Ahány állam, annyi sorozat Amerikában

Northern Exposure, Miért éppen Alaszka?, Rob Morrow
Miért éppen Alaszka?
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok mind az ötven államára jut egy-egy, sőt sok esetben több sorozat is. Körkép a Miért éppen Alaszkától a Szex és New Yorkon át a The Walking Deadig.
Vágólapra másolva!

A Popsugar összeállításában ábécésorrendben Alabamától és Alaszkától kezdve New Jersey-n és New Yorkon keresztül Wisconsinig és Wyomingig, sőt bónuszként az egyetlen államhoz sem tartozó fővárosig, Washington D.C-ig minden államhoz rendeltek egy sorozatot, extraként pedig a többi ott játszódó szériát is felsorolták (Alaszka: Miért éppen Alaszka?, Connecticut: Szívek szállodája, Georgia: The Walking Dead, Kalifornia: Beverly Hills 90210, Minnesota: Fargo, New York: Szex és New York és így tovább Új-Mexikóig és a Breaking Bad – Totál szívásig).

A listát átböngészve feltűnő, hogy míg néhány államban mindössze egy-egy sorozat készül, addig más helyekhez akár négy-öt vagy annál is több kapcsolódik. A Beverly Hills 90210-en kívül új verziója, a 90210, továbbá A narancsvidék és a Kaliforniába jöttem is Kaliforniában játszódik, ahogy New York adott otthont a Szex és New York mellett a Gossip Girl – A pletykafészek, a Mad Men – Reklámőrültek, a Seinfeld, az Így jártam anyátokkal és a Jóbarátok című szériáknak is.

The Walking Dead Forrás: AMC

A jelenség magyarázata, hogy a kilencvenes években a törvényhozók felfedezték, hogy a kedvezőbb gazdasági feltételek miatt a filmek és tévésorozatok gyártása átvándorolt Kanadába. Hogy ezen változtassanak, és visszacsábítsák a filmeseket Amerikába, létrehoztak egy államokon átívelő támogatási rendszert, amely különféle módokon buzdítja a helyszínre filmezni érkezőket (adómentességgel vagy -kedvezménnyel, konkrét támogatással és azzal, hogy a forgatási helyszínt ingyen biztosítja).

A filmezést élénkítő programhoz ugyan minden állam csatlakozott, de eltérő kedvezményeket biztosítanak a filmeseknek és tévéseknek. Kaliforniában például – ahol 2003 és 2011 között a film világából érkezett Arnold Schwarzenegger volt a kormányzó – a többi államnál jóval magasabb a támogatás, és sokáig nem volt ez másként a szórakoztatóipar és filmművészet másik fellegvárának számító New Yorkban sem. Mindennek kevésbé száraz, érzékletes illusztrációját nyújtja a már említett lista a különböző államokban forgatott sorozatokról, amit teljes hosszában itt tudunk elolvasni.

Jóbarátok Forrás: NBC