Lagzi Lajcsi: Bazári majmot csináltak belőlem

Galambos Lajos, Lagzi Lajcsi
Vágólapra másolva!
125 nap alatt 125-ször ment át az átvilágító folyosón, ötszázszor motozták meg, sokszor került megalázó helyzetbe, de öngyilkosságra soha nem gondolt. Olyan lelki folyamatokon ment át, amiket nem tud leírni - Hajdú Péternek adott interjút Galambos Lajos, a zenész az otthonában fogadta a Frizbi stábját.
Vágólapra másolva!

A TV2 január 26-i műsorrendjét is átalakította a két nappal korábban szabadult Galambos Lajos miatt, aki exkluzív interjút adott Hajdú Péternek. Láthatóan régi sztárját nem felejtette el a TV2, ugyanis egykor a Dáridó volt a legyőzhetetlen szuperfegyvere, amely ellen az RTL Klub sem talált megfelelő riválist. A show többször hozott 3 millió fölötti eredményt, 1999-ben például 3 millió 244 ezer nézője volt egy erősebb estén (a mai, fragmentált tévés piacon már az egymillió néző is igen jónak számít, tegnap a Barátok közt is alatta maradt ennek). Lagzi Lajcsi múltjáról, rendőrségi ügyéről itt olvashat hosszabban.

Forrás: TV2

Az már az előzetes alapján nyilvánvaló volt, hogy a vádemelés előtt álló, de szabadlábon védekező Galambos és ügyvédje, dr. Fröhlich Krisztián álláspontja változatlan lesz, mereven tagadják majd, hogy a zenész megkárosította volna a közműveket, illetve tudott volna több tízmilliós szabálytalanságokról. "Én a villanyról annyit tudok, hogy odamegyek a falhoz, és felkapcsolom. Nincs műszaki érzékem, nem tudok hozzászólni, nem követtem el ezeket a bűnöket" - mondta a stúdióban.

Más ember lett

A Budapest Környéki Törvényszék pénteken döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a vesztegetéssel és lopással gyanúsított zenész előzetes letartóztatását. Úgy vélik, már nincs esélye annak, hogy Galambos Lajos bizonyítékok eltüntetésével vagy manipulálásával nehezíti a nyomozást.

Más emberként jött ki az előzetesből, mint ahogyan bement, megváltoztak a fontossági sorrendek az életében - nyilatkozta, miután kiengedték. "Sok mindenen volt időm elgondolkodni" -– tette hozzá a szemlátomást lefogyott és megviselt zenész, aki hangsúlyozta, hogy éppen olyan elbánásban volt része, mint minden állampolgárnak.

Forrás: TV2

Fájt az előállítás módja

Az 55 éves zenész a műsorban elmondta, hogy nem érti, miért állították elő látványosan, erőfitogtatással. „Büntetlen előéletű vagyok, számos település díszpolgára” – magyarázta. „Azt nem várták meg, amíg a kaput kinyitom. Bemásztak a kapun!” – méltatlankodott Galambos.

A zenész szerint saját kútja van, a vízfogyasztás így nem is lehetett problémás, de a többi számláját is rendesen fizette – jelentette be. Ügyvédje elmondta, hogy a vesztegetést a hatóság telefonlehallgatás alapján állítja. Galambos az interjú ezen pontján látványosan felháborodott („nem azonosak a fegyvereink”), úgy érezte, hogy a hatóság sokkal nagyobb mozgástérrel bír, neki pedig korlátozottak a lehetőségei, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Az ideiglenes szabadság első percei Forrás: TV2

A muzsikus szerint semmiféle atrocitás nem érte, mert kiemelt közszereplő. „De nem VIP-esként kezeltek... 55 éves vagyok, de soha életemben nem verekedtem, soha nem volt konfliktusom. Ha mégis volt, ezeket megoldottam, kerültem mindig is a feszkót. Engem benn úgy búcsúztattak el, hogy énekeltek, ott nem is volt senkivel problémám... Egy négyszer négy méteres udvaron sétálhattam, de ott nem találkozhattam senkivel: egy ketreccel körbekerített terület,

Mindent precízen leírt, ebből nyilván könyv lesz

Eztán a téma a „bűnismétlés” volt, amit az ügyvéd sem nagyon értett, állítása szerint. Hajdú az állítólagos megvesztegetettekre terelte a szót, de Galambosék szerint minden fél tagadta a megvesztegetést. Csendes Csaba személyét is érintették, majd a vádiratból kiderül, ő pontosan hogyan került a képbe.

– állapította meg az ügyvéd, aki ugyanúgy zöld nyakkendőt húzott, mint Lagzi Lajcsi. A zöld ugyebár a remény színe.

Felajánlotta a válást is

Az interjú második felében nem volt képernyőn az ügyvéd, Galambos az előzetesben töltött hetekről mesélt. Amikor a benti kisboltba ment vásárolni, mindig úgy intézték, hogy ott ne találkozzon más rabbal. Az első naptól az utolsóig naplót vezetett, 5-600 oldal jött össze. „Nagy részletességgel írtam le a napjaimat, az érzéseimet. Csak az igazat. Viharzó érzéseim voltak! Úgy éreztem, hogy szégyent hoztam a családi nevünkre... Azt gondoltam, hogy felajánlom a feleségemnek, váljon el tőlem. Meg is tettem, de ő nem akart válni” – mondta.

Az első pillanatban elkülönítették a feleségétől, megbilincselve vitték el. Galambos két nappal később találkozott csak vele, akkor bizonyosodott meg arról, hogy nejét is bevitték. Galambos az interjú ezen pontján meghatódott, mert elmesélte, hogy a karácsonyfát nem dobta ki a család, megtartották január 25-ig.

A gyerekeimet arra neveltem, hogy kemények legyenek, de vannak könnyek, amiket nem szabad visszatartani… a kislányom 17 éves lett, ezt az ünnepet elvették tőlem. A kisfiam 16 éves, egész nap azt vártam, hogy megcsörren a telefon, és hív” – mondta könnyezve, szipogva, elcsukló hangon.

Forrás: TV2

Az előzetesben egy nő otthagyta a bugyiját neki, ismerkedés gyanánt, üzent is neki. Ennél sötétebb eset volt, amikor valaki öngyilkosságot kísérelt meg benn, Galambos ezt a „cirkuszt” is végigélte. „Rengeteget fogytam benn... de ennyit nem akartam.

"A családom sokkal fontosabb lett, mint bármikor az életemben. Mindenkinek muszáj egyszer elvonulnia egy zarándokútra: én mindent másképp látok már. A gyerekeimmel töltött vacsora például sokkal fontosabb, mint egy érdektelen társasággal időzni” – fejtegette.

Forrás: TV2

„Az elején voltam mélyponton, úgy éreztem, hogy itt valami hiba van. Mindenki, aki jogügyletet látott, azt mondta, hogy engem nem tarthatnak benn. Majd a perbíróságon elmondhatom a véleményem, de itt ezeroldalas írásos anyagot állítottak össze rólam” – méltatlankodott a muzsikus. Szerinte az is döbbenetes volt, hogy a gyerekek csak iskola után tudták meg, hogy szüleiket bevitték.

Bazári majmot csináltak belőle?

„Egy rosszindulatú dög azt írta meg a netre, hogy öngyilkosságot követtem el. Én akkor annyira magam alatt voltam, hogy azokban a napokban nem is telefonáltam” – emlékezett a sötét percekre. Péntek délután tudta meg, hogy szabadlábon védekezhet, vasárnapig alig aludt, és azóta sem nagyon tud. „A 125 nap alatt 125-ször mentem át az átvilágító folyosón, ötszázszor motoztak meg, sokszor kerültem megalázó helyzetbe. Olyan lelki folyamatokon mentem át, amit nem tudok leírni” – sóhajtozott.

„De bazári majmot csináltak belőlem, erre nem vagyok büszke. Keserűséget érzek, de hálát is, a Jóistennek. Nem azért, mert túléltem, mert tudtam, hogy túl fogom élni. Nekem a gyerekeimet még fel kell nevelnem” – tette hozzá.

Nem fogják elítélni, jelentette be, bízik a független magyar igazságszolgáltatásban. „Én Soroksár díszpolgára vagyok. Ha én bűnösnek bizonyulok, minden tisztségemről lemondok, de biztos vagyok magamban: nem követtem el sem áramlopást, sem vesztegetést” – fejezte be az interjút.