Sötét magyar titkokról készül az új sorozat

Aranyélet HBO forgatás Döbrösi Laura
Vágólapra másolva!
A magyar HBO elkezdte forgatni új sorozatát, az Aranyélet-et, amely egy bűncselekményekből meggazdagodott családot mutat be. Ellátogattunk az egyik felvételre, megnéztük, ahogy Döbrösi Laura karaktere berúg a Hello Baby Barban – a színésznő mesélt is a szerepéről és a produkcióról, az egyik rendezővel, Mátyássy Áronnal együtt.
Vágólapra másolva!

Épp nem tolonganak most az egyébként igen felkapott Hello Baby Barban, de nem azért, mert hétköznap este van: itt forgatnak egy jelenetet az HBO új sorozatából, az Aranyélet-ből. A Társas játék és a Terápia után a csatorna ismét külföldi alapanyaghoz nyúlt, a finn Helppo elämä-t azonban csak ugródeszkának használták az alkotók, amúgy teljesen magyarították, ami látszik a mostani helyszínválasztáson is.

Készülnek a kocsmajelenetre Forrás: HBO

A romkocsmás környezetbe szabadul be Döbrösi Laura karaktere, Mira, aki tizenhat éves kamaszként most kezd csak ráeszmélni, hogy a családi vagyont nem éppen tisztességes eszközökkel kaparta össze a Thuróczy Szabolcs által játszott apuka. A lány ettől kicsit meghasonlik, ennek köszönhető első berúgása is, ami itt, a Hello Baby Barban történik meg.

Az italozás közben Mira elveszti a fejét, a körülötte lévő srácok pedig kihasználják ezt:

most épp azt veszik fel, ahogy a lányt egyszerre hárman is tapogatják tánc közben

– végül a biztonsági őr viszi ki a szórakozóhelyről. A jelenetet épp Dyga Zsombor rendezi, neki Laurát már nem nagyon kell instruálnia, hiszen együtt dolgoztak a Coach Surf-ben és az Egynyári kaland-ban is.

Tipikusan magyar sztori

„Nagyon szeretek Zsomborral együtt dolgozni, és jól is megy a közös munka. Tökéletes köztünk az összhang, sokszor már szavak nélkül is megértjük egymást. Van olyan, hogy lemegy egy jelenet, utána pedig Zsombor mindenkinek mond valamit, de amikor én kerülök sorra, csak nevetve legyint egyet” – meséli Laura a felvétel előtt a sminkesbuszban.

Huszonkét éves, de még mindig tizenhat éveseket játszik,

élőben pedig még igézőbbek nagy, barna szemei – mintha csak a magyar Natalie Portmannel ülnék szemben.

Alakul az első berúgás Forrás: HBO

„Egy családról szól ez a sorozat, ennek a családnak a legfiatalabb tagja a tizenhat éves Miklósi Mira. Burokban nevelkedett, eddig tökéletes volt az élete, mindent aláraktak a szülei, de mégsem egy buta, naiv lány. Sőt nagyon okos és jó tanuló, érdekli a környezetvédelem, az iskolában viszont nem túl népszerű, ő a jó kislány. Ebből az állapotból jut el a teljes csalódásig és kiábrándulásig, amikor rájön, hogy az élete mégsem annyira szuper. Ezt az ívet, ezt a fejlődéstörténetet kell valahogy eljátszanom” – mondja a karakteréről.

A férfiakkal is most ismerkedik Forrás: HBO

Szerinte tipikusan magyar a sztori, jól érzékelteti az itteni viszonyokat:

Biztosan más országban is előfordul ilyen, a helyzetek azonban Magyarországon mindenképpen ismerősek lesznek.”

Fél az óriásplakátoktól

Azt mondja, az Egynyári kaland-hoz képest több technikailag izgalmas jelenete van, lesz olyan rész, ahol kaszkadőrt vetnek be helyette, ma pedig egy kamerát erősítenek a testére, ilyet még soha nem csinált korábban. Nem akart egyébként színész lenni,

gyerekkorában még régésznek készült, de aztán elcsábította a szakma,

először Takács Vera Mi, szemüvegesek című filmjében láthattuk.

Nem készült színésznek Forrás: HBO

Néha megismerik már az utcán, de ritkán szoktak odamenni hozzá. „Még a Társas játék idején volt, hogy mentem egy szilveszteri buliba, amikor a tömött buszon odafordult hozzám egy srác, és megkérdezte, hogy nem a Társas játék-ban játszom-e. De nem ez a jellemző, olyan

Rettegek egyébként a szakmának ettől a részétől, attól is félek, hogy tele lesz az Aranyélet óriásplakátjaival a város. Az még nagy feladatom, hogy megtanuljam ezt kezelni” – osztja meg a félelmeit.

Jobb, ha nem saját az anyag

Ezután átsétálunk a Hallo Baby Barba, és kezdődik az ominózus jelenet, amelyet Dyga felügyel, de jelen van rendezőtársa, az Átok című sorozatot is jegyző Mátyássy Áron is. Tőle megtudjuk, hogy a sorozat nyolcrészes lesz, ebből a közepét, a negyedik, ötödik és hatodik epizódot készíti ő, az elejét és a végét Dyga vezényli le.

Próbáltak magyaros helyszíneket találni Forrás: HBO

Kérdés, hogy mennyire tud így belehelyezkedni a történetbe, de szerinte nem lesz probléma. „Szerencsés vagyok, mert sokszor találnak meg jó forgatókönyvekkel,

Amikor én írok valamit, akkor nagyon erősen megjelennek bennem a képek és a hangulatok, a filmkészítést viszont erősen korlátozzák a lehetőségek. A saját agymenésemnél nehéz elengedni, ha valami nem száz százalékig úgy jön össze, ahogy én elképzeltem” – mondja.

Fontos beszélni az árnyoldalról is

„Amikor először olvastam a forgatókönyvet, nagyon megütött.

Iszonyatosan nyomasztó volt ráismerni az én életemre is a történetben – és itt most nem a központi család simliskedéseiről beszélek, hanem arról, hogy egy nagyon részletes tablót kapunk a mai Magyarországról, főleg Budapestről. Előjönnek a jellegzetes helyzetek, az ellenőr elől való menekülés, és hogy nap mint nap minikorrupcióba keveredünk ahhoz, hogy boldoguljunk” – teszi hozzá.

Nem csak a budai jólét van Forrás: HBO

Áron szerint fontos ezekről a dolgokról beszélni, körüljárni az ország és a főváros sötét oldalát is:

és olykor egészen marginális helyzetekbe keverednek. Forgattunk detoxikálóban, külvárosi raktárakban és az ukrán határnál is, ezekből a jelenetekből mind kiderül, hogy az élhető világ alatt nagyon súlyos problémák és feszültségek húzódnak.”

A végeredmény, vagyis az Aranyélet című sorozat november 8-án debütál az HBO-n, kíváncsian várjuk.