Olyat mutatnak, amit nem láthattunk korábban

Fear The Walking Dead
Vágólapra másolva!
Októberben indul az elmúlt évek egyik legsikeresebb tévésorozatának, a The Walking Dead-nek a hatodik évadja. Mielőtt azonban tovább követhetnénk Rick Grimes és túlélőcsapatának kálváriáját, még vár ránk egy másik történet ugyanebben az univerzumban: végre tanúi lehetünk, hogy az embereket zombivá változtató rejtélyes vírus miképp söpri el a civilizációnkat.
Vágólapra másolva!

Robert Kirkman 2003-ban indította el a The Walking Dead című képregényét, ami egy kómából ébredő rendőr karakterén keresztül mutatja be a zombiapokalipszis által letarolt Amerika nem túl vidám mindennapjait. A zombis történet gyorsan népszerűvé vált az olvasók körében, a sorozat 100. száma az elmúlt másfél évtized legtöbb példányban értékesített független képregénye lett, és a sikerre természetesen Hollywood is felfigyelt.

Az AMC kábelcsatorna 2009-ben vásárolta meg a képregény jogait, a The Walking Dead televíziós változatának első része 2010 októberében került adásba, és a sorozat az elmúlt években folyamatosan döntögeti a nézettségi rekordokat.

A zombis történet hamar népszerűvé vált a nézők körében Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Justin Lubin/Amc

A túlélők kalandja az ötödik évadra megduplázta a nézettségét az első szezonhoz képest,

a legutóbbi évad záró epizódja 15,8 millió embert ültetett a tévék elé,

és az ilyen sikerek fényében nem csoda, hogy az AMC még egy bőrt le akar húzni a The Walking Dead-ről egy spin-off formájában.

TEKERJÜNK KICSIT VISSZA

Az augusztus 24-én startoló Fear the Walking Dead hónapokkal a The Walking Dead első epizódjának sztorija előtt játszódik, és dióhéjban összefoglalva azt meséli el, hogy mi történt a világban, amíg Rick Grimes kómában feküdt a balul sikerült rendőri akcióját követően.

A helyszín Los Angeles, annak is a lepukkantabb része,

a középpontban pedig egy olyan család áll, akiknek már a zombik nélkül is megvannak a problémái.

Travis (Cliff Curtis) és Madison (Kim Dickens) nemrég bútoroztak össze, mindkettőjüknek vannak gyerekei az előző kapcsolatukból, ami nem könnyíti meg az együttélést. Az első epizód főleg Madison tinédzser fiára, Nickre (Frank Dillane) koncentrál, aki kábszeres révületben fut bele az egyik első élőhalottba, viszont az állapota miatt nem csak a hozzátartozói, de ő maga sem hiszi el, amit látott.

A zombik nélkül is megvannak a gondjaik Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Frank Ockenfels 3/Amc

Az összesen hat epizódot számláló évad lassan indul be, az első hatvan perc főleg a főbb szereplők bemutatására helyezi a hangsúlyt, viszont a hangulatra így sem lehet panasz, a nyitó epizód annak ellenére is feszültséggel teli, hogy alapvetően

semmi olyan nem történik, amit egy sima The Walking Dead epizódtól megszokhattunk.

A kissé nyomasztó atmoszférát itt még a néző háttértudása biztosítja, hiszen mi már pontosan tudjuk, hogy nagyjából mi vár az emberiségre.

MEGÁLL A LÁBÁN?

A The Walking Dead (és a zombis filmek jelentős része) azt az állapotot mutatja be, mikor az élőhalottak már felülkerekedtek a civilizáción, a Fear the Walking Dead ezzel szemben pont arra koncentrál, amit eddig nem nagyon láthattunk (még az eredeti képregényben sem). A második epizódban már felpörögnek az események, és kifejezetten érdekfeszítő látni, hogy a szereplők, Los Angeles lakói és a rendfenntartó erők miképp reagálnak az egyre inkább elharapódzó és teljesen őrült szituációra.

A Fear the Walking Dead arra koncentrál, amit eddig nem láthattunk Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Justin Lubin/Amc

A Los Angeles belvárosában játszódó részeknek az Amerikában jelenleg is problémát okozó rendőri túlkapások adnak ijesztően reális színezetet, és a hatást itt is tovább növeli, hogy

a szereplők nagy részének még mindig fogalma sincs arról, hogy mivel állnak szemben.

Főhőseink persze kezdik összerakni a képet, és ekkor már a karaktereket is megismerjük annyira, hogy kíváncsiak legyünk rájuk, szimpatizáljunk velük, sőt mit több, elkezdjünk izgulni értük.

A főhősökkel szimpatizálnak a nézők, izgulhatnak is értük Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Justin Lubin/Amc

Habár az kétségtelen, hogy a Fear the Walking Dead-et az alapsorozat elképesztő népszerűsége, és ennek a sikernek a még nagyobb profittá alakítása hívta életre,

az első két epizód alapján az új szériának igenis van létjogosultsága,

képes berántani a nézőt, köszönhetően a teljesen új nézőpontnak, a tehetséges szereplőgárdának és a The Walking Dead-hez hasonló profi kivitelezésnek.

A néző kíváncsiságát ráadásul az is fokozza, hogy a sorozatból rögtön két évadot rendelt az AMC. Az nagyjából tisztán látszik, hogy az első hat rész a városból való kijutásról szól, de vajon mi fog történni a jövőre érkező újabb tizenöt részben?

Rögtön két évadot rendelt az AMC Forrás: © AMC Film Holdings LLC./Justin Lubin/Amc

A Fear the Walking Dead az AMC csatornán lesz látható augusztus 24-től, magyar szinkronnal, minden epizód már az amerikai premierrel párhuzamosan nézhető, hajnali három órakor, amit még aznap egy ismétlés követ este tízkor. Ha kíváncsi a zombis világvégére, akkor jó helyen jár, hiszen a Fear the Walking Dead-et műsorra tűző AMC megtalálható a TV GO kínálatában is, így akár ott is nyomon követheti, ahogy az élőhalottak szép lassan átveszik a hatalmat a világ felett.