A Trónok harca igazolta a legnépszerűbb rajongói elméletet

Ned Stark, Trónok harca, Sean Bean
Vágólapra másolva!
Havas Jon nem csak, hogy feltámadt a Trónok harca hatodik évadjában, de a hétfő hajnalban debütált új epizódból az is kiderült, hogy kik a sorozat egyik legnépszerűbb karakterének szülei. Figyelem, csak az olvasson tovább, aki már látta a hatodik szezon tizedik, befejező részét!
Vágólapra másolva!

A legelhivatottabb Trónok harca-rajongók már évek óta meg voltak győződve róla, hogy Havas Jon valójában nem Ned Stark fia, és a teória az idők során még saját nevet is kapott: ez az „R+L=J", vagyis a „Rhaegar + Lyanna = Jon" elmélet. Habár a fiút abban a tudatban nevelték, és a világ is úgy tudja, hogy Jon az első évadban lefejezett Stark családfő (és egy ismeretlen asszony) fia, sokan régóta tudni vélték, hogy az évekig fattyúnak csúfolt fiú valójában Ned unokaöccse, akinek a férfi lánytestvére, Lyanna Stark az anyja, az apja pedig Rhaegar Targaryen, az Őrült Király, Aerys Targaryen fia.

Mindenki azt hitte, hogy Ned Stark az ifjú Havas Jon apja. Pedig... Forrás: HBO

Rhaegar a Westerosról kimenekített Daenerys legidősebb bátyja, akit Robert Baratheon lázadása idején öltek meg. A Trónok harca története szerint a férfi elrabolta Lyannát, mikor a lány már Robert menyasszonya volt, és mire Ned rátalált, már csak percei voltak hátra, viszont sosem derült ki, hogy mi okozta a nő halálát. A teória szerint Lyanna megeskette Nedet, hogy vigyázni fog a Rhaegartól fogant gyermekére, aki szavát megtartva, a háborúból hazatérve saját fiának hazudta Jont, ezzel megmentve attól, hogy az ereiben csörgedező Targaryen vér miatt legyilkolják.

Ez a teljesen logikus elmélet pedig abszolút igaznak bizonyult, hiszen a hatodik évad tizedik epizódjának vége felé gyakorlatilag a fent ecsetelt jelenet játszódott le a szemünk előtt. A Benjen Stark által megmentett Bran ismét „visszautazott az időben", és tanúi lehettünk, ahogy Ned Stark felfut a korábbi epizódokban már látott Öröm tornyába, ahol testvérét, Lyannát még életben, de vérbe borulva találja.

Az ifjú Ned Stark itt még nem sejti, hogy mi vár rá az Öröm tornyában Forrás: HBO

A lány már tudja, hogy nincs sok ideje hátra, megmutatja bátyjának újszülött fiát, és egy utolsó kívánságot intéz a testvéréhez. Azt ugyan csak Bran hallja, hogy Lyanna mit súg Nednek, de a jelenet utolsó pillanataiban a kamera a fekete szemű csecsemőre vált, akinek az arca egy áttűnés keretében átvált Havas Jon fizimiskájára, ezzel tudatosítva mindenkiben, hogy kicsoda az éppen csak megszületett gyermek.

A fináléban így végre kiderült, hogy kik Havas Jon valódi szülei, és ezzel az is kétségtelenné vált, hogy a férfi rokona az éppen Westeros felé hajózó Daenerys Targaryennek. Sőt az sincs kizárva, hogy Észak frissen megválasztott királya még Tyrion Lannisterrel is közös vérvonalon osztozik. Ez persze már egy teljesen másik teória, amiről itt írtunk részletesebben.

Félig Stark, félig Targaryen. Ennél jobb kombó nem nagyon van Westerosban. Forrás: HBO

Hiába számítottunk rá, a rajongói elmélet bizonyítása így is hatalmas meglepetés volt, és ezek után kíváncsiak várjuk, hogy a nemrégiben ismertetett Trónok harca-teóriák közül vajon melyik fog még megvalósulni a sorozat (vagy a regényfolyam) hátralévő részeiben.