Rejtett üzenetekre bukkanhatunk számos tévésorozatban

Jóbarátok
Vágólapra másolva!
Legutóbb a Homeland egyik részében jelent meg a háttérben egy különös, arab nyelvű graffiti, de más sorozatoknál is előfordult már, hogy a szereplők mögött feltűnő szövegekkel vagy képekkel üzentek valamit a készítők – volt, amikor észrevettük, volt, amikor nem. Figyelte például a Jóbarátok-ban a mágneses táblát? Vagy tudja, hogy egy csomó szériában feltűnik ugyanaz az újság?
Vágólapra másolva!

A Homeland alkotói nemrégiben jókora öngólt lőttek, az ötödik évad egyik részében

a saját sorozatukat pocskondiázták, anélkül, hogy tudtak volna róla.

Felbéreltek ugyanis egy Arabian Street Artists nevű triót, hogy pár arab nyelvű graffitivel dobja fel a szériában látott közel-keleti utcaképet – mire a művészek többek között azt is felírták az egyik falra, hogy „A Homeland rasszista”.

"A Homeland rasszista" – olvashatták az arabul tudó nézők Forrás: Showtime

A csapat vezetője, az egyiptomi Heba Y. Amin elmondta, csak megragadták a lehetőséget, hogy kifejezzék „politikai elégedetlenségüket”. Szerintük a Homeland valóban rasszista, olyan értelemben, hogy sztereotip módon ábrázolja a muszlimokat, táptalajt adva az iszlám rossz társadalmi megítélésének. A producerek pedig sajnálkozhattak, mert csak az után szembesültek a feliratok jelentésével, hogy azok adásba kerültek.

Változó feliratok a táblán

Más sorozatokban is találkozhattunk már rejtett üzenetekkel, ezekkel azonban már nagyon is tisztában voltak az alkotók, jó részük kifejezetten belső poén volt. A Jóbarátok-ban a harmadik évadtól kezdve például

egy mágneses táblán változott állandóan a felirat

Joey és Chandler lakásában, sokszor utalt is az adott epizódra. Amikor a srácokat kirabolták, „Kösz az összes cuccért” virított a táblán, Chandler manikűröztetését pedig ez örökítette meg: „Szép körmök, Chandler!”.

Valamikor a szereplők is ezen üzengettek, az alábbi videón éppen ez olvasható az ajtó melletti kék táblán: „Vegyél tejet, tojást, légyszi!”, illetve „Joey, hívd fel apádat!”.

Az Agymenők-ben is van egy hasonló tábla, az ezen lévő feliratokat azonban jobbára csak a tudományban jártasabbak élvezhetik, miután a forgatókönyveket ellenőrző fizikus szakértő írja őket.

A The Jiminy Conjecture (Tücsök és bogár) című epizódban a szereplők arról vitatkoztak, hogy milyen fajta tücsök ciripelését hallják, a háttérben pedig, Sheldon feje fölött feltűnt a Dolbear-képlet, ami a tücsökciripelések gyakorisága és a levegő hőmérséklete közötti kapcsolatot írja le:

Rajongók fejtették meg a kódnyelvet

A Futurama-ban egy fiktív, űrbéli nyelven tűnnek fel rendre különféle feliratok, az írásjelekben azonban van rendszer, így az elszánt rajongók dekódolni is tudták a szövegeket – csak hogy olyan hirdetéseket olvashassanak, mint a „lézeres csápsebészet” vagy a „bérelj embert”, rögtön a főcímben.

Becsempészett üzenetek

Persze nemcsak szövegekkel, de egy-egy képpel is üzenhetnek a készítők, a Firefly-ban például sokszor el lehet csípni a háttérben egy bábut, amelyik a hibernált Han Solót ábrázolja. A kellékesek kifejezetten a főszereplőnek, a nagy Star Wars-rajongó hírében álló Nathan Fillionnek készítették a figurát, és

a forgatáson állítólag azzal szórakoztak, hogy minél több jelenetbe becsempésszék

a producerek vagy a rendezők tudta nélkül.

Piros kerettel bejelölve Han Solo, Nathan Fillion háta mögött Forrás: FOX

A Coronation Street című brit szappanopera stábtagjai a saját nevüket juttatták fel ugyanígy a képernyőre, egy-egy újságban, pólón vagy egy bolt cégérén sűrűn olvashattuk valamelyik munkatárs nevét – ez az üzlet például az egyik kellékes, Peter Eccleston miatt lett J. R. Eccleston & Sons.

Visszatérő motívumok

Vannak olyan kellékek is, amelyek időről időre visszatérnek, ugyanaz az újság feltűnt már többek között az Egy rém rendes család-ban, a Modern család-ban, a Született feleségek-ben, az Angel-ben és a Dokik-ban is, a játékfilmekről már nem is beszélve – a képes bizonyítékért kattintson ide.

Al Bundy az újsággal, amelyik egy tucat sorozatban felbukkan

A Psych – Dilis detektívek minden epizódjában látható volt egy ananász, a Balfékek-ben, amikor harmadszor elhangzott Beetlejuice neve, fel is bukkant a háttérben (a fenti videón), a Simpson család-ban pedig mindenkinek négy ujja van egy kezén, csak Istennek és Jézusnak van öt.

Sorolhatnánk még a példákat, de talán ennyiből is látható, hogy egy tévésorozatban mennyi rejtett üzenetre lelhetünk, ha másra is figyelünk a fő történetszálon kívül, esetleg kikockázunk egy-egy epizódot.