Depressziós kacsa pótolja a South Parkot

Crack-Duck
Vágólapra másolva!
A South Park-on és a Family Guy-on kívül is van még élet a rajzfilmgyártásban, találunk más, kifejezetten felnőtteknek szóló animációs sorozatot is a tévés kínálatban. Egy párhuzamos univerzum gonosz urával, tapló tintahalakkal vagy éppen egy lófejű pasival is múlathatjuk az időt, miközben számos szürreális vagy bizarr kalandot élhetünk át.
Vágólapra másolva!

A South Park idén már a huszadik évadját fogja kezdeni, a Family Guy-ból is készült már tizennégy szezon, a nagy veterán, a Simpson család pedig a huszonhetedik évadjába vágott bele tavaly szeptemberben. Nyilvánvaló, hogy ezek a sorozatok sem fognak a végtelenségig menni, de mit nézhetünk helyettük? Van-e még olyan elborult széria, amelyet a szívünkbe tudunk zárni?

Van élet a South Parkon túl Forrás: Comedy Central

A magyar Comedy Central már bemutatta a Brickleberry-t, azt viszont el is kaszálták azóta – maradt a hazai rajzfilmes kínálatban például az Archer és a Holdfényváros, utóbbi azonban nem igazán találta meg a magyar nézőket.

Láthattuk már itthon többek között a Bob burgerfalodájá-t, a Texas királyai-t, a Futurama-t vagy az Amerikai fater-t is, mindegyik remek szórakozást nyújtott azoknak, akik vevők a műfajra. Adunk pár tippet, hogy mivel üthetjük még el az időt, ha egy időre eltávolodnánk a South Park, Family Guy, Simpson család szentháromságától – ehhez azonban nem árt, ha tudunk angolul.

Seth MacFarlane nem pihen

A Family Guy atyja, Seth MacFarlane párhuzamosan az Amerikai fater-t is készíti, januárban pedig az ő produceri közreműködésével indult el a Bordertown, amire szintén érdemes egy pillantást vetni. A címnek megfelelően a történet egy határ menti városkában játszódik, a fiktív Mexifornia államban, ahol egymás mellett élnek az amerikai Buckwaldék és a mexikói Gonzalezék.

Szintén a Fox Animation Domination blokkjában tűnt fel a Golan the Insatiable, ez egy kicsit sötétebb darab, ám nem kevésbé vicces, mint a fentiek. Egy alternatív univerzum gonosz uráról szól, aki átcsöppen a mi világunkba, és összebarátkozik egy gót kislánnyal.

A Fox állt elő 2013-ban a Lucas Bros. Moving Co.-val, vagyis a Lucas fivérek költöztetőcégét bemutató sorozattal is. Hogy a rajzfilm mennyire szürreális, azt jól mutatja például a Beeper Beeper című epizód cselekménye: a srácok egy bolhapiacon megveszik Eddie Murphy sofőrjének a csipogóját, ami visszarepíti őket 1995-be – itt kell meggyőzniük fiatalkori önmagukat arról, hogy ne váljanak szét csak azért, mert nem egyezik a véleményük a Vámpír Brooklynban című filmről.

A merész rajzfilmeknek külön csatornájuk is van

A kifejezetten bizarr vagy szürreális rajzfilmek kedvelőit a Cartoon Network éjszakai testvére, az Adult Swim szolgálja ki, a legismertebb itteni produkció talán a Robot Chicken. A műsor pár másodperces gagekre, rövid szkeccsekre épít, visszatérő karakterekkel – többek között a Star Wars szereplői, Arnold Schwarzenegger vagy éppen a Hupikék törpikék is rendre megjelennek paródiahelyzetekben.

Itt ment a tizenegy évadot megélt Aqua Teen Hunger Force is, amelynek szintén komoly rajongótábora alakult ki – amin nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen egy körszakállas sült krumpli, egy idegbeteg óriás shake és egy alakváltó húsgombóc brooklyni kalandjait mutatta be.

A csatorna jelenleg is futó rajzfilmjei közül a The Venture Bros. indult a legrégebben, 2003-ban. A címbeli Venture testvérek tudós apjukkal és egy kőkemény testőrrel, Brock Samsonnal együtt küzdenek a gonosztevők ellen.

Nyáron már a tizedik évadját kezdi a Squidbillies is, amelynek hősei Georgiában élő, tapló redneckek – csak épp nem emberek, hanem valamiféle tintahalak. Az alkoholista apa és agresszív kamaszfia csatározásai nem éppen a széplelkeknek valók, ahogy a kisvárosi seriff kalandjai sem – azt például már az első rész elején megtudtuk, hogy három év múlva meg fog halni tüdőtágulatban.

Lófejű ember, modern Beavis és Butt-head

Egy efféle összeállításból vétek lenne kihagyni a BoJack Horseman-t, amely tulajdonképpen Hollywood furcsa paródiája. A főhőse egy fordított kentaur, vagyis egy lófejű, embertestű szerzet, akinek eredetiben egyébként Will Arnett adja a hangját. A sorozat világában az emberek és az antropomorf állatok együtt élnek, BoJack egy megkeseredett színész, aki önéletrajzi könyvében kívánja lerántani a leplet a filmipar mocskairól.

A Beavis és Butt-head rajongóinak is tudunk ötletet adni, az Unsupervised ugyanúgy két nem éppen kifinomult kamaszgyerekről szól, de sajnos csak tizenhárom epizód készült belőle. A készítő David Hornsby volt, aki a Felhőtlen Philadelphia mellett rajzolt formában is elzengte a prolik dicséretét.

Az HBO Animals című rajzfilmsorozata vegyes fogadtatásra talált a rovatunkon belül, helyette inkább ajánlanánk az egyik legbetegebb websorozatot, a Crack-Duck-ot. A szürreális remekmű egy depressziós kacsáról szól, aki afféle gondnokként dolgozik egy lepukkant házban, miközben megpróbál kerülni minden interakciót a bérlőkkel – ami persze nem egyszerű, hiszen azok folyamatosan megtalálják a panaszaikkal.

Néha nehéz megmondani, hogy mi történik éppen, de pont ettől szórakoztató, ami akár a többi rajzfilmről is elmondható. Tessék a végére a Crack-Duck első epizódja, jó szórakozást hozzá!