New Yorkot már elérték a zombik

The Walking Dead
Vágólapra másolva!
John Lennon itt állt utoljára színpadra, Muhammad Alinak is volt itt emlékezetes meccse, arra azonban még nem akadt példa, hogy egy tévésorozat évadpremierjét bevigyék a Madison Square Gardenbe – egészen mostanáig. Október 9-én a The Walking Dead történelmet írt, a húszezer férőhelyes arénában lehetett először látni a hatodik szezon első epizódját, amely október 12-én a FOX magyar adására is megérkezik. Részt vettünk az eseményen, el is meséljük, milyen volt.
Vágólapra másolva!

Madison Square Garden. A New York Knicks és a New York Rangers otthona, a boksz egykori fellegvára, ahol Muhammad Ali és Joe Frazier az első mérkőzését vívta.

A U2 tizenhétszer, a Depeche Mode tizenegyszer koncertezett itt,

Johnny Cash nagyszerű koncertfelvételt rögzített, John Lennon pedig Elton John egyik fellépéséhez csatlakozott, ekkor játszott utoljára színpadon a halála előtt.

Rick Grimes hasonmásával is fotózkodhat, aki akar Forrás: Origo

A sport és a zene mellett a tévé eddig nem sok szerepet kapott a stadion programjában – jobban mondva semmit, hiszen a The Walking Dead hatodik évadjának premierje az első tévés produkció, amelyet beengedtek a Madison Square Gardenbe. Telt ház azért nincs, de nagyon kevés hely marad üresen, az óriás kivetítőn olvasható szöveg szerint

negyvenkilenc amerikai államból és kilenc másik országból érkeztek vendégek.

A 116-os szektor egyik székén én is ott ülök, még az is lehet, hogy egyedüli magyarként vagyok tanúja a tévétörténeti eseménynek.

Megesik, hogy kevés a zombi

„Egy halott csajt akarok végre látni” – kiáltja el magát mellettem egy amerikai srác, én pedig abban a pillanatban mélységesen egyet tudok érteni vele. Hogy lehet, hogy a The Walking Dead évadpremierjére senki nem érkezett zombimaszkban, kifestve? – kérdezem csak úgy magamtól, amikor pont rám zuhan egy tántorgó, kába tekintetű alak. Nem részeg vagy drogos: zombi.

Rick bábként is megállja a helyét, mennek a szelfik Forrás: Origo

Ezzel együtt kevés emberen látni seriffegyenruhát vagy véres köpenyt, talán – péntek este lévén – még átnéznek máshová is a buli után, és nem akarnak az átöltözéssel bajlódni közben. A sörözés viszont már itt elindul, pár árus popcornnal jár körbe –

mintha egy baseballmeccsen lennénk,

csak itt a „kiss cam” helyett „scare cam” van, annak a vendégnek kéne halálra rémülnie, akire épp a kamera mutat. Így viszont pont nem ijed meg senki, mivel az óriás kivetítőn előre látja, ha egy zombi settenkedik a háta mögé.

Michonne is tiszteletét teszi Forrás: Origo

De sebaj, nem kell sokáig tölteni az időt az efféle játékokkal, máris a színpadon van a The Walking Dead kibeszélő műsorából, a Talking Dead-ből ismert Yvette Nicole Brown.

– kérdezi, miközben úgy ordít, hogy valószínűleg azt még az Empire State Building tetején bámészkodó turisták is hallják. Nyomatékosan megkér ezután mindenkit, hogy ne készítsen felvételt, ne spoilerezzen, hiszen az Egyesült Államokban is csak október 11-én mutatják be az epizódot, amelyet itt levetítenek.

Jönnek a producerek, senki sincs biztonságban

„Tartsátok tiszteletben, hogy az alkotóknak mennyi munkája van ebben, és bírjátok ki ezt a pár napot” – mondja, majd egy rajongói kvíz után színpadra is szólítja a producereket. Itt van többek között a Terminator-filmek anyjaként ismert Gale Ann Hurd, aki tudatosítja bennünk, hogy tévétörténeti pillanat részesei vagyunk, majd a The Walking Dead alapjául szolgáló képregények alkotója, Robert Kirkman is mikrofonhoz jut.

– harsogja, arra utalva, hogy bárki bármikor meghalhat a főbb karakterek közül.

Egy fotó kedvéért gyorsan váltják egymást a rajongók Forrás: Origo

Az összegyűlt tömeg egy emberként pfujolni kezd, és az együtt lélegzés később, a vetítés alatt is működik a közönségben: egy szereplő megjelenését vagy emlékezetes akcióját ugyanúgy megtapsolják, mint a színházban vagy egy koncerten, sőt páran,

mint a gyerekek a bábszínházban, be is kiabálnak,

ha egy közeledő zombira próbálják figyelmeztetni kedvencüket. Márpedig sétáló hullából itt is van bőven, de az itt látott epizódról, a hatodik évadban várható eseményekről külön cikk jelenik majd meg az Origón október 12-én.

Norman Reedus és a feltűnési viszketegség

Természetesen a Madison Square Garden színpadán a vetítés után a szereplők is feltűnnek,

az Abrahamet alakító Michael Cudlitz skót szoknyában van

– figyelmeztetik is, hogy óvatosan tegye keresztbe a lábait –, Norman Reedus pedig motorral érkezik, a széksorok közt száguld fel a színpadra, a környéken ülők nem kis meglepetésére. Andrew Lincoln sem hiányozhat, ő azonban első körben csak egy szerény hellóval köszönti a nézőket, láthatóan jóval kevesebbel is beéri, mint Reedus, aki még a Helena Christensentől született fiának is mondat egy happy birthdayt a nézőkkel.

Az egyik férfivécét ez a kedves úr őrzi Forrás: Origo

Közben megalakul a The Walking Dead Hall of Fame is, vagyis azon szereplők arcképcsarnoka, akiket már csak emlékeikben őrizhetnek a rajongók – de ott bizonyára sokáig megmaradnak nekik. Elsőként Hershel Greene egykori alakítóját, Scott Wilsont iktatják be, aki komplett beszédet is tart:

– mondja, és mintha tényleg meg lenne hatódva.

Vagy csak ennyire jó színész lenne? Nem vagyok ennyire cinikus, de egyből ez ötlik fel bennem, mivel ez a jelenet nehezen illeszthető az est többi részéhez, alapvetően inkább viccesre veszik a figurát a szervezők.

A színpadon felvonultatott sztárok lezavarnak egy gyors kvízjátékot

az RTL Klubon Négyen négy ellen címmel futott Family Feud mintájára, egy-egy videoüzenetben Simon Pegg, James Corden és Kal Penn is bejelentkezik, az Aaront játszó Ross Marquand pedig hangutánzó képességével szórakoztatja a közönséget – többek között ezek színesítik az estét.

Világrekord?

A legvégén egy világrekord-kísérletnek is a részese lehetek, a legtöbb egyszerre készült szelfi rekordját próbáljuk felállítani. A szereplők is előveszik a telefonjukat a színpadon, hogy megörökítsék ezt a rendkívüli eseményt – gálaruhájukban szépen is festenek, miközben a közönség a három-négyórás program után már inkább élőhalott masszaként sodródik ki a Madison Square Gardenből a hetedik sugárútra.

Sikerül vajon a szelfikísérlet? Forrás: Origo

A The Walking Dead több szereplőjével is beszélgettem New Yorkban, az ebből született anyagokat később közöljük. A sorozat hatodik évadját október 12-étől hétfőnként, 21.50-től láthatja a FOX magyar adásán.