Észrevenné, ha a gyereke hirtelen arcot cserélne?

erdélyi tímea szabó erika
Vágólapra másolva!
Több tévésorozatban alkalmazták már azt a húzást, hogy a karaktert, nevet megtartották, de egyik részről a másikra a színészt kicserélték. Ez a tévézőknek persze rettentő furcsa, akár kellemetlen is a helyzet, miközben a szereplők úgy tesznek, mintha semmi nem változott volna, pedig egészen más lett a korábbi barát, munkatárs, rokon.
Vágólapra másolva!

Ha nem is gyakori, de már nem annyira meglepő, ha egy heti sorozat vagy szappanopera, telenovella színészei közül egyet lecserélnek egy másikra, de úgy, hogy megmarad az eredeti karakter neve, társalmi helyzete, kapcsolatrendszere. Számos ok vezethet ide: az eredeti színész nem kapja meg a várt fizetésemelést, radikálisan változtat életmódján, felhagy a színészmesterséggel, börtönbe kerül. vagy épp meghal, mert sajnos erre is volt példa nem is olyan régen.

Számos amerikai sorozat alkalmazott ilyen személycserét: Lisa Robin Kelly és Christina Moore alakította Laurie Formant az Azok a 70-es évek show-ban, Miss Ellie Ewingot a Dallasban Barbara Bel Geddes játszotta 1978–84, illetve 1985–90 között, de volt egy időszak (1984–85), amikor Donna Reed ugrott be helyette, és

a többieknek arcizma sem rezdült, noha másképp nézett ki.

A Dallashoz mérten igen népszerű volt egykor a Dinasztia, ott Steven Carrington váltott arcot sok néző megrökönyödésére, Al Corley hozta a figurát 1981–82 között, majd 1991-ben, Jack Coleman pedig 1983–88 között vitte a szerepet.

Conan Stevens és Hafbór Júlíus Björnsson Forrás: HBO

Ed Skrein után Michiel Huisman jött a Trónok harcában, mint Daario Naharis, társai meg csak néztek, miféle varázslat lehetett ez. Aztán ott van Gregor Clegane esete: a világhírű fantasyt követőknek eleve erőteljesen kell összpontosítania, hogy a 12-14 főbb karakter mellé megjegyezze még azt a százat, akik csak másodlagos figurák, de sokaknak szemet szúrhatott, hogy

hárman is megkapták a karaktert,

mintha legalábbis rotációban, más-más szereposztással futó színdarabról lenne szó. Conan Stevens vitte az első, Ian Whyte a második évadban. Hafbór Júlíus Björnsson pedig a 4. és 5. évadban volt látható Hegyként.

Érdekes volt Becky Conner transzformációit megfigyelni a Roseanne című sorozatban, mert Lecy Goranson alakította, majd Sarah Chalke, aztán megint Lecy Goranson, végül – ki nem találnánk - Sarah Chalke. Todd Wilkins karaktere nem változott ennyit a Sweet Valley Highban, mert Ryan Bittle vette át Jeremy Garrett karakterét.

De miért van ez?

Van olyan, amikor egy mellékszerepet valaki nem tud visszavenni más elfoglaltságai miatt, életmódváltás miatt nem akar újra forgatni, vagy épp nem tud megegyezni az anyagiakban. Mindegyik ok közül a legfájdalmasabb, amikor a színész meghal, és pótolni kell, mert sok tízmillió dollár bukhat azon, ha nem folytatják. Egy mellékszereplőt még ki lehet írni a sztoriban is, vagy csak elhagyni, és nem beszélni többet róla, de ha főszerepről van szó, mögötte írók, kreatívok tucatjairól, tűkön ülő százfős stábról és rengeteg pénzről, akkor lépni kell.

Erre emlékezetes és szomorú példa a Spartacus sorozat esete, ugyanis 2011 szeptemberében elhunyt Andy Whitfield, a sorozat főhőse. A 39 éves színész non-Hodgkin limfómával küzdött 18 hónapig.

A régi és az új Spartacus a Starz sorozatában Forrás: Starz

Az első évad lement a Starz tévécsatornán 2010-ben, igen jó nézettséggel, de a folytatást Whitfield nem tudta vállalni a betegsége miatt. A megértő tévétársaság előbb berendelte az előzményekről szóló hat epizódot (amelyekben még nem szerepel Spartacus), és türelmesen várt, hátha meggyógyul a színész, de amikor már nagyon leromlott az állapota, bejelentették, hogy a szerepet Liam McIntyre viszi tovább – ezt az eredeti főszereplő is elfogadta.

A börtönben nem lehet forgatni

Hazai vizekre evezve sem kell hosszan kutatni olyan esetek után, amikor lecseréltek egy színészt egy másikra, viszont a nevet és a figurát megtartották. Az egyik legemlékezetesebb eset Damu Rolandé volt, aki egy Várnagy Előd nevű fickót alakított a Jóban Rosszban szappanoperában. Az alapcsapat tagja volt, az első perctől kezdve ott volt, a figura pedig a napi sorozatban fontosnak számított, meg kellett tartani – ha már a színészt nem is lehetett.

Damu egykor, Szikszai később Forrás: TV2

Damut súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 2010 novemberében előállították, és gyanúsítottként hallgatták ki. Korábban a heves vérmérsékletű színésznek

elnézett a TV2 már két botrányt, de a harmadikat már nem, kirúgták,

és pár nap után eldöntötték, hogy a karakter marad. Szikszai Rémusz vette át a figurát: „Meghívásos casting volt, másnap pedig már szóltak is, hogy enyém a szerep, mehetek be megbeszélni a részleteket. Nem hiszem, hogy elsőre rám gondoltak, hasonló helyzetben én is megnéznék több embert, valamihez képest válogatnék" – mondta erről. A csere körülményeiről az Origónak itt nyilatkozott hosszabban.

Ismeretlen barátok közt

A Barátok közt 1998. október 26-a óta fut az RTL Klubon, hosszan megszorongatni egy ellenfele sem tudta, a csatorna zászlóshajója, egykor esti nézettségi csúcsokat szállító szappanoperája. A hosszú évek során persze ezt sem kerülte el a karakter megtartásával együtt járó speciális színészcsere, Mátyás Tildának például Erdélyi Tímea adott arcot 2000 és 2002 között (majd elment tanulni), Szabó Erika viszont 2002 és 2009 között vitte. Vili bácsi és Magdi néni unokája volt, az öregeknek fel sem tűnt, hogy teljes arcplasztikán esett át a lány?

Csifó Dorina - Gonda Kata (Noémi) Forrás: RTL

Berényi Timike szerepét már lassan egy röplabdacsapatra való kislány vitte, mi ugyan nem emlékszünk tisztán, de állítólag Szabó Gréta Barbara, Pekárovics Réka, Rada Klaudia, Jelinek Éva is alakította. Bokros Lindát sem volt könnyű megtalálni, Opitz Petra (2008–2009), Szabó Kitti (2010–2012) és Munkácsy Kata (2013–2014) is vitte a karaktert. Barna Zsombort Kiss Péter váltotta szerepben, Csifó Dorina helyére Gonda Kata érkezett, a karakter maradt.

Opitz Petra - Szabó Kitti - Munkácsy Kata (Linda) Forrás: RTL

Volt olyan eset, ahol figyelt arra a produkció, hogy többé-kevésbé hasonlítson a jövevény a régire, de láttunk olyan cserét is, ahol egészen másképp nézett ki a visszatérő nő – igaz, sok idő után bukkant fel újra a figura, nem egyik napról a másikra változott meg teljesen az arca.

Pető Fanni karakterét 11-12 év után Peller Anna vette át Forrás: RTL

„Az elmúlt években Gabi sok mindenen ment keresztül, ami hatással volt rá, így a készítők ezt a változást a karakter külső és belső tulajdonságainak teljes megváltoztatásával kívánják érzékeltetni" – magyarázta a stáb a cserét, de nyilván a régi Pető Fannit ismerő rajongók meghökkenve nézték a Juhász Gabiként érkezett Peller Annát.