Döntött a Médiatanács az Éjjel-Nappal Budapest ügyében

Éjjel-nappal Budapest
Vágólapra másolva!
Doku-reality műsor korhatár-besorolási ügyeiről, burkolt televíziós reklám miatti szankcióról, rádiós műsorkvóták betartatásáról és erdélyi filmfesztiválos támogatásról döntött többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén, a tárgyalt 15 napirend közül.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub Éjjel-Nappal Budapest című műsorának tavaly november 9-ei adásában látható viselkedési minták bemutatásának módja miatt indított eljárásban a Médiatanács nem tárt fel korhatár-besorolási jogsértést, ezért befejezi a vizsgálatot.

A Médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza ezt a műsortípust, mivel a valóság és a fikció keveredése új műfaj, és jellemzői még nincsenek beágyazva és kellően tudatosítva a nézők mindennapi ismeretei közé. A képlékeny műfajjal kapcsolatos sokféle értelmezésre való tekintettel az RTL Klub szolgáltatója előzetes klasszifikációt kért a Médiatanácstól a sorozat 754. epizódjára, amelynek nyomán a testület megállapította, hogy ezt a részt is a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kell majd sorolnia a televíziónak - írta az NMHH.

Éjjel-nappal Budapest Forrás: RTL

A médiahatóság szerint a doku-reality, a dokudráma műfaja az átlaghoz képest mélyebb tudást kíván meg a média területén ahhoz, hogy - különösen a fő célcsoportot jelentő kamasz - nézők megfelelően tudják értékelni a látottakat, hallottakat.

Ebben a műfajban színészek által felvett jeleneteket állítanak be úgy, mintha egy dokumentumfilm szereplői lennének, aki valódi énjüket mutatják be a kamerának. A műfaji összemosást tovább növeli, hogy az RTL műsorában szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon - közölték.