Az Onedin család már eltemette pár tagját

Vágólapra másolva!
Nagy siker volt itthon a nyolcvanas években Az Onedin család, a főcímben látott vitorlást vagy James Onedin barkóját valószínűleg az is fel tudja most idézni magában, aki még kisgyerekként követte a sorozatot. A széria 35 éve, 1980-ban ért véget, a már akkor sem fiatal szereplők közül többen meghaltak azóta, van azonban olyan is, aki épp idén vállalt új tévés szerepet.
Vágólapra másolva!

„Sok néző érdeklődik Az Onedin család folytatása felől. Bár még számos epizód készült a ’család’ történetéről, elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hónapokon keresztül ugyanaz a sorozat töltse ki a magyar televízió keddi ’csúcs’-adásidejét. Egy-két év múlva esetleg visszatérünk a további filmek megvásárlására, addig is reméljük: új és ezután következő sorozataink is megnyerik a nézők tetszését!” – így nyilatkozott 1979-ben a Magyar Televízió filmfőosztályának akkori vezetője, Gellért Endre.

Erre a barkóra mindenki emlékszik Forrás: BBC

Annyi már a fentiekből is kitűnik, hogy a sorozatnézésnek akkortájt nem volt még komoly hagyománya nálunk, talán pont

az Onedin család szoktatta rá a hazai nézőket a folytatásos történetekre.

A széria egyébként jókora késéssel érkezett el hozzánk, 1979-ben kezdték vetíteni, holott Nagy-Britanniában már 1971-ben elindult, végül nyolc évadot, összesen 91 epizódot ért meg.

A tizenkilencedik századi Liverpoolban – és persze a tengeren – játszódó történet középpontjában James Onedin állt, aki bátyja és húga segítségével épített ki egy kereskedelmi hajózási társaságot – ezen keresztül az akkori üzleti és társadalmi folyamatokba is betekinthettünk, valamint arról is képet kaphattunk, hogy a hajózás milyen fontos szerepet játszott a nemzetközi politikában vagy éppen a rabszolgák közvetítésében.

Mi lett a szereplőkkel?

Ezzel együtt Az Onedin család mégiscsak egy emberi, családi sorozat volt, amelyet a karakterek miatt is szerettünk annak idején – lássuk hát, hogy mi történt a szereplőkkel a széria után.

A színészek már a sorozat idején sem voltak fiatalok, a finálé óta pedig eltelt 35 év, így sajnos nem mindenki él a szereplőgárdából.

2013-ban elhunyt a főszereplő, a James Onedint játszó Peter Gilmore

is, 81 éves volt. Az Onedin család után az Újvilági rapszódia című minisorozatban láthattuk, majd a Doctor Who-ban is kapott egy kisebb szerepet, utolsó képernyős munkáját 1996-ban vállalta a Veszélyes terepen című tévéfilmben.

Háromszor nősült, mindháromszor színésznőt vett el, első feleségével, Una Stubbsszal egy fiút is örökbe fogadtak. Később Jan Watersszel volt együtt, majd Az Onedin család-beli feleségével, az Anne-t játszó Anne Stallybrass-szal szerettek egymásba. Nagyjából tízévnyi együttlét után, 1987-ben házasodtak össze, együtt üzemeltettek egy Onedin House nevű fogadót, a sorozat egyik forgatási helyszínét.

Anne Stallybrass és Peter Gilmore a férfi haláláig együtt voltak Forrás: Pinterest/The Onedin Line

Stallybrass 77 éves, és pont az idén vállalt el egy szerepet az A Song for Jenny című tévéfilmben, pedig 2002-ben láthattuk legutóbb a képernyőn – akkor a Rose and Maloney című sorozatban szerepelt. Az Onedin család után csupa itthon nem vetített szériában tűnt fel hosszabban, egy-egy vendégszerepben azonban a magyar nézők is láthatták például a Kisvárosi gyilkosságok-ban vagy a Gyilkos ösztön-ben, esetleg II. Erzsébetként a Diana igaz története című tévéfilmben.

Az Onedin család másik férfi tagja volt a Robert nevű báty, akit alapból Brian Rowlinson alakított, de egy időre James Garbutt vette át a tőle a szerepet. Rowlinson már 2000-ben, 69 évesen meghalt, de 1999-ben még volt egy kis szerepe A bor nem válik vízzé című sorozatban.

Garbutt idén 90 éves, 2002 óta azonban nem vállal színészi munkát.

Az annak idején Elizabethet játszó Jessica Benton is már 73 éves. Gyakorlatilag Az Onedin család volt az utolsó tévés vagy filmes munkája, 1980 után már legfeljebb csak színházban láthatták a rajongók. Lánya, Ella Waite is megpróbálkozott a színészettel, a Baleseti sebészet pár epizódjában láthatták a nézők – a keresztanyja egyébként Anne Stallybrass, vele és Peter Gilmore-ral Benton a széria után is jó viszonyt ápolt.

Az Onedin család emlékezetes alakja volt még Baines kapitány, akit Howard Lang alakított. 1911-ben született, így már a sorozat indulásakor 60 éves volt, 1989-ben hunyt el. Utoljára 1986-ban láthattuk egy tévéfilmben, előtte többek között Winston Churchillt is játszotta, a Forrongó világ című minisorozatban. A sorozattól eltekintve is hajós ember volt, a II. világháborúban a brit királyi haditengerészetnél szolgált, később saját jachtjával hajózgatott, többnyire Anglia déli partjainál.