Kockázatos a Petőfi Rádió stílusváltása

Vágólapra másolva!
Rengeteg zenekar, fesztivál- és koncertszervező, előadó szólista írt alá egy nyílt levelet, amelyben aggódásuknak adnak hangot. Úgy látják, a populáris, kommerszebb zenével új hallgatókat nyerhet a rádió, de sok régit ugyanakkor elveszít.
Vágólapra másolva!

„A közönségünkhöz hasonlóan mi is azt érezzük, hogy ez a rádió mostanában jelentős változáson megy át. Nem csak a zenei kínálat terén, de a rádió hangvételében, stílusában is. Ezért a szakma számos képviselője megbeszélésen vett részt a Petőfi Rádió aktuális vezetőivel, ahol jeleztük aggodalmunkat" – jelezte több tucatnyi magyar együttes és szólista egy internetre kitett nyílt levében.

A zenészek szerint a Petőfi a magyar populáris zene formálójává vált és egy teljes generáció életének lett meghatározó eleme, de a változás nem feltétlenül tetszik mindenkinek.

„Az egyeztetés alapján tudjuk, hogy a megújult Petőfi szélesebb közönségnek kíván szólni, még azzal a kockázattal is, hogy ezáltal elveszítheti a mostanit – benneteket és bennünket. A változást jelzi az is, hogy olyan emblematikus figurák és műsorok tűnnek el a rádióból, akiket ti is szerettetek, számunkra pedig szakmai garanciát jelentettek. Ezért úgy döntöttünk, szeretnénk veletek közösen nyíltan is hangot adni félelmeinknek" – írják.

Értéket teremtett, példát mutatott

Az aláíró zenészek, szórakozóhelyek üzemeltetői, fesztiválok szervezői úgy gondolják, a kereskedelmi rádiózás szempontjai helyett a Petőfi Rádió majd' egy évtizeden át olyan úton járt, amely valódi értéket teremtett és példát mutatott fiataloknak és időseknek egyaránt. „Ennek folytatását kérjük és várjuk el a Petőfi Rádió vezetőitől" – áll a szövegben, amely egészében itt olvasható.

A levelet aláírták többek között a 30Y, az Akvárium Klub, az Anna & The Barbies, a Balaton Sound, a Belmondo, Bródy János, a Budapest Park, az EFOTT és a Fishing On Orfű szervezői, a Gozsdu Manó Klub, a Hiperkarma, a Honeybeast, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Quimby, a Pál Utcai Fiúk, a Sziget fesztivál szervezői, a Wellhello és sokan mások.