Meghalt Aigner Szilárd

Aigner Szilárd SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása FOTÓ KÉPKIVÁGÁS arckép, portré
Budapest, 2010. május 12. Aigner Szilárd, a celebkemping sztárja részt vesz az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) sajtótájékoztatóján. A kulturális és könnyűzenei fesztiválra érkező hírességek közösen állítanak majd sátrat, és együtt buliznak a fiatalokkal. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Életének hetvenegyedik évében, váratlanul meghalt Aigner Szilárd. Az ismert meteorológus vasárnap ünnepelte a születésnapját.
Vágólapra másolva!

Meghalt Aigner Szilárd - jelentette az Eumet.hu. A népszerű meteorológust hétfőn reggel, váratlanul érte a halál.

Aigner Szilárd egy nappal a 70. születésnapja után halt meg Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

– írta a meteorológiai honlap.

Egy ország meteorológusa

Először katolikus papnak készült, édesanyja legalábbis ennek örült volna. Az esti gimnáziumban már úgy tervezte, hogy pszichiáter lesz, de három sikertelen felvételi után feladta.

1973-ban végzett az ELTE Természettudományi Kar meteorológia–fizika szakán. 1973 és 1989 között az Országos Meteorológiai Szolgálat tudományos főmunkatársa volt, az Előrejelző főosztály vezetője. A BRFK meteorológus szakértője, majd a European Weather Service előrejelző részlegének irányítója volt.

A nézők több csatornán is láthatták: mondott időjárás-jelentést a Magyar Televízióban, később az RTL Klubon, majd az ATV-n is.

A válogatott kerékpárversenyzőként elért országos bajnoki címeire volt büszke, erről a Borsnak mesélt. „A sport mindig is fontos volt az életemben, és sok szép percet adott. Ma is kerékpározom, néha szörfözöm és időnként kenuzom is. Ezenkívül nagyon szeretem Bernátot, ezt a hatalmas, de nagyon szelíd leonbergi kutyámat” – mondta 2013-ban, ugyanabban az interjúban, ahol megemlítette, hogy még hat évet kér az élettől.

Felesége Pártai Lucia volt, munkásságát a Magyar Televízió Nívódíjával és az Aranyszarvas-díjjal ismerték el.

Nézte a konkurenciát is

„Meteorológus vagyok. Természetesen ennek a szakmának egy nagyon szűk részével foglalkozom, az úgynevezett rövid távú előrejelzésekkel, de azzal nagyon” – válaszolta, amikor az Origóban csetelt az olvasóinkkal.

Más csatornákon is megnézte a prognózisokat. „Én úgy fogom fel a meteorológiai előrejelzéseket, mint mondjuk az orvostudományban a konzíliumot, természetesen kizárólag szakemberek előrejelzéseit nézem, hiszen arra vagyok kíváncsi, hogy ők hogy látják aznap a légkör helyzetét.”

Az igazság számított, nem a stílus

A változékony időjárás híve volt: „A napsütést télen, nyáron, ősszel tavasszal szeretem. Azt már nagyon rühellem, ha tíz napja felhős az idő.”

Arra a kérdésre, hogy miben érzi magát másnak, mint a többi időjós a tévében, azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy van-e bármi különbség. „Nem a másság a lényeg, hanem a mondanivaló, és annak az igazságtartalma... Én egyáltalán nem törekszem a szenzációhajhászásra. Én szeretném, ha jól mennének a dolgaink, márpedig pocsékul mennének a dolgok, ha itt egy hurrikán söpörne végig” – vélekedett.

Alább egy 2001-es időjárás-jelentését mutatjuk, épp egy enyhe hidegfront közeledtét jelezte.