Az M1 foglalkozik a legtöbbet a menekültekkel

Meszes Boglárka M1 Híradó
Vágólapra másolva!
Megjelent a Nézőpont Intézet 2015 harmadik negyedévére vonatkozó médiapolitikai elemzése, a szervezet hat csatorna esti híradóit vizsgálta. Ebben az időszakban a bevándorlás szolgáltatta az esti híradók legfőbb témáját, a legtöbbször az M1 hírműsoraiban merült fel.  
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet hat csatorna, a TV2, az RTL Klub, az M1, a Hír TV, az ATV és az Echo TV esti híradóit vizsgálta, ez alapján állította össze a 2015 harmadik negyedévére, vagyis a júliustól szeptemberig tartó időszakra vonatkozó jelentését.

A harmadik negyedévben a bevándorlás témája uralta az esti hírműsorok napirendjét,

jelentősen átalakítva a műsorszerkezetet. A kereskedelmi csatornákon például csökkent a balesetekről és bűnügyekről szóló tudósítások száma, az RTL Klubon az előző negyedévhez képest 3,6 százalékponttal, a TV2-n pedig 2,6 százalékponttal.

A bevándorlással kapcsolatos hírek aránya az M1-en volt a legmagasabb, 18,4 százalék, de nem sokkal maradt le a Hír TV sem, ahol a tudósítások 18,2 százaléka foglalkozott a menekültekkel. A legkevésbé a TV2-t érdekelte a téma, itt ugyanez az arány csak 4,3 százalék volt. Mutatjuk egy látványos ábrán, hogy miként alakult az esti híradók tematikája:

Forrás: Nézőpont Intézet

A vizsgált időszakban egyébként összesen 12 112 tudósítás jelent meg, a legtöbb eseményről (2 912) az M1 tudósított, a legkevesebbről az Echo TV (1 078).

A hat csatorna esti híradói összesen 3 918 politikai hírről számoltak be,

ez 32 százalékos aránynak felel meg. Hasonlóan az elmúlt negyedévekhez, arányaiban a TV2 híradójában jelent meg a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír, 18,3 százalék.

Forrás: Nézőpont Intézet

A magyar vonatkozású politikai hírek legnagyobb részét (1 053) az illegális bevándorlással kapcsolatos hírek szolgáltatták a harmadik negyedévben, ez 26,9 százalékos aránynak felel meg.

A szakpolitikai tudósítások aránya 16,2 százalék volt, míg a pártpolitikai hírek aránya 15,5 százalékot tett ki.

A kategóriák közti rangsorban a negyedik helyen a gazdaságpolitikai hírek végeztek, az összes politikai hír 15 százaléka foglalkozott Magyarország gazdasági helyzetével.