Ismerje meg a legvadabb Trónok harca-teóriákat!

Trónok harca
Vágólapra másolva!
Már csak néhány epizód van hátra a Trónok harca hatodik évadából, a rajongói teóriák sorának azonban a jelek szerint sosem lesz vége. Lássuk a legizgalmasabb elméleteket, amelyek a jövőben akár még igaznak is bizonyulhatnak. Vigyázat, a cikk spoilereket is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Havas Jon valódi származása

Ez az egyik legnépszerűbb Trónok harca-teória, amit már kvázi igaznak fogad el a közmegegyezés. Olyan gyakran hivatkoznak rá, hogy külön nevet is adtak neki: ez az „R+L=J”, vagyis a „Rhaegar + Lyanna = Jon” elmélet. Lényege, hogy Havas Jon valójában nem Ned Stark fattya, akit egy ismeretlen nő szült neki, hanem Ned Stark húgának, Lyannának a gyereke, apja pedig nem más, mint Rhaegar Targaryen, az Őrült Király, Aerys Targaryen fia.

Az elmélet szerint az Öröm tornyánál zajlott csata után Ned már a halálos ágyán talál rá a húgára, akit korábban Rhaegar rabolt el vagy szöktetett meg (nem tudni ugyanis, mennyire volt kölcsönös a szerelmük). A haldokló fiatalasszony – aki a teória szerint épp a gyerekszülés miatt veszti életét – megígérteti bátyjával, hogy a csecsemőt (azaz Havas Jont) a sajátjaként neveli, és senkinek sem árulja el a valódi származását.

Meera Forrás: HBO

A teória továbbfejlesztett verziója szerint Lyanna nem egy, hanem két gyereket szült: a másik pedig nem más, mint Meera Reed, akit mostanában Bran kísérőjeként láthatunk. Habár Meera valóban hasonlít kissé Havas Jonra, itt kicsit úgy tűnik, mintha néhány elszánt Csillagok háborúja-rajongó próbálná ráerőltetni a Luke Skywalker/Leia hercegnő vonalat a Trónok harcá-ra.

Már egy újabb elmélet, de szorosan idetartozik az a nem kevésbé radikális teória, miszerint Havas Jonnak nemcsak Meera, hanem Tyrion is a rokona. Történt ugyanis, hogy az Őrült Király, Aerys Targaryen beleszeretett Joanna Lannisterbe, Tywin feleségébe, aki Rhaella királyné egyik udvarhölgye volt, és gyereket nemzett neki. Ezek szerint Tywin Tyrion iránti engesztelhetetlen gyűlöletét nem pusztán az táplálta, hogy az asszony belehalt a gyerekszülésbe, illetve hogy Tyrion „torzszülött”, hanem az is, hogy tudta, vagy legalábbis sejtette: Cerseitől és Jaime-től eltérően az iszákos törpe nem az ő fia.

Tyrion Forrás: HBO

Missandei nem az, akinek mondja magát

A múlt évadban jó hosszan szemlélhettük, ahogy Arya, a rejtélyes Jaqen H’ghart követve – bosszúja minél hatékonyabb megvalósítása érdekében – megpróbál bekerülni az arcnélküliek titokzatos társaságába. Egyesek szerint a szinte már vallási szektaként működő, zárt körű bérgyilkoscsoportnak ezen túlmenően is van szerepe az események alakulásában, mivel a gyönyörű tolmácsnő, Missandei is egy az arc nélküli emberek közül.

Missandei Forrás: HBO

Habár tény, hogy nagyon izgalmas felvetés, de az előbbi elméletektől eltérően erre vonatkozóan igazából semmiféle konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre. A teória támogatói pusztán azt hangoztatják, hogy Missandei elképesztően széles körű nyelvtudása is innen ered, illetve hogy olyan kiegyensúlyozott, nyugodt, kissé színtelen hangnemben beszél, mint ami az arcnélküliekre jellemző.

Cerseit egy rokona fogja megölni

Cersei egyszer egy boszorkánytól azt a jóslatot kapta, hogy egészen addig ő marad a királyné, amíg egy nálánál szebb és fiatalabb nő le nem taszítja a trónról (ez vélhetően Margaeryre vonatkozhatott). Ezt követően pedig meg fogja gyilkolni a „valonqar”, ami „kicsi fiútestvért” jelent. Ez az elsőre egyértelműnek tűnő jövendölés azonban valójában nagyon is homályos, hiszen vonatkozhat Tyrionra, Jaime-re (aki pár perccel Cersei után született), de akár a kisebbik fiára, Tommenre is. Utóbbi rokon újabban a fanatikus vallási vezető, a Főveréb befolyása alá került, így jelenleg ő a legesélyesebb Cersei merénylőjének címére.

Tommen és Cersei Forrás: HBO

Bran történelmi szerepe

Mióta a kis Bran felnőtt, és napvilágra kerültek eddig rejtett képességei, a kreatív rajongók egyre több elméletnek állítják őt a középpontjába. Egyesek szerint például ő volt az, aki a múltba visszakirándulva nemcsak saját apjával, de az Őrült Királlyal is találkozott, sőt Aerys Targaryen éppen miatta őrült meg, ahogy az ő „szellemvilágból” érkező szavait hallgatta. Ha ez igaz (és a legújabb, hatodik évad ötödik epizódjának történéseit tekintve nagyon is valószínű, hogy az), akkor tulajdonképpen Bran volt az, aki beindította az egész sorozat eseményeit.

Bran Forrás: HBO

Mások még ennél is tovább mennek, és azt állítják, hogy a Háromszemű Holló által ráruházott különleges képességeknek köszönhetően a fiú olyan régre megy vissza az időben, hogy ő maga válik a Háromszemű Hollóvá. „Eljött az idő, hogy azzá válj, aki én vagyok" – mondta szintén a hatodik évad ötödik részében a Max von Sydow által alakított figura Brannek. Beszélhetett átvitt értelemben is, utalva arra, hogy a fiú mindössze a szerepét veszi át, de ha szó szerint értelmezzük a szavait, rögtön más lesz a helyzet.

A Háromszemű Holló Brannel Forrás: HBO

Egy még meredekebb állítás pedig azt fogalmazza meg, hogy Bran Stark nem más, mint maga Bran the Builder, aki az egész Stark házat alapította, és aki után a fiú a nevét kapta. Még 8 ezer évvel a Trónok harca történései előtt ez a legendás történelmi alak építtette a Falat, közvetlenül azután, hogy a Mások először támadták meg az embereket. Erre nézvést természetesen nem áll rendelkezésre olyan szilárd (vagy annak tűnő) bizonyíték, mint ami a Branhez kapcsolódó egyéb teóriákat támasztja alá – az elmélet igazát csupán arra alapozzák, hogy az új évad tanúsága szerint a fiú képes az időutazásra.

Sansa Ramsay Bolton gyerekével terhes

„Ahogy itt állok, ebben a pillanatban is érzem, hogy mit művelt a testemmel” – panaszolta Sansa Havas Jonnak nemrégiben, amikor a két mostohatestvér újra egymásra talált. Elsőre azt hihetnénk, a szerencsétlen lány azokra a borzalmas szexuális kínzásokra célzott, amelyeket Ramsay Bolton feleségeként kellett kiállnia, de ha jobban belegondolunk, még az is lehet, hogy nem pusztán a sebhelyekről, hanem valami sokkal maradandóbb dologról van itt szó: egy magzatról, akivel Sansa terhes. Ha esetleg ez a nem is annyira valószínűtlen teória bebizonyosodik, az biztos, hogy cifra helyzetet fog eredményezni.

Sansa és Ramsay Forrás: HBO