Itt a TV2 fegyvere az X-Faktor ellen

Britney is fellépett a show-ban
Vágólapra másolva!
Ősszel indul a TV2 új, realityelemekkel tarkított tehetségkutató műsora, a Star Academy, amely attól lesz különleges, hogy naponta jelentkezik: a hétvégenkénti élő versenyek mellett lesznek napi összefoglalók is arról, hogy a Star Academy házba összezárt énekesek miként élik mindennapjaikat, miként gyakorolnak, ismerkednek, netán veszekszenek vagy épp szerelembe esnek egymással. A műsor a világ számos országában futott már, nézzen bele pár külföldi verzióba!
Vágólapra másolva!

Már lehet jelentkezni a TV2 új énekes tehetségkutatójára, a bekerüléshez azonban valószínűleg nem lesz elég, ha valakinek csak szimplán jó hangja van – eléggé extrovertáltnak is kell lennie, hisz a műsor a valóságshow-khoz hasonlóan végigköveti majd a versenyzők mindennapjait is.

A formátum a holland Endemoltól származik,

ennek a cégnek számos realityt és vetélkedőt köszönhetünk, itthon is ment tőlük például a Big Brother, A rettegés foka, az Áll az alku vagy éppen a Lehetetlen küldetés. A korábbi produkcióihoz hasonlóan a Star Academy-t is sok helyre, a világ több mint 50 országába eladta a médiacég, van, ahol már több szezonon is túl vannak.

Madonna és Britney Spears is benézett

Franciaországban például már el is tűnt a képernyőről a műsor, 2013-ig azonban kilenc évad lement belőle, olyan világsztárok vendégszereplésével, mint Madonna, Britney Spears, Rihanna, Miley Cyrus, Sting, Lenny Kravitz, Stevie Wonder vagy Elton John.

Az első szezont Jenifer Bartoli nyerte, aki azóta már hat stúdióalbumot készített, és mindegyik platinalemez lett.

A Star Academy-ben ez volt a bemutatkozó kisfilmje:

A győztes itthon 40 millió forint értékű nyereménnyel térhet majd haza, a francia verzióban az első hét évadban még 1 millió euró (vagyis több mint 300 millió forint) volt a fődíj – amit persze nem kapott kézbe egyben a nyertes, ez fedezte például a lemezszerződés, a debütáló album elkészülésének költségeit is.

Jól fogyott a versenydalokból kiadott lemez is

A francia show sikere életre hívott egy francia-kanadai változatot is, amelyet főként Québecben sugároztak, ennek már a címe is franciás volt, Star Académie – ami viszont csak jelzésértékkel bírt, igazából nem működik kifejezésként, hiszen helyesen Académie des stars-nak kellett volna hívni.

Jenifer Bartoli, az első francia széria nyertese a műsorban Forrás: Endemol France

Akárhogy is, a műsor itt is nagy siker lett, jellemző, hogy amíg a Star Académie dalait összegyűjtő első lemezből 530 ezret adtak el, addig az első itteni nyertes, Wilfred Le Bouthillier debütalbuma már csak 205 ezer példányban fogyott. Ez volt a műsorban az egyik versenydala:

Kanadában többéves kihagyásokkal ment le öt évad 2003 és 2012 között, itt is voltak bőven sztárvendégek, többek között Lady Gaga, Céline Dion, Samantha Fox, Bryan Adams, Charles Aznavour és Lionel Richie is megjelent a műsorban.

Britney is fellépett a show-ban

Nem mai műsor

A Star Academy spanyol nyelvterületen Operación Triunfo, Romániában Star Factory címmel ismert, de bemutatták már például Peruban és Vietnamban is, a Big Brother után ez a legtöbb helyre eladott reality.

Az már az eddigiekből is kiderült, hogy nem mai produkcióról van szó,

elsőként a hollandoknál ment 2001-ben, akkor még Star Maker címmel.

Itt a műsor csak két évadot ért meg – a második már a Star Academy címet viselte –, Olaszországban vagy Németországban pedig egy szezon is elég volt a nézőknek. Az Egyesült Államokban The One: Making a Music Star címmel indult el a műsor, de annyira kevesen nézték, hogy két hét után leállították – nem mindenhol volt tehát siker.

Az arab országokban nagyon megy

Előfordul, hogy nem egy ország, hanem egy egész régió készít saját változatot, így például Nyugat-Afrikában vagy az arab világban is egy közös verzió került képernyőre. Egyébként mindkét térségben nagyon pörög a műsor, Nyugat-Afrikában tavaly ment le a nyolcadik szezon, az arab országokban már a tizenkettedik jön az idén.

Az afrikai kiadás Project Fame West Africa címen fut, Nigériából, Ghánából, Libériából és Sierra Leonéból lehet rá jelentkezni – utóbbi három országból azonban, mondhatni, felesleges, hisz

eddig mind a nyolc évadot nigériai versenyző nyerte.

Az arab országokban már változatosabb a kép, eddig négy egyiptomi, két szaúd-arábiai, két libanoni, egy iraki, egy tunéziai és egy szíriai győztes volt.

Volt már a Star Academy-ből afféle világ- és Európa-bajnokság is, az előbbit tizenegy, az utóbbit kilenc nemzeti győztessel rendezték meg, ezeken az eseményeken a francia Elodie, illetve a spanyol Chenoa lett az abszolút nyertes. A világbajnokságról mutatjuk az eredményhirdetést:

A Media Hungary konferencián megkérdeztük a TV2-t, mely napra tervezik a show-t. A vasárnap a Sztárban sztár estéje, így marad a péntek vagy a szombat. Utóbbi esetben az X-Faktor-ral kell mérkőznie, amely már nem hozott úgy legutóbb, mint az első két évadban, de akkor is nagyon erős ellenfél.

A Star Academy itthon ősszel indul a TV2-n, május 10-től már lehet is rá jelentkezni az e célt szolgáló internetes felületen.