A világhírű Olsen ikrek élete tíz képben

Full House, Bír-lak, Mary-Kate Olsen, Ashley Olsen
Vágólapra másolva!
A Bír-lak apró sztárjai kilenc hónaposan kezdték a karrierjüket, egyikük ma már férjes asszony, és a napokban töltötték be a harmincat. Nézze meg, hogy változott Mary-Kate és Ashley Olsen az évek során!
Vágólapra másolva!

Csecsemőkorú sorozatsztárok

Az 1986. június 13-án született kétpetéjű, egymásra mégis a megszólalásig hasonlító ikerlányokat hathónaposan választották be a Bír-lak című, annak idején hazánkban is igen kedvelt sorozatba. Mindössze kilenc hónaposan már el is kezdték a forgatást. A szériában ők alakították megosztva a Tanner család legfiatalabb tagja, Michelle szerepét. Mivel a producerek az első évadokban nem akarták, hogy kiderüljön, a karaktert ikrek játsszák, egy darabig Mary Kate Ashley Olsenként szerepeltek a főcímben. A Bír-lak a lányoknak hihetetlen népszerűséget – és nem kevés pénzt hozott. Az 1987 és 1995 között futott szériának köszönhetően az Egyesült Államokban ők lettek önerejükből a legfiatalabb milliomosok, még mielőtt betöltötték volna tizedik életévüket.

Forrás: Kobal / The Picture Desk

Producerek hétévesen

A kis Mary-Kate és Ashley hétévesen a filmtörténelem legfiatalabb producerévé avanzsált, amikor Dualstar néven 1993-ban saját produkciós céget alapítottak. A vállalat később kiterjesztette működését, és mozifilmek és tévéműsorok mellett magazinok, videojátékok, dekorációs tárgyak gyártásába kezdett. Utolsó filmjét a Dualstar 2004-ben mutatta be, 2007-ben pedig évekig tetszhalott állapotban leledzett. A lányok 2013-ban élesztették újjá: akkortól kezdve már csak parfümmárkájukat futtatták vele.

Forrás: Kobal / The Picture Desk

Az első nagyjátékfilm

A Bír-lak lezárulta után a fent említett Dualstar gyártásában készült az Olsen ikrek első nagyjátékfilmje, az 1995-ös Kettőn áll a vásár. A kicsavart Két Lotti-történetben a lányok Kirstie Alley és Steve Guttenberg oldalán játszottak. Egymásra a megszólalásig hasonlító gyerekeket alakítottak, akik egy véletlen találkozást követően összeszövetkeznek, hogy megakadályozzák egyikük édesapjának házasságát egy nem kívánt jövendőbeli mostohával. A Kettőn áll a vásárt követően Olsenék számos további mozi- és tévéfilmben, sorozatban, sőt animációs szériában játszottak még együtt.

Forrás: Warner Bros.

Az Olsen babák

A két trendi kislány már gyerekként akkora divatikonnak számított, hogy a Mattel a kilencvenes évek végén a Barbie-ra emlékeztető játékbabák gyártásába kezdett róluk mintázva. Az Olsen babák többféle verzióban léteztek, voltak például hosszú és rövidebb hajú változatok, és egyben, illetve külön-külön is megvásárolhatók voltak (az Ebayen még mindig lecsaphatunk egy-egy darabra). A hozzájuk készült tévéreklámokat itt és itt nézhetjük meg.

Forrás: Mattel

Az első nagy bukás

2004-es filmjük, a New York-i bújócska olyan katasztrofálisan sikerült, hogy csődközelbe vitte már többször említett produkciós cégüket, a Dualstart. A mű annak ellenére, hogy több mint 3 ezer moziban nyitott, mindössze 5,96 millió dolláros bevételre tett szert (ezzel negatív rekordot döntött az Egyesült Államokban), és a kritika is alaposan lehúzta. A családi vígjáték két tinilány egyetlen zűrzavaros napját ábrázolja – Mary-Kate és Ashley az Amerikai pitéből Jim apukájaként ismert Eugene Levy oldalán jelentek meg benne.

Forrás: Collection Cinema / Photo12

Étkezési zavarok

2004-ben sok minden történt az Olsen lányokkal. Nem tudni, hogy a Dualstar hanyatlása vagy az első ruhamárkájuk indítása okozta stressz váltotta-e ki, Mary-Kate-nél mindenesetre az év nyarán anorexiát állapítottak meg, és rögtön el is kezdett egy kezelést, hogy megszabaduljon a súlyos étkezési rendellenességtől. Már ezen a 2004 áprilisában, a Nickelodeon 17. Kids' Choice Awards gáláján készült képen jól látható, hogy Mary-Kate nemcsak 2 perccel fiatalabb és 2-3 centivel alacsonyabb, mint Ashley, de sokkal vékonyabb is nála, kifejezetten egészségtelen külsejű.

Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images North America / AFP

Sajnos a betegségek az idősebb Olsen lányt sem kerülték el: róla 2015 májusában terjedt el, hogy egy kullancscsípéstől Lyme-kórt kapott, amiből nagyon nehezen gyógyult csak fel. Még idén márciusban is rendkívül megviselt külsővel kapták lencsevégre a lesifotósok, és állítólag a 2016 februárjában a Netflix által felélesztett Bír-lak-utódsorozatban, a Fuller House-ban is ezért nem tudott szerepet vállalni sem ő, sem testvére.

Szóló projekt

Mary-Kate és Ashley Olsen nincsenek azért összenőve: mindketten vállaltak már egymástól független szerepeket is. Már a Bír-lakban is megvolt köztük a munkamegosztás, hiszen míg Mary-Kate játszotta a komikus jeleneteket, addig Ashley-nek jutottak a komolyabbak. 2007 végétől pedig az előbbi iker nővére nélkül jelent meg a Nancy ül a fűben (más címváltozatban Spangli) című sorozatban. A fekete komédia eszközével dolgozó szériában Mary-Kate karaktere volt az, aki behálózta a marihuánakereskedelemmel foglalkozó kertvárosi anyuka idősebbik fiát. A színésznő nyolc részben is eljátszotta az ájtatos Tarát, akit mély vallásossága sem gátolt meg abban, hogy beszálljon a fűárusításba.

Forrás: Showtime

A divatvilág meghatározó figurái

Saját cégük termékei és a róluk mintázott babák piacra dobását követően az Olsenek még aktívabb részeseivé váltak a divatiparnak. Mint azt fentebb röviden már említettük, 2004-ben elindították első saját ruhamárkájukat, amit azóta több másik is követett. Mary-Kate és Ashley személyével azonosítják a sztárok és modellek körében is népszerű bohém stílust, amelyre a túlméretezett napszemüvegek, a kinyúlt pulóverek, az ócska bakancsok, illetve az olcsó igénytelenség és a méregdrága ruhadarabok vegyítése jellemző. A két iker divattervezői munkássága időközben olyan komollyá vált, hogy 2012-ben végleg felhagytak a filmezéssel.

Forrás: John Lamparski / Getty Images North America / AFP

Esküvő

A hosszabb nevű Olsen lány 2012 óta Hollywood egyik legfurcsább párját alkotja az egykori francia elnök féltestvérével, a nála 17 évvel idősebb Olivier Sarkozyvel. Mary-Kate Olsen és a bankár 2014-ben jegyezték el egymást, majd 2015 novemberében egy ötvenfős, szűk családi és baráti körben megtartott ceremónián mondták ki a boldogító igent, egy luxuslakásban. A legújabb hírek szerint pedig az egykori gyereksztár gyermeket vár. Ami Ashley-t illeti, ő 2008 és 2011 között a Másnaposok-trilógiából ismert Justin Bartha színésszel járt, jelenleg pedig a neves rendező, Bennett Miller (Capote, Pénzcsináló, Foxcatcher) a partnere.

Olivier Sarkozy és Mary-Kate Olsen Forrás: Larry Busacca / Getty Images North America / AFP

A harmadik Olsen lány

Ezen az idén június elején New Yorkban készült fotón az Olsen ikrek húgukkal, Elizabethtel láthatók együtt a CFDA Fashion Awardson. Elizabeth Olsen közel három évvel fiatalabb ikernővéreinél, és a 2011-es függetlenfilmes sikert, a Martha Marcy May Marlene című drámát követően mozifilmes világsztárrá nőtte ki magát. Olyan filmekben szerepelt, mint az Oldboy-remake vagy az új Godzilla, legutóbb pedig a Bosszúállók-filmek, azaz a Bosszúállók: Ultron kora és az Amerika kapitány: Polgárháború című gigaprodukciók. A jelek szerint tehát színészként Elizabeth sokkal tehetségesebb nővéreinél, de üzletasszonyként egyelőre Mary-Kate és Ashley sáfárkodtak ügyesebben a hírnevükkel. Ha így folytatják, hamarosan akár külön intézménnyé is válhatnak.

Forrás: Dennis Van Tine / Geisler-Fotopres / DPA / AFP