Soha, de soha ne fektess be pénzt egy barátod éttermébe

Vágólapra másolva!
A képernyőn látható kedvenc apukáink mindig megmondják a frankót. Íme a legbölcsebb tanácsok a meghatótól kezdve a frappánson át a viccesig – Homer Simpson, Peter Griffin vagy épp Ned Stark szájából.
Vágólapra másolva!

Hal Wilkerson (Már megint Malcom)

A Breaking Bad – Totál szívás Walter White-ja, Bryan Cranston a rákbeteg kémiatanár karrierváltását megéneklő sorozat előtt egy jópofa családi sitcomban volt látható, melyben nem kevesebb mint öt gyermekkel büszkélkedhetett, így nem csoda, hogy minden nehéz helyzetre volt egy használható jó tanácsa.

Forrás: Fox

„Bármit elérhetsz, ha hajlandó vagy megdolgozni érte. Csak érj el a csillagokig és ne ereszd őket. Ezt már nagyon rég meg kellett volna osztanom veled. Ha pedig írsz valakinek egy dühös levelet, először inkább aludj rá egyet. Másnap reggel talán már máshogy tekintesz a dologra. Ja, és sose fektess be pénzt egy barátod éttermébe. Soha" – mondta Hal egy alkalommal, amikor azért a bölcselkedés élét sikerült végül egy tréfával elütnie.

Cameron Tucker (Modern család)

A Modern családban a kis vietnami Lily meleg örökbefogadó apukájának az élet dolgainak különbözőképpen való megközelítéséről és a kétféle, egymást remekül kiegészítő embertípusról volt mondanivalója.

hogy legyen, aki távol tartja őket a Naptól, ha túl közel repülnének hozzá. Ami pedig a realistákat illeti, az álmodozók nélkül ők még csak el sem rugaszkodnának a földről" – szegezte egy ízben kislányának, aki nem biztos, hogy kristálytisztán értette a magvas gondolatot.

Modern család, Modern Family Forrás: ABC

Homer Simpson (A Simpson család)

A nem minden esetben túl szimpatikus rajzolt édesapa, Homer mindig is egy megúszós ügyeskedő volt, így teljesen érthető, hogy a következő életstratégiára neveli tüskés hajú, sárga bőrű csemetéit: „Íme a három rövid mondat, aminek a segítségével átevickélhettek az életeteken. 1.: Falazz nekem! 2.: Nahát, főnök, ez remek ötlet! és 3.: Már ilyen volt, amikor ideértem."

Forrás: Fox

Peter Griffin (Family Guy)

Peter Griffin, egy másik polgárpukkasztó animációs széria főhőse mondhatni, hogy egy tőről fakad Homer Simpsonnal. Ő azonban az élet velejének a kiszívására oktatta kis családját. „Ez az élet adatott nektek, szóval menjetek és bulizzatok, mert a világ nem csupán egyetlen dob ritmusára mozdul. Ami jó neked, nem biztos, hogy másnak is az. Szóval ragadd meg a jót, ragadd meg a rosszat, ragadd meg mindkettőt – ez az én kinyilatkoztatásom. Ül, Brian, ül. Jó kutya." Hát ezt Mr. Keating sem mondhatta volna szebben.

Forrás: Fox

Burt Hummel (Glee – Sztárok leszünk!)

„Ez most már a harmadik alkalom, hogy mélyen a szemedbe kellett néznem. És tudod, mi az az egyetlen dolog, amit megtanultam ebből? Nem számít, mi történt, olyan közel kell tartanod magadhoz azokat, akiket szeretsz, amennyire csak tudod" – mondta a zenés szériában fiának, Kurtnak Mr. Hummel. Szavait tovább árnyalja, hogy a srác meleg, az apa pedig meglehetősen konzervatív nézeteket vall.

Forrás: Fox

Ned Stark (Trónok harca)

Kedvenc fantasysorozatunk egykori hősére elsősorban nem pont apaként gondolunk, hanem bátor harcosként, és csak másodsorban szülőként, akkor is inkább nagy múltú házát irányító családfőként, mint hétköznapi, megfáradt kenyérkeresőként. A Stark ház fejének ugyanakkor meglehetősen kiterjedt a családja: összesen hat gyermeke van, akik közt azért elég gyakori a széthúzás. „Meg kell védenünk magunkat, vigyáznunk kell egymásra. Nem háborúskodhatunk egymással" – tanácsolta egy alkalommal családja tagjainak.

Forrás: HBO

Mitch Leery (Dawson és a haverok)

Szerencsére vannak olyan tévés édesapák is, akik nem elbizakodottak, nem akarják mindenképpen megmondani a tutit. Ehelyett ők maguk is kételkednek saját magukban, és nem állítják, hogy náluk van a bölcsek köve, mégis megpróbálják legjobb tudásuk szerint terelgetni a gyereket, akit nekik szánt a sors.

Forrás: WB

Ezek közé a szerényebb apafigurák közé tartozik például a Dawson és a haverok című tinisorozat címszereplőjének apja, akinek szimpatikus bizonytalanságát az alábbi idézet bizonyítja:

Mert az igazság az, hogy azt még én magam sem látom. Az én célom inkább, hogy megpróbáljak segíteni, hogy a puzzle-nek legalább egy részét kirakjuk. A jövőd, a reményeid: ez a te ügyed. Senkinek ne hagyd, hogy az utadba álljon. Még nekem sem."

Danny Tanner (Bír-lak)

Nem kevésbé rokonszenves a megözvegyült, három gyermekkel magára maradt édesapa, a Bír-lakban megismert Danny Tanner világlátása sem. „Jól jegyezd meg, amikor a gyerekek a legkevésbé szerethetőek, akkor van szükségük a leginkább a szeretetre" – bölcselkedik egy alkalommal. Igazán toleráns hozzáállás, sokan tanulhatnának belőle.

Forrás: ABC

Burt Chance (Nevelésből elégséges)

Az egyik napról a másikra egy lánycsecsemő apjává váló Jimmy édesapja hozzá hasonlóan igen fiatalon lett apa, így negyvenesként már azzal dicsekedhet, hogy nagypapa. Habár az egyszerű, de kedves Burtöt a családban nem éppen az eszéért szeretik, azért van, hogy ő is tud okosat mondani. A házastársi-párkapcsolati kompromisszumokkal kapcsolatban például elég jó a meglátása. „A helyzet az, hogy vagy boldog házas vagy, vagy igazad van. A kettő együtt nem megy."

Forrás: Fox

Ron Swanson (Városfejlesztési osztály)

Habár a már szinte az abszurditásig vicces áldokusorozatban a Nick Offerman alakította hivatalnok nem rokona az Amy Poehler által megformált Leslie-nek, végig úgy viselkedik, mintha az lenne, így tiszteletbeli apukaként ő is rákerülhetett a listánkra – ráadásul már bizalomgerjesztő, mackós külseje is erre predesztinálja. Neki a feladatvállalással és a kötelezettségekkel kapcsolatban volt értékes meglátása, amikor azt mondta. „Soha ne ülj meg egy seggel két lovat. Egy segg – egy ló." Az biztos, hogy ezzel a jó tanáccsal (persze az összes többivel egyetemben) már mindannyian alaposan felvértezve indulhatunk neki az életnek – vagy menetelhetünk tovább benne.

Forrás: NBC