Hét napot volt a világűrben a Tévémaci

Farkas Bertalan
Members of Soyuz-36 international crew - spacecraft commander Valery Kubasov (left) and Hungarian mission specialist Bertalan Farkas (right) - in 'Soyuz' spacecraft simulator.
Vágólapra másolva!
Farkas Bertalan épp 36 éve, 1980. május 26-án indult a világűrbe, ezzel ő lett az első és máig egyetlen magyar űrhajós. A Szojuz–36 fedélzetén azonban rajta és a szovjet Valerij Kubaszovon kívül utazott még két magyar résztvevő, egy baba mellett a Tévémaci.
Vágólapra másolva!

Farkas Bertalan a nagy utazásra magával vitte az akkori Magyar Televízió kabalafiguráját, így a Tévémaci vele együtt 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben. Egyik este az űrhajós olvasta fel a magyar gyerekeknek az esti mesét, a Tévémaci mellett ott volt kislánya piros-fehér-zöldbe öltöztetett babája is.

Tévémaci szkafanderben Forrás: Facebook / MR2 - Petőfi Rádió

Természetesen nem ez a két tárgy volt csak Farkas útipoggyászában, mai szemmel már különösnek ható dolgokat is magával vitt, a budapesti felszabadulási emlékmű kicsinyített mását, a Magyar Népköztársaság alkotmányát és a lenini Békedekrétumot, valamint egy dobozka földet.

1964-ben született

Visszatérve a Tévémacira, ő az űrutazáskor még kiskorú volt, tekintve, hogy 1964-ben született, az év október 23-án jelent meg először a képernyőn.

Eredeti tervezője Köber Tibor volt, a színes mackót már Koch Aurél alakította ki,

kis jelenete az esti mesék kereteként ment. A bumfordi, ám szeretni való medve idővel talán nagyobb érdeklődést váltott ki, mint maguk a rajzfilmek, így a nézők mesealakként kezelték, akinek önálló élete van – hiába is szánták eredetileg csak afféle szignálnak.

Nem csoda, hogy idővel több könyv is született róla, a Futrinka utca történeteit és a Frakk-ot is jegyző Bálint Ágnes tollából. Pár évvel később Foky Ottó alakította át a figurát, neki többek között a Misi mókus vagy A legkisebb ugrifüles bábjait is köszönhetjük.

Az ő "találmánya" volt a köztudatba beivódott, almazöld pizsama is,

előtte ugyanis a maci egy pelenkaszerű bugyogóban tért aludni, mert a készítők szerint ez jobban kiemelte a báb esetlen mozgását. Időközben a maci babája is megváltozott, Valérkából Csutkababa, majd Paprikajancsi lett.

Az alkotók egyébként minden tekintetben igényesek voltak, ahogy például Foky mesélte egyszer: "Egy egész fogorvosgárda vizsgálta annak idején, hogy a maci úgy mosson fogat, ahogy az a gyerekeknek jó".

Foky Ottó a Tévémacival Forrás: MTI/Földi Imre

A Tévémaci ezután évtizedekig kísérte aludni a mindenkori gyerekeket, 2012-ben kapott csak új külsőt és új jelenetet, ebben már a számítógéptől ült át a tévé elé, és mintha kicsit le is fogyott volna. Nem sokáig maradt azonban a képernyőn, a nézők annyira tiltakoztak, hogy inkább visszahozták a régi, megszokott macit.

Volt egyébként kérdőíves kutatás is arról, hogy a figura milyen nemű lehet, ekkor a válaszadók 92 úgy vélte, fiú. És hogy miért pont maci lett? Annak idején Foky válaszolt, szerinte kézenfekvő: azért, mert akkoriban mindenkinek macija volt, minden gyerek plüssmedvével tért aludni.