John Travolta: Egy valódi amerikai tragédia zajlott a háttérben

David Schwimmer és John Travolta
Vágólapra másolva!
John Travolta, Cuba Gooding Jr. és David Schwimmer főszereplésével érkezik a FOX-ra az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy sorozat, amely az egyik leghíresebb bírósági per kulisszái mögé kalauzolja a nézőket.
Vágólapra másolva!

A sorozat a Kés/alatt, az American Horror Story, a Glee és a Scream Queens című műsorokat is jegyző Ryan Murphy legújabb alkotása, amely valóban parádés szereposztással készült: a vádlott O.J Simpsont Cuba Gooding Jr., ügyvédjét John Travolta, barátját, Robert Kardashiant pedig David Schwimmer alakítja. Travolta valósággal lubickol Robert Shapiro szerepében, akinek fontos része volt O.J. Simpson sikeres védelmében.

David Schwimmer és John Travolta Forrás: FOX

Ön is O.J.-rajongó volt annak idején?

Én nem annyira, de az apám az volt. Akkoriban zajlott a Ponyvaregény körüli felhajtás, így egészen éles ellentétet éltem meg: én a sikeremnek örültem, közben pedig egy valódi amerikai tragédia zajlott a háttérben. Nagyon különös, meghasonlott állapot volt. De az apám követte az eseményeket, és mindennap mesélt róla, így én is tudtam a dologról.

Mi volt az ő véleménye?

Ő maga is focijátékos és edző volt, így egészen letaglózta a dolog, és nem is tudta, mit gondoljon. Soha nem feltételezte volna róla. Ráadásul nagyon konzervatív típus volt, azaz egyszerre volt konzervatív és liberális, már ha van ennek értelme: soha nem feltételezett volna semmit, amíg elő nem kerülnek a bizonyítékok. Azt hiszem, hogy számára is épp olyan megdöbbentő volt a dolog, mint mindenki másnak, de talán egy kicsit több realitásérzékkel állt az ügyhöz a profi focis háttere miatt.

Forrás: FOX

Mennyit tudott Shapiróról?

Rengeteg videót lehet találni róla, de legalábbis eleget, és a könyvekből még többet megtudtam róla. Jeff könyve (The Run of His Life: The People Versus OJ Simpson, szerző: Jeffrey Toobin), Shapiro saját könyve, valamint egy O.J-ről szóló könyv - ez a három kötet teljesen különböző szempontokból mutatta be Shapirót, ezekből pedig sikerült meghatároznom az igazságot és a közös vonásokat.

hanghordozása és gondolkodásmódja volt. Nagyon vakmerő ember lehetett. Az angol nyelvben nagyjából 27 szóval lehetne leírni Shapirót, ezek között vannak hízelgők és kevésbé hízelgők, de az biztos, hogy eszes és találékony férfi volt, és más kiváló ügyvédekhez hasonlóan ő is tudta, milyen szakértőket érdemes összeválogatnia.

Shapiro nagyon élvezi a rivaldafényt a sorozatban.

Ez az egocentrikus része a személyiségének. Szerette, és szerintem nem is tudta magáról, hogy ez mennyire látszik rajta. A nézőknek ez azonnal lejön. Előadói, színészi szempontból egészen érdekes és humoros volt ilyen karaktert játszani.

Mennyire tudta a saját karakterét belevinni a szerepbe?

Számomra mindig nagyon fontos, hogy valamennyire szabad kezet kapjak, ezt tisztázom is a producerekkel, amikor elvállalok egy szerepet. Hiszen bennem is meg kell szülessen a figura, hogy aztán a vásznon vissza tudjam adni. Belőlem kell, hogy jöjjön, azonosulnom kell vele. Ugyanakkor valós személyek esetében nehezebb a dolog. Itt ismerjük a karaktert, a pert végigkövethettük az élő közvetítéseken, tehát mindenkinek van egy képe Shapiróról, ezt a képet kell árnyalni, kiszélesíteni, úgy, hogy közben hiteles is maradjon a figura. Mindenképpen kihívás volt, ezért is vállaltam el.

American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy Forrás: FOX

Meglepő, hogy visszatért a tévébe, hiszen évtizedek óta inkább a mozivásznon láthattuk. Vállalna később is sorozatszerepet?

Ilyen profi stábbal valószínűleg igen, bár ezen a szerepen is több hónapot gondolkoztam. De ma már a sorozatok más minőséget képviselnek, szinte olyanok, mint a filmes produkció. Ráadásul itt a forgatókönyv és a szerep is nagyon erős volt, egy percre sem bántam meg, hogy elvállaltam.

Előzetes:

Az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy sorozat május 23-tól hétfőnként 21 órakor látható a FOX-on. Az interjút a csatornától kaptuk.