Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben

Czigány György
Budapest, 2010. március 25. Czigány György Pulitzer-életműdíjas, József Attila-díjas, érdemes művész, író, költő, rádiós műsorvezető, zenész budapesti otthonában. Mennyei rónán címmel hamarosan megjelenik a Szent István Társulat kiadásában huszonhatodik önálló verseskötete, mely a hatvanas évek és a jelenkor negyven-negyven versét tartalmazza. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
„Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez: Czigány György” – erre a bevezetőre valószínűleg mindenki emlékszik, aki hallgatott rádiót a hetvenes, nyolcvanas években. A Magyar Rádió 90. évfordulóján több legendás rádiós is visszaemlékezett a pályafutására, köztük Czigány, akit a legtöbben a Ki nyer ma? című vetélkedő műsorvezetőjeként ismerhetnek, miközben zongoraművész és költő is. 
Vágólapra másolva!

Czigány Györgynek nemrég már a harmincharmadik verseskötete jelent meg, Dénes Mária el is mondatta volna vele egy versét a rádió 90. évfordulóján. „Nehéz lenne, mert nem tudom fejből a verseimet” – mondta nevetve Czigány, majd így vallott arról, hogy mennyi mindent csinált az évtizedek során:

a líra, a zene, a rádió, a televízió valahogy összefüggött, polifónia volt. Számomra mégiscsak a költészet volt mindig az igazi alkotóművészet.”

Czigány György (balra) a Ki nyer ma? egyik játékosával Forrás: MTI/Oláh Tibor

Ezzel együtt szívesen szerkesztett portréműsorokat, és vezetett különféle vetélkedőket, amelyek közül a komolyzenei témájú Ki nyer ma? volt a legnépszerűbb – 1969. március 3-án indult, majdnem negyven évig ment, 2007-ben szűnt csak meg.

„Különös előnyünk volt, amit aztán az idő elkoptatott. A Ki nyer ma? sikerének az volt a kulcsa, hogy az egyszerű parasztnénik ugyanúgy követték, mint Ferencsik János (karmester, az Operaház egykori főzeneigazgatója – a szerk.), de akkor még csak a Kossuth Rádiót, a Petőfit és a Bartókot hallgathatták az emberek. Ma már van száz rádió, minden kisvárosnak megvan a helyi adója, természetes, hogy nem lehet ennyire népszerű műsort létrehozni” – vélekedett Czigány.

Ezután egy kis irodalomtörténeti adalékkal is szolgált a jelenlévőknek: „A Ki nyer ma? volt a legfeltűnőbb műsorom, de voltak más fontos kezdeményezések is. Ottlik Géza például dramaturg volt a rádióban, dr. Cserjés Miklós a nyolcvanas években rá is bukkant az egyik rádiójátékára.

Több éjszakája ráment, hogy átírja. Szerinte még így is rossz volt, de annyira már nem, hogy ne lehessen vállalni. Így született meg A Valencia-rejtély.”

Eredetileg zenésznek készült

„Nem akarom a jelenlévőkben azt a hitet kelteni, hogy a rádió szerkesztőinél az ötvenes, hatvanas években kritérium volt, hogy valaki egy katolikus templom orgonistája is legyen egyben, de én a krisztinavárosi templomban orgonáltam” – viccelődött, arra utalva, hogy régi kollégája, a beszélgetésen szintén részt vevő Komjáthy György is templomi orgonista volt.

Zongoraművészként végzett Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Czigány zongoraművészként és tanárként végzett, a rádió zeneiskolájában is tanított. „Egy tévés felvételen bemutatkoztam az ottani karmesternek, mire ő így reagált: ’Tanár úr! De hát tetszett engem tanítani!’ Annyi gyerek járt oda, az egyik épp ez a karmester, Fischer Ádám (Fischer Iván testvére – a szerk.) volt” – emlékezett.