Nem halt meg, csak pihen - tetszhalottak a sorozatokban

Dallas Patrick Duffy Bobby Ewing zuhany
Vágólapra másolva!
Mostanra már a magyar nézők is tudhatják: a korábbi jelek ellenére a The Walking Dead Glennje életben van. A forgatókönyvírók nem először verték át a nézőket egy-egy kedvelt karakter halálával – összegyűjtöttünk pár esetet a tévétörténetből, amikor a rajongók feldühödtek, őrjöngtek, egy kis idő múlva viszont megkönnyebbülten sóhajthattak fel a képernyő előtt.
Vágólapra másolva!

A The Walking Dead híveinek négy epizódot kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, Glenn kiszabadult a szorult helyzetből, amelybe a hatodik szezon harmadik részében került. Nagyon

úgy nézett ki, hogy elkapta a zombihorda,

de mint kiderült, végül csak haverját, Nicholast sikerült felfalniuk – a sokat emlegetett jelenetnél azonban direkt úgy vágták ki a képet, hogy ne legyen egyértelmű, a járkálók kinek a belét tépkedik épp.

Végül megúszta Forrás: AMC

Természetesen már korábban elindultak a találgatások, a később helyesnek bizonyult megoldásra is tippelt nem egy rajongó. Hasonlóképp, a Trónok harca hívei is sejthetik már, hogy Havas Jon vissza fog térni – pedig mintha meghalt volna az ötödik évad végén. Egyre több apró jel, nyilatkozatok, forgatási képek utaltak arra, hogy a hatodik szezonban is szerepet kap, legutóbb pedig már egy hivatalos plakáton is megjelent.

Az egész csak Pamela álma volt

Az egyik legnagyobb port kavart tévés haláleset kétségkívül Bobby Ewingé volt, akit a Dallas hetedik évadjának végén ütött el egy autó. A sorozat ezzel a legkedveltebb szereplőjét vesztette el,

a következő szezonra jócskán csökkent is a nézettség,

a rajongók pedig Bobby visszatérését követelték. Patrick Duffyt végül Larry Hagman beszélte rá, hogy vállaljon újra munkát a sorozatban, a forgatókönyvírók pedig az egész nyolcadik évadot Pamela álmaként állították be.

Meglepetés! Életben vagyok! Forrás: CBS

A Dallas-ban Jockeyról sem lehetett tudni egy ideig, hogy él vagy hal-e, épp most volt az évfordulója a jeles eseménynek – ez azonban egy sima, évad végi cliffhanger volt, nem vált annyi paródia tárgyává, mint az emlékezetes zuhanyzós jelenet, amely visszamenőleg értelmetlenné tett pár történetszálat. A Family Guy alkotói is készítettek például olyan részt, amelyről a végén kiderült, hogy teljes egészében Pamela álmodta.

A rajzfilmsorozatban is volt haláleset, amely feldühítette a nézőket, mégpedig Brian ideiglenes kinyírása: amikor a média megszellőztette, hogy a Griffin család kedvelt kutyája meg fog halni, több mint 125 ezren írták alá a petíciót a feltámasztására. Persze, az állat végül nem miattuk éledt újjá, eredetileg is csak egy jól sikerült kampány volt, hogy beharangozták a halálát – hamar vissza is tért az életbe, miután Stewie visszament az időben, hogy megmentse.

Mulder is volt már tetszhalott

A januárban visszatérő X-akták az eddigi kilenc évadja alatt sok mindennel sokkolta már a rajongóit, annál nagyobb meglepetés azonban valószínűleg ritkán érte őket, mint amikor

Scully azonosította Mulder holttestét

az ötödik évadban. Mint később bebizonyosodott, ez is csak egy összeesküvés része volt, végül a Cigarettázó Férfi halálához vezetett – amiről később kiderült, hogy szintén kamu volt.

Fej a dobozban, de kié?

A szökés forgatókönyvírói sem finomkodtak a sorozat híveivel, amikor a harmadik évadban arrafelé kanyarították a történetet, hogy Michael szerelmét, Sarát elrabolta a gyűlölt cég. Később a nő fejét levágták, és el is küldték egy dobozban, legalábbis ezt hihették a nézők – a negyedik szezonra azonban Sara mégis visszatért, nem az ő feje volt a dobozban.

Sara és Michael, mindkettő volt már halott Forrás: FOX

Nehezen értjük amúgy, hogy a szerettei hogy nem tudták azonosítani őt, de ne akadjunk fel ilyen apróságokon, hiszen a karakter kiírása amúgy is kényszermegoldás volt. A szerződéssel kapcsolatos viták miatt került rá sor, bár a nőt alakító Sarah Wayne Callies terhessége miatt egyébként is volt róla szó, hogy eltűnik a sorozatból, csak későbbre tervezték.

A sorozat alkotói a végjátékban sem egy szokásos eszközzel éltek, a jófiú, Michael Scofield ugyanis nem élte túl a szériát – épp Saráért áldozta fel magát, bár valószínű, hogy az agytumorával amúgy sem lett volna hátra sok ideje. Mindenesetre még

az is lehet, hogy az ő halála is csak átverés volt,

legalábbis A szökés újabb változatánál is felmerült Wentworth Miller neve.

Egy vámpír is lehet tetszhalott

Többek között a True Blood – Inni és élni hagyni-ban is láttunk már példát a tetszhalálra, méghozzá egy vámpírtól, ami azért nem szokványos dolog, ha belegondolunk. A sorozat rajongói a hatodik és a hetedik évad között gondolhatták azt, hogy Eric halott – korábban megitta ugyanis Warlow vérét, ettől napfényben is járhatott, kelhetett, Warlow halálával viszont elmúlt ez a képessége. Ahelyett azonban, hogy szétégett volna a napon, a következő szezonban csak az derült ki róla, hogy Hepatitis V-ben szenved.

Nem halt meg, csak megbetegedett Forrás: HBO

Egy másik fantasztikus sorozatban, az Odaát-ban Casiel játszotta el Crowley halálát, a Gyilkos elmék-ben Pretniss jelent meg Párizsban „a halála” után, és a Vikingek-ben is úgy jutottak be Párizsba, hogy Ragnar halottnak tettette magát.

A legidegesítőbb megoldás

A legtöbb anyázást ezzel együtt talán a Testvérek című sorozat készítői kapták annak idején, az egyik epizód előtt ugyanis

hetekig harangoztak be „egy sokkoló halálesetet”,

a rajongókat pedig ugyanannyi ideig kerülgette az idegbaj, hogy melyik kedvencüktől kell búcsúzniuk. Végül annyi történt, hogy Robert szívrohamot kapott, de miuán épp a kórháznál volt, rögtön újraélesztették – pont addig volt halott, hogy az alkotók megdobhassák vele a nézettséget.

Eközben itthon

Itthon Száraz Dénes visszatérése volt emlékezetes a Jóban Rosszban című napi sorozatban, a fentiekhez képest azonban jelentős különbség volt, hogy nem a kedvelt karakter, Tamás atya jelent meg újra Csillagkúton, hanem egy bűnöző, csak éppen a pap arcával. Magdi anyus viszont már vissza-visszajárt kísérteni a Barátok közt-ben, de ez sem a fentebbi kategória, hiszen a szerepe szerint továbbra is halott maradt.