Biztonságos helyek már nem léteznek

Fear The Walking Dead
Vágólapra másolva!
A rövidke, mindössze hat részes első évad után április 11-én tért vissza a The Walking Dead testvérsorozata, és a második évad első két része alapján egyértelmű, hogy a közös világ és a zombis tematika ellenére a Fear the Walking Dead alkotói most is ragaszkodnak az alapsorozattól eltérő, kicsit visszafogottabb megközelítéshez. A kérdés csak az, hogy a The Walking Dead eddigi szezonjaival jócskán feltüzelt rajongók ingerküszöbét vajon mennyire üti meg a továbbra is lassú mederben csordogáló kistestvér. Vajon elég lesz ez a sikerhez?
Vágólapra másolva!

A 2015 augusztusában debütált Fear the Walking Dead a hat évados The Walking Dead spin-offja, és időrendileg hiába játszódik az eredeti széria előtt, mégsem klasszikus előzményként funkcionál, hiszen egészen új szereplőkkel, vadonatúj környezetben mesél az élőhalottakkal zsúfolt hétköznapokról.

Egy kedélyes vizihulla Forrás: amc

Az első évad egy problémás Los Angeles-i család és a melléjük szegődő túlélők szemszögéből mutatta be a járvány kitörését és elharapódzását, továbbá látványos példát kaptunk abból is, hogyan csúszik ki a kontroll a hatóságok kezéből. Mindez azonban sokak számára kevésnek bizonyult.

Az első epizód nézettségi rekordot döntött, de a sorozatot rengeteg kritika érte a lassú cselekményvezetés és a nagytestvértől megszokott sokkoló és izgalmas jelenetek hiánya miatt. A csalódott nézők egy része a 15 részesre hízlalt második évadtól várta, hogy beinduljanak az események, de az első két rész alapján előfordulhat, hogy a fanyalgók igényei ezúttal sem lesznek kielégítve.

Los Angeles por és hamu

Az első két évadot még tavaly, egyszerre rendelte be a sorozatot sugárzó AMC, és a kezdeti bizalom érződik a történeten, hiszen az új szezon alig pár órával a finálé után veszi fel a fonalat. Los Angelest a katonaság bombákkal igyekszik megtisztítani az élőhalottaktól, életben maradt hőseink pedig a nyílt vízre menekülnek, a rejtélyes Victor Strand (Colman Domingo) hajójának fedélzetén.

Egy hajón próbálnak túlélni Forrás: amc

A Fear the Walking Dead szeretné megkülönböztetni magát a sikeres nagytestvértől, és amíg az első szezon ezt főleg a zombivírus elterjedésének bemutatásával érte el, addig a második a helyszínt illetően igyekszik újat mutatni: a The Walking Dead világában vizes kalandra eddig nem nagyon volt példa.

A szereplők főhadiszállása az Abigail nevű luxusyacht,

a cél pedig egy olyan menedék felkutatása, ami véd az élőhalottak ellen. A néző ugyan tudja, hogy biztonságos helyek már egyáltalán nem léteznek, de a szereplők számára még mindig nem teljesen világos a zombihelyzet nagysága, így a második csapat túlélésért folyó küzdelmének nyomon követése ugyanúgy rejt izgalmakat és nem várt fordulatokat, mint a testvérsorozat esetében.

Lassan, de biztosan?

Bár az évadnyitó rész nyomába sem ért egy hasonló The Walking Dead epizódnak, az ember érdeklődését még úgy is sikerül felkeltenie, hogy a hangsúly ezúttal is inkább a szereplők közti konfliktusokon volt, és a világot sújtó katasztrófából (és úgy általában a zombikból) csak nyúlfarknyi adagot kaptunk.

Az ember persze akkor kezdett el igazán figyelni, mikor világossá vált, hogy a legnagyobb problémát ezúttal sem a zombik, hanem az életben maradtak jelentik. A veszélyt viszont még csak belengette a sorozat,

konkrétumokat nem kaptunk,

és sokak számára rossz hír lehet, hogy a második rész mintha meg is feledkezne arról, hogy a szereplők rábukkantak egy hajóra, amit nem a zombik, hanem más túlélők tettek taccsra...

Ez nem a spanyol Bárka, ez a Fear The Walking Dead Forrás: amc

Ez az, amiért jó eséllyel sokan továbbra sem fogják szeretni a Fear the Walking Deadet. A szereplők rengeteget foglalkoznak a saját problémáikkal, amik ugyan nem elhanyagolhatóak a történet szempontjából, de alkalmanként nem is olyan érdekfeszítőek, és széria ezúttal is hajlamos átcsapni helyenként zombikkal dúsított szappanoperába, miközben a valós fenyegetés kissé elsikkad.

Tökéletes példa erre a második epizód, ami az első rész végén elhúzott mézesmadzag helyett teljes egészében a drámainak szánt, de a simán feláldozható új kellékkarakterek körül forog, kissé erőltetett, feleslegesnek ható, de semmiképpen nem újszerű konfliktusokkal.

Még bármi lehet

Persze két rész alapján még nem lehet pálcát törni a sorozat felett, ugyanúgy adott egy erős évad lehetősége, mint ahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az összkép végül olyan felemás lesz, mint az első szezon esetében. Ha a második részhez hasonló epizódok lesznek fölényben, akkor az alkotóknak azért van miért aggódniuk.

Vannak izgalmak Forrás: amc

Ugyanakkor a potenciál adott a sikerhez (és a nézői elégedettséghez), hiszen az újdonságként ható vizes környezet egyedisége és veszélyei az évadnyitó legemlékezetesebb pillanatait eredményezték, továbbá bőven akadnak olyan karakterek, akik még okozhatnak kellemes vagy éppen kellemetlen meglepetést – a nézőknek és a többi szereplőnek egyaránt.

Az egyelőre megfejthetetlen, és a bevallottnál jóval többet tudó Victor Strandra mindenképpen érdemes figyelni, az első évad óta megtáltosodó drogos Nick (Frank Dillane) most már inkább érdekes, mintsem idegesítő, és a feleségét elvesztő, sötét múlttal rendelkező Daniel (Rubén Blades) biztos, hogy erre a szezonra is tartogat érdekes pillanatokat. A többiek egyelőre nem sok vizet zavarnak, ami főleg a főszerepeket alakító Kim Dickens és Cliff Curtis esetében fájó, de van még hátra 13 rész, hogy ők is bizonyítsanak.

Több rejtély és igazi balhé kell

Ha még több vízből támadó zombit, rejtélyt és valóban ütős konfliktust kapunk, akkor nem lesz itt baj, adott az esély, hogy a Fear the Walking Dead kilépjen a nagytestvér árnyékából, ne a The Walking Dead pótlékaként gondoljunk rá, hanem olyan sorozatként, ami megáll a saját lábán, és képes kibővíteni a sokak által imádott apokaliptikus világot.

Hazánkban a Fear the Walking Deadet április 11-től, az amerikai premierrel párhuzamosan vetíti az AMC csatorna, a második rész április 18-án hajnal 3:00-kor, majd ezt követően este 22:00-kor kerül adásba.