDb szerint, hanem a Washington államban található Roslyn városkában.

Trónok harca

Szegény Havas Jon végig fázott Forrás: HBO

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból korunk egyik legnagyobb hatású sorozata, egyben a tévés fantasyt egészen új dimenzióba emelő HBO-széria sem, főképp azért, mert úgy a harmada hófedte, jeges tájakon játszódik, aminek a képen is látható Havas Jont alakító színész nem is nagyon örült. A cég forgatott Horvátországban, Marokkóban, Andalúziában, Máltán is, de a dermesztően hideg jeleneteket inkább Észak-Írországban és Izlandon vették fel.

A sorozatról mindent itt talál.