Annyi a zombi az új Walking Deadben, mint a nyű

walking dead
Vele sem futnánk össze egy sötét sikátorban
Vágólapra másolva!
Az életet vagy a halált választod, a továbbiakban is ez a legfőbb kérdés – ha egy mondatban össze kéne foglalni, így látják a The Walking Dead lényegét a sorozat azon szereplői, akikkel nemrég beszéltünk. Az amerikai premier másnapján, október 12-én a FOX magyar adására is megérkezik a sorozat várva várt hatodik évadja, amelyről többek között Sasha, Deanna, Morgan és Aaron alakítójának is megvan a véleménye.
Vágólapra másolva!

Norman, csodálatos vagy! – kiáltja egy fiatal nő a New York-i délutánba a London Hotel előtt, Norman Reedus nem tudott elbújni előle, hiába vett fel napszemüveget és baseballsapkát. Innentől kezdve persze nincs megállás,

a The Walking Dead Darylje alig tud bejutni az épületbe,

fürtökben lógnak rajta a rajongók – jobbára persze nők.

Norman Reedus október 9-én a Madison Square Gardenben Forrás: AFP/Larry Busacca

A zombis sorozat hívei amúgy is nagyon elszántak, a Madison Square Gardent is egyetlen, óriási közösségként töltötték meg, Aaron alakítója, Ross Marquand szerint egyenesen a valaha volt legragaszkodóbb rajongótábort alkotják. Ő már csak tudja, hiszen – mint meséli az említett hotel második emeletén – a The Walking Dead legelső epizódját még maga is a haverjaival nézte, mindannyian óriásinak találták.

Túl közel a halálhoz

„Soha nem láttam még ennyi piercinges és tetovált rajongót” – hozza le a beszélgetést a földre Tovah Feldshuh (Deanna), aki amúgy is kicsit távolabbról szemléli a sorozatot, mint a többiek, nem is követi a tévében:

– mondja keserédes mosollyal. Inkább a színház és a valódibb dolgok az ő otthona, Alexandria vezetőjét is jórészt Hillary Clintonról mintázta, akit egy ragyogó, okos és erős nőnek tart.

Tovah Feldshuh és Lennie James a bemutatón Forrás: AFP/Jamie Mccarthy

A The Walking Dead körüli felhajtás annyira nem izgatja, szerinte a munkára, a történet elmesélésére kell koncentrálni – ha a jelenségnek, a rajongói elvárásoknak akarna megfelelni, már rég nem működne a dolog. Ezzel Marquand is egyetért, szerinte is a sztori a legfontosabb. „Kétféle embertípus létezik: akinek van még miért harcolnia, és aki már elvesztette minden reményét. A The Walking Dead-ben ez a határvonal vékonyabb, mint az életben,

Meghúzódni a fal mögött, vagy harcba szállni odakint az emberiségért?” – filozofálgat.

Fekete, fehér, igen, nem

A nyitó epizód alapján ez is a fő témája a hatodik évadnak, hiszen valóban kérdéses, hogy meddig maradhat Alexandria a béke szigete, az ott élők meddig tudják távol tartani a zombisereget. A most induló szezont minden eddiginél ütősebbnek, erőszakosabbnak, grandiózusabbnak ígérték a készítők, amit, egyelőre úgy tűnik, be is tartottak –

ennyi statisztára még valószínűleg soha nem volt szükség a sorozatban,

mint amennyi már csak a kezdő jelenetben feltűnik.

Ross Marquand az első részt még a haverjaival nézte Forrás: AFP/Jamie Mccarthy

Olyan szempontból mindenképpen jól kavarják a kártyákat az alkotók, hogy a jól ismert, régi elemek mellett – amelyekhez kötődnek a rajongók – folyamatosan próbálnak megújulni is. Ez most a zombik felturbózott kinézete mellett a történetkezelésben is jelentkezik,

felváltva zajlik egy mostani sztori és annak az előzménye,

utóbbi fekete-fehérben, csak hogy ne zavarják össze a nézőket. Hogy kinek mennyire jön be ez a megoldás, azt majd meglátjuk, szerintünk a visszatekintések inkább visszahúzzák az epizódot, eléggé lelassítják az amúgy akciódús történéseket.

Ölsz vagy ölnek

A továbbiakban is fontos kérdés lesz – már most látjuk pár szereplőnél –, hogy kell-e feltétlenül ölni a túléléshez. Ezt Morgan alakítója, Lennie James is kiemeli egy másik kerekasztal-beszélgetésen, ahol Sonequa Martin-Green (Sasha) is jelen van:

Morgan még mindig azt vallja, hogy minden élet értékes, ami ütközik Rick felfogásával, miszerint, ha nem ölsz, téged ölnek meg” – mondja.

Pár szereplő a Madison Square Gardenben, balra hátul Sonequa Martin-Green Forrás: AFP/Jamie Mccarthy

Szerinte nehéz megmondani, hogy ki az alfahím (vagy Deanna esetében alfanőstény) a csapatban, és csak bízni tud abban, hogy a karakterét nem nyírják ki – ami persze bármikor megtörténhet, a képregényben ábrázoltak nem jelentenek biztosítékot. Közben

Sonequa férje, Kenric Green is megjelenik a sorozatban,

ő a képregényekből ismert Scottot fogja játszani. „Nagyon izgalmas időszakon vagyunk túl, hiszen sokáig a barátainknak sem mondhattuk el, hogy Kenric is bekerült az új évadba. Mindesetre érdekes lesz a történetet együtt tovább vinni” – véli a színésznő.

Beszélgettünk még Glenn-nel, vagyis Steven Yeunnal is, utána pedig Michael Cudlitz (Abraham) és az egyik producer és maszkmester, Greg Nicotero közösen adott nekünk egy nagyhangú, nevetős interjút, ezeket később közöljük. Norman Reedus végül csak beköszönt a kollégáinak, vele nem tudtunk beszélni – de legalább megnyugodhattunk, hogy sikerült bejutnia a hotelba.

A The Walking Dead hatodik évadját október 12-étől hétfőnként, 21.50-től láthatja a FOX magyar adásán.