A többség még mindig a tévében nézi kedvenc sorozatát

2016.04.01. 11:28

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is nőtt a televíziózással töltött idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Naponta átlagosan 5 órát töltött a tévékészülékek előtt a hazai lakosság 2015-ben, soha nem látott népszerűségnek örvendenek a televíziós sorozatok. 

A magyarokat is rendszeresen a televíziókészülék elé szögezi kedvenc sorozatuk - mutat rá az Invitel Nagy Sorozatrajongó kutatása. Az eredmények azt bizonyítják, hogy bár adottak a hagyományos tévézéstől eltérő lehetőségek, a többség még mindig a klasszikus televíziózást részesíti előnyben.

A válaszadók 63 százaléka a televízióban nézi meg kedvenc sorozatát, a megkérdezettek közel fele pedig naponta néz tévésorozatot, míg 34 százalékuk hetente többször gyakorolja ugyanezt a tevékenységet.

Egyszerre több szériát követnek

A résztvevők 37 százaléka egyszerre két sorozatot követ párhuzamosan, és közel ugyanennyien (36 százalék), néznek szimultán három, négy vagy akár öt sorozatot is. A megkérdezettek 20 százaléka kifejezetten sorozatfüggőnek tartja magát. A diákok mellett az inaktívak (nyugdíjasok, álláskeresők), és a 19-35 évesek, valamint a nők körében jellemző még, hogy az átlagosnál magasabb arányban vallják magukat sorozatfüggőnek.

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress/Ale Ventura

Az Invitel  arra is kíváncsi volt, melyik sorozatot szeretik leginkább a magyarok. A legkedveltebb sorozat a Barátok közt lett, a második helyezést a Szulejmán érte el, a harmadik helyre a Jóban Rosszban került. Felkerült a legnépszerűbbek listájára a Trónok harca, a Mentalista, a Dr. Csont, az Agymenők, az NCIS, és a Gyilkos elmék.

Bár még mindig a lineáris televíziózás a jellemző, a válaszadók 37 százaléka választja már az időeltolásos tévézést, kihasználva az IPTV interaktív funkcióit is. Az időeltolásos tévézést kedvelők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a filmsorozatok 70-100 százalékát nézi felvételről. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK