Bud Spencer és a magyarok

Bud Spencer
Berlin, 2016. június 28. 2011. április 13-i kép Bud Spencer olasz színészről Életem és filmjeim című önéletrajzi könyvének bemutatóján Berlinben. Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli 2016. június 27-én, 86 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Britta Pedersen)
Vágólapra másolva!
Magyar reklámban is szerepelt, sportoló korában sokszor megfordult a Margitszigeten. Unokája magyar lányt szeretett, és Ötvös Csöpi figurája sem született volna meg, ha ő nincs. Kevés országban volt olyan népszerű Bud Spencer, mint itthon. Mi lehetett a titka?
Vágólapra másolva!

Magyarországon talán még népszerűbb volt az olasz színész, mint sok más országban. Mi lehet az oka? „Ez számomra hihetetlen, és tényleg érzem a magyar rajongók szeretetét. Szerintem az idősebbek még a vízipólós korszakomért tisztelnek, és lehet valami a magyarok életstílusában is, amitől jobban tudnak azonosulni az életművemmel. A magyar emberek erősek és nagylelkűek, akárcsak én a filmjeimben" – magyarázta egy korábbi interjúban, amit az Origónak adott.

2011-ben, Berlinben Forrás: MTI/EPA/DPA/Britta Pedersen

„Elég rég nem jártam Magyarországon, de nagyszerű emlékeket őrzök róla, különösen abból az időből, amikor a vízilabda-válogatottunkkal játszottunk Budapesten, nemzetközi tornán. Nagyszerű emlékek! Remélem, hamarosan visszatérhetek Budapestre! A magyar könyvszerkesztőm folyton szeretne meghívni, talán a közeljövőben lesz érkezésem" – mondta 2014-ben, de erre már nem lesz lehetősége.

Járt felénk többször, reklámot is vállalt

Többször járt Magyarországon, de itt nem forgatott filmet. „Sok ilyen volt, elég szerencsésnek mondhatom magam, hogy munkámnak hála körbeutazhattam a világot. Nagyon szeretem a természetet és a kalandot, így talán Kolumbia és Brazília a kedvenceim. Fiatal koromban, még a színészéveket megelőzően sok évet töltöttem Dél-Amerikában, ezért különösen jó volt visszamenni oda filmeket forgatni" – mesélte.

2009-ben, Rómában Forrás: DPA/AFP/usage worldwide

Olyan helyet nem tudott megnevezni, ahová ne ment volna vissza szívesen. „Mindig kellemes fogadtatásban volt részem, bárhova mentem, szóval nincsenek rossz emlékeim helyekről" – magyarázta.

Terence Hill és Bud Spencer: felejthetetlen párost alkottak Forrás: Mokép

Népszerűségét magyar sörmárka is kihasználta, a kétezres években Arany Fácán-reklámhoz adta az arcát. „A hideg sör kétségtelenül egy kellemes ital, és fantasztikus emlékeim vannak az Oktoberfestről is, amelyre több alkalommal meghívást kaptam. Emellett a sör több emlékezetes jelenetben is szerepet kapott Terence Hill-lel közös filmjeinkben. Amúgy sosem voltam nagyivó, fiatal koromban, sportemberként pedig egyáltalán nem fogyasztottam alkoholt" – mesélte, amikor erről kérdeztük.

Hatása a magyar bunyós filmekre

Kétségtelen, hogy Piedone alakja komoly hatással volt Bujtor Istvánra, aki amúgy is szinkronhangját adta az olasz színésznek - a másik, aki szinkronizálta, Kránitz Lajos volt, aki szintén nem él már. Bujtor 2009-ben, Kránitz 2005-ben halt meg.

Nem állítható biztosan, hogy nem születtek volna balatoni, bunyós filmek Bud Spencer hatása nélkül, de nem volt nehéz párhuzamot találni a szakállas, nápolyi zsaru, illetve a szintén szakállas, baseball-sapkás Ötvös Csöpi karaktere között. A pogány madonna 1980-as, a Csak semmi pánik 1982-es, az Elvarázsolt dollár három évre rá került a mozikba, a Hamis a babára 1991-ig kellett várni.

Ötvös Csöpi gondterhelt - de nem volt miért, mert megoldotta az ügyet

A figura ugyanaz volt, egy tettre kész, jószívű, okos zsaru, akire a barátai mindig számíthattak, aki módszeresen péppé verte a rosszfiúkat, de úgy, hogy vér nem folyt (vagy alig), és ezáltal mindig nyert a jó. Bujtor amúgy kilenc év elteltével feltámasztotta Csöpi népszerű karakterét, bízva abban, hogy a nézők továbbra is szeretik a balatoni kalandokat, de a Zsaruvér és csigavér-tévéfilmek már nem hozták azt a színvonalat, és képileg is gyengébbnek tűntek. Ezekből három készült, a legutolsó 2008-ban, A szerencse fia alcímmel.

Az unoka magyar lányt szeretett

Bud Spencer egyik unokája, Alessandro két évvel ezelőtt még egy igen csinos nyíregyházi lánnyal járt: Vivien tizenhat éves kora óta modellként járta a világot, és éppen Kínában dolgozott, ahol egy szórakozóhelyen odalépett hozzá az olasz férfi.

Mielőtt hazautazott volna, elárulta, hogy ő Bud Spencer unokája. A pszichológia szakos hallgató és az üzletember Alessandro kapcsolata később sem szakadt meg, a telefonhívásokat újabb találkozók követték.

Hazai rajongók gyászolják

Jellemző a nápolyi színészt övező kultuszra, hogy – miközben nála sokkal ismertebb világsztároknak rendes fanklubjuk sincs – idén már a 10. „Bud Spencer és Terence Hill rajongói fesztivált" rendezik itthon.

Régi filmjeit gyakran ismétlik a tévék

A fesztivál helyszíne a Drótszamár Park és Kemping lesz (2481 Velence, Kemping utca), a fesztivál időpontja 2016. július 7-10., ott lehet búslakodni és vigadni egy tányér hagymás bab fölött, egy jó sörrel a kézben. Lesz pókerverseny, a sör-virsli verseny (limonádé-virsli verseny is), rodeóbikát is meg kell ülni. Fellép a Spencer Hill Magic Band, 3 éven aluliaknak a részvétel a fesztiválon ingyenes.

Ma este nyolckor pedig a budapesti olasz nagykövetségnél gyertyagyújtás is lesz Bud Spencer emlékére.

Kilenc Bud Spencer-filmet adnak mostanában a tévék, ezekről itt informálódhat. Bud Spencer-interjúnkat itt olvashatja.