Az Alfa holdbázis pár szereplője a mai napig játszik

Alfa holdbázis
Vágólapra másolva!
A hetvenes évek klasszikus, itthon is kedvelt sorozata volt az Alfa holdbázis, a sci-fi rajongók biztosan ma is szívesen emlékeznek rá, holott a bemutató óta már eltelt több mint negyven év. A legtöbb szereplő ez idő alatt sem volt híján a munkának, vannak, akik a mai napig aktívak – lássuk, kivel mi történt az évtizedek során. 
Vágólapra másolva!

Abban az időben, amikor még csak egyetlen tévécsatorna volt itthon, a magyar sci-fi rajongókat három sorozat várta a képernyőn: az Orion űrhajó, a Pirx kalandjai és a brit Alfa holdbázis. Utóbbi a magyar címének megfelelően egy elszabadult holdbázis mindennapjait mutatta be, az eredeti cím, a Space: 1999 arra utalt, hogy a sorozat indulásakor, 1975-ben még azt gondolták, 1999-re már biztosan lesz állandó állomásunk a Holdon.

A mai szemmel már nem tökéletes trükkök, esetenként megmosolyogtató díszletek és kellékek a maguk idejében nagyon is menőnek számítottak,

a brit televíziózás addigi legköltségesebb sorozatáról beszélünk.

A főszerepet Martin Landau és Barbara Bain játszotta, akik abban az időben házasok voltak – azóta már elváltak, de mindketten élnek és dolgoznak még. Lássuk, mi történt velük és a többiekkel az Alfa holdbázis vége óta.

Martin Landau (John Koenig kapitány)

Koenig kapitány alakítója, Martin Landau igazi markáns karakterszínész, a legjobb férfi mellékszereplőként háromszor jelölték Oscarra, ebből az Ed Wood-ért meg is kapta a díjat. 87 éves, de még mindig aktív, jelenleg a The Last Poker Game című filmet forgatja, de már 2017-re is terveznek vele, elvileg akkor jön ki a Dead Serious.

Martin Landau 2015-ben Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

Sorozatok közül a Nyomtalanul-ban, a Törtetők-ben és a The Evidence-ben láthattuk a kétezres években, előtte sokáig csak szinkron- és vendégszerepekben tűnt fel a képernyőn, az Alfa holdbázis után jobbára filmeket vállalt. Barbara Bainnel 1957-től 1993-ig voltak házasok, két lányuk szintén a filmiparban dolgozik, Susan a háttérben, Juliet pedig színésznőként, a legismertebb szerepe talán a Buffy, a vámpírok réme Drusillája volt.

Barbara Bain (Dr. Helena Russell)

Ő is már 84 éves, de a mai napig vállal munkákat, igaz, az utóbbi években többnyire rövidfilmekben láthattuk. Az Alfa holdbázis után már nem láthattuk hosszabban a képernyőn, viszont olyan sorozatok egy-egy epizódjában tűnt fel, mint A simlis és a szende, a Halálbiztos diagnózis, a Walker, a texasi kopó, a Millennium vagy a Helyszínelők. Landauhoz hasonlóan ő sem házasodott újra a válásuk után, több jótékonysági projektet is támogat.

Barbara Bain 2010-ben Forrás: AFP/Photo Christian Alminana/Christian Alminana

Nick Tate (Alan Carter)

Több sorozatban is vitt kisebb-nagyobb szerepet, az itthon is adottak közül azonban talán csak a Mindentől keletre című szériában láthattuk hosszabban. Vendégszereplőként rengeteg szériában feltűnt, csupán a kétezres években olyanokban, mint a Lost, a The Pacific – A hős alakulat vagy a Hazug csajok társasága. Rendszeresen adja a hangját különféle filmelőzetesekhez is, Los Angeles mellett Ausztráliában is dolgozik, onnan származik.

Catherine Schell (Maya)

Biztosan akad nem egy olyan férfi néző, aki annak idején a Magyarországon született Catherine Schell miatt kapcsolódott be a sorozatba – ő a földönkívüli Mayát játszotta a második évadban, miután az első szezon egyik epizódjában még egy másik karakterként jelent meg.

Az Alfa holdbázis főcímében Forrás: ITV

Az Alfa holdbázis után a Doctor Who-ban kapott egy kisebb szerepet, ez után csupa itthon nem adott szériában játszott. A kilencvenes évek közepén visszavonult a színészettől, nyitott egy kis fogadót a franciaországi Bonnevalban, a sci-fi sorozat rajongói előszeretettel jártak ide – mígnem a színésznő eladta a második férje, Bill Hays 2006-os halála után.

Zienia Merton (Sandra Benes)

A burmai születésű színésznőt a brit színházakban is rendre el lehetett csípni, feltűnt a britek mindkét nagy szappanoperájában – az EastEnders-ben és a Coronation Street-ben is –, olyan sorozatokban szerepelt egy-két epizódban, mint a Sarah Jane kalandjai vagy a Doktorok. Legutóbb 2013-ban láthattuk a Wizards vs. Aliens című szériában, jelenleg 70 éves.

Zienia Merton egy 2006-os rajongói találkozón Forrás: Dragon's Domain

Barry Morse (Victor Bergman)

Az első évad karakteres figurája volt Victor Bergman professzor, tudományos tanácsadó, az őt alakító Barry Morse az egyetlen a főbb szereplők közül, aki már nincs az élők sorában. 2008-ban, 89 éves korában hunyt el, utolsó szerepét egy évvel korábban, az I Really Hate My Job című filmben játszotta, sorozatok közül a Doktorok-ban láthattuk utoljára 2002-ben.

Ha ez nem volt elég, itt írtunk hosszabban a témában.