Szadistából aggódó apa - különös tévés szerepek

24 Kiefer Sutherland erőszakos jelenet
Vágólapra másolva!
Vannak esetek, amikor egy színészről úgy gondoljuk, hogy az adott karaktert szinte neki találták ki, máskor viszont már a szereposztásnál berzenkedünk, nem értjük, miként gondolhattak a válogatásnál éppen rá. Hogy lesz egy szadista ügynökből aggódó apuka, egy átlagos melákból nőcsábász? Előfordul, hogy a sztereotípiák ellenében castingolnak a sorozatokba. 
Vágólapra másolva!

A rendezők néha szívesen játszanak el azzal, hogy egy komikusra drámai szerepet osztanak, vagy éppen olyasvalakire bíznak egy gonosz karaktert, aki addig csupa jófiút játszott. A tévés produkcióknál is találkozhatunk ilyesmikkel, akadnak első blikkre szokatlan, esetleg kifejezetten érthetetlen színészválasztások – ezek aztán vagy bejönnek később, vagy nem. Nézzünk tíz példát, de vigyázat, szubjektívak leszünk!

Ralph Fiennes öccse Michael Jacksonként

Legutóbb akkor néztünk nagyot, amikor kiderült, hogy Michael Jacksont Ralph Fiennes öccse, Joseph fogja játszani egy tévéfilmben, az Elizabeth, Michael & Marlon-ban. Nem elég, hogy a legendás énekes állítólag nem akarta, hogy valaha is fehér színész játssza,

egy ilyen ikonikus figuránál elvárnánk, hogy a megszemélyesítője valamelyest hasonlítson rá.

Nos, Fiennes egy kicsit sem emlékeztet Jackóra:

Jackó bőrébe bújik Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide picture alliance/Lavinia Fontana/Geisler-Fotopres

Szadistából aggódó apa

Kiefer Sutherland sosem volt az a finomkodó karakter, Jack Bauerként elkövetett kínzásait még az Irakban szolgáló amerikai katonák is csodálattal vegyes borzongással figyelhették annak idején. Ehhez képest a 24 után az Érintés főszerepét bízták rá, itt egy autista gyermekét egyedül nevelő apát játszott, aki minden erejével azon volt, hogy a fiának segítsen.

Ilyesmiket az Érintésben már nem csinált Forrás: FOX

Csak a kertvárosban ne kattanjon be

Volt a Sírhant művek-ben egy Billy Chenowith nevű figura, aki bipoláris zavarral küzdött, viszonylag gyakran bekattant, felgyújtotta a családi házat, egyszóval nem volt egy kellemes alak. Jeremy Sisto játszotta, aki később krimisorozatokban tűnt fel (Váltságdíj, Esküdt ellenségek), egyszer csak megkapta azonban a Kertvárosba száműzve főszerepét, egy tinédzser lányát féltő apát játszott. Komikus szerepében, vicces mondatai között is azt vártuk, mikor kerül elő a balta a háta mögül.

Sosem lehetett tudni, mi van a mosolya mögött Forrás: HBO

Ez a Sherlock meg hogy néz ki?

Elég sok időbe telt, mire megszoktuk Benedict Cumberbatch arcát, az előtt pedig még mindig értetlenül állunk, ha valaki jó pasinak nevezi. Őszintén szólva,

nem ilyen Sherlock Holmest képzeltünk el annak idején,

a színészt eleinte inkább láttuk egy pipogya, dadogós irodistának, mintsem egy lángésznek, aki saját zsenialitása tudatában nyugodtan lesajnálhatja az egész emberiséget.

Egyik Sherlock, másik Watson Forrás: BBC

Legfeljebb egy erdei manót bíznánk rá

Aki David Carusót képernyőre engedte annak idején, annak szerintünk mindenképp járna legalább húsz botütés, az viszont már sehogy sem fér a fejünkbe, hogy állandóan zsarut játszatnak vele – miközben mi legfeljebb egy erdei manó szerepében tudnánk elképzelni. A Miami helyszínelők-et így is a világ egyik legnépszerűbb sorozatává tette, Horatio Caine gyufafeje tíz évadon keresztül vöröslött a képernyőn.

Írország erdőiben fel sem tűnne Forrás: CBS

Riadt kisfiú a férfiak nyomában

Henry Fonda, Szergej Bondarcsuk, Anthony Hopkins – csak pár név, aki játszotta már Pierre Bezuhovot a Háború és béke valamely feldolgozásában. A duhajkodó, párbajban ölni sem rest gróf szerepét a 2016-os változatban ehhez képest Paul Danóra osztották, aki minimum úgy néz ki, mintha folyamatosan vécéznie kellene, egy riadt szemű kisfiúnak tűnik egy ilyen szerephez.

Pierre Bezuhov? Ez most komoly? Forrás: BBC

Van, akire nem való a szakadt kabát

Amennyire zseniális választás volt Rami Malek a Mr. Robot főszerepére, a másik fő karakter legalább annyira billeg. Christian Slater hiába játszott már zűrös alakokat, valahogy mindig egy sima modorú, úri csibésznek láttuk, itt is már az első jeleneténél süt róla, hogy nem igazi hajléktalan – pedig annak kéne eladnia magát, ha inkognitóban akar maradni. És hogy közben ő lenne a világ legjobb hackere? Na ne vicceljünk.

Lerí róla, hogy valójában nem hajléktalan Forrás: USA Network

Nem is nagy szám ez a melák

2015 egyik nagy bukása volt a Mr. Robinson, amelyben az Ananász expressz és a Vissza a jelenbe című filmekben látott komikus, Craig Robinson próbált mókázni.

Egy zenészt játszott, aki tanári állást vállalt,

az új élethelyzet mellett pedig az egyedülálló anyukák is kihívást jelentettek a számára. A baj csak az volt, hogy egyszerűen nem hittük el, hogy ezért az átlagos külsejű melákért ennyire bomlanak a nők, a szövege is inkább erőltetett volt, mint vicces vagy laza.

A nagy nőcsábász Forrás: NBC

Walter White nem is lehetne más

Előfordul persze, hogy bejön a típusváltás, a Breaking Bad Walter White-ját például senki más nem játszhatta volna el úgy, mint Bryan Cranston. Ha azonban megnézzük, hogy előtte milyen sorozatban játszott hosszabban, az alapján nem számítottunk volna sok jóra. A Már megint Malcolm idióta, beszari családapája fényévekre van a metamfetamingyártó kémiatanártól, persze, az is a jó színész ismérve, hogy mindkettőt el tudja játszani.

Nagy ugrás volt a Már megint Malcolmhoz képest Forrás: AMC

Matthew McConaughey kinőtt a romkomokból

Matthew McConaughey valószerűtlen pálfordulása is egy pozitív példa,

nehezen hittük el, hogy normális színészi alakítást is várhatunk tőle

azok után, hogy mennyi romantikus komédiában játszotta el a bárgyú mosolyú léhűtőt. A kétezer-tízes években már egyértelműen látható volt a fejlődés, például a Mud-ban vagy a Mielőtt meghaltam-ban, utóbbiért járt is az Oscar. A True Detective önmarcangoló, önpusztító zsarujaként már lehidaltunk tőle, hiába nem hittünk benne száz százalékig az induláskor.

Az Excsajok szelleme idején még nem néztük volna ki belőle Forrás: HBO