Hörgős metállal, szakállas nővel is lehet Eurovíziót nyerni

Conchita Wurst, eurovíziós dalfesztivál
Vágólapra másolva!
Televíziós kísérletként indult, mára jelentős nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát az Eurovíziós Dalfesztivál, olyan országokban is közvetítik, amelyek nem is vehetnek részt a versenyben. Első alkalommal 1956-ban rendezték meg, azóta sok minden történt a fesztiválon, a legemlékezetesebb pillanatokat egy többrészes cikksorozatban idézzük meg – ez már a negyedik, utolsó rész.
Vágólapra másolva!

Az Eurovíziós Dalfesztiválról szóló cikksorozatunk első részét itt, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt találja, ha netán az elejétől szeretne időrendben haladni – most 2001-től folytatjuk az érdekesebb történésekkel.

A verseny ebben az évben kapta az egyik legnagyobb helyszínt,

a koppenhágai Parken-stadionban 35 ezer néző szurkolhatott az előadóknak – ez azonban nem bizonyult a legjobb ötletnek, miután az épület sporteseményekre volt kialakítva, a színpadot sokan nem is látták. Az észtek azonban így is örülhettek, első győzelmüket szerezték meg ezzel a dallal:

Ez nemcsak Észtország, de egész Kelet-Európa szempontjából fordulópont volt, hiszen addig – Izrael kivételével – csak nyugat-európai országok nyertek. A 2001-es döntővel azonban elindult egy folyamat, 2002-ben a lettek végeztek az élen, utána Törökország, Ukrajna, majd Görögország szerezte meg az első helyet.

2002-ben lépett színpadra az első vak versenyző is a német Corinna May személyében, az I Can't Live Without Music című dallal azonban csak a huszonegyedik lett.

A 2003-as verseny nagy esélyese a t.A.T.u. nevű orosz duó volt, ők ekkor már Európa-szerte ismertek voltak – a próbákat és a sajtóeseményeket azonban rendre ellinkelték, nem alakult ki róluk túl jó kép, a lett közönség ki is fütyülte őket. Végül harmadikok lettek, a győztes törökök mellett a belgák előzték meg őket, akik egy nem létező, általuk kitalált nyelven énekeltek:

A következő évben több újítás történt, ekkor volt először kétnapos a verseny, ekkor jelentettek meg először hivatalos DVD-t a fesztivál után, valamint ekkor alakult ki az azóta is használatos, szívvel díszített egységes logó.

A szívben a zászló természetesen cserélhető Forrás: EBU

2005 nekünk, magyaroknak volt különösen fontos, hiszen

hat év kihagyás után tértünk vissza a versenybe

a NOX-szal, amely végül tizenkettedik lett. A következő évben aztán megint nem indultunk – pénzügyi okokból –, 2007-ben viszont Rúzsa Magdi kilencedik lett. Őt követte Csézy, majd jött Ádok Zoli, de mindketten csak az elődöntőig jutottak, utánuk megint kimaradt egy év.

Wolf Kati és a Compact Disco sem remekelt, előbbi huszonkettedik, utóbbi huszonnegyedik lett, csak 2013-ban robbant be ByeAlex a tizedik helyre. Utána Kállay-Saunders András az ötödik helyen végzett, Boggie viszont csak a huszadik pozíciót szerezte meg, de erre talán még emlékszünk.

Visszatérve az Eurovízió történetére, 2006-ban meglepetés győzelem született, hisz az akkor már ismert Las Ketchup vagy a belga Kate Ryan helyett egy normálisnak nehezen mondható finn zenekar, a Lordi nyert. Ha nem emlékszik rájuk, inkább nézze meg a produkciójukat, nem mondunk előre semmit:

2007-re a fesztivál jócskán kinőtte magát, 42 ország indult, így a következő évben már két elődöntőt tartottak.

2008-ban és 2011-ben 43 ország vett részt, ez volt eddig a csúcs.

2009 nekünk, magyaroknak különösen problémás volt, csak harmadjára találtuk meg az indulónkat, a már említett Ádok Zolit. Az akkori zsűri először Zentai Márkot választotta, de kiderült, hogy a dala korábban már hallható volt a svéd televízióban, a helyette kiemelt Tompos Kátya pedig színházi elfoglaltságai miatt mondta vissza a szereplést.

A következő év érdekes színfoltja volt Jimmy Jump beugrása. A jelentős események megzavarására specializálódott férfi a spanyol produkció közben hülyéskedett kicsit a színpadon, mielőtt elvezették a biztonsági őrök. 1964 óta először fordult elő, hogy megzavartak egy eurovíziós előadást, akkor Franco spanyol és Salazar portugál diktátorok ellen tiltakozott egy tüntető.

A 2011-es döntő rendezőjének több német város közül választották Düsseldorfot, a szervezők talán ezt köszönték meg azzal, hogy rendesen rámentek a látványra: a versenyt egy felhőkarcolóra is kivetítették, így az utcákon is több tízezres tömeg nézhette a közvetítést.

A következő év azerbajdzsáni helyszínére Gundel Takács Gábor is rácsodálkozott – az Origónak itt mesélt akkor –, az országgal igen rossz politikai viszonyban álló Örményország viszont visszalépett.

A 2013-as versenyen a győztes személye nem okozott különösebb meglepetést – a dán énekesnőt, Emmelie de Forestet tartották a legesélyesebbnek, és ő is nyert –, 2014 befutója azonban sokakat megbotránkoztatott. Rá még biztosan emlékeznek az olvasók, a nőnek öltözött, ám szakállas Conchita Wurstról van szó:

A versenyzőt többek között az örmény induló, Aram Mp3 is bírálta, de aztán bocsánatot kért, majd a litván pontszámok bejelentője is közölte, hogy itt lenne az ideje megborotválkozni. Közben az orosz színekben fellépő Tolmacsova ikreket kifütyülték a krími válság miatt, nem volt botrányoktól mentes az év.

A tavalyi verseny ezzel szemben kifejezetten békésen zajlott, az osztrák szervezők a környezetvédelemre és az akadálymentesítésre is kiemelt figyelmet fordítottak, a fellépéseket pedig jelnyelven is követhették a siketek és nagyothallók.

A fesztivált régóta követő Ausztrália meghívott versenyzőként is lehetőséget kapott, egészen az ötödik helyig jutott, ami ismét jelezte, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál már rég nem csak Európának szól.

A 2015-ös döntőt 197 millió ember követte a televízión keresztül,

jó részük valószínűleg izgatottan várja az idei dalversenyt is.