Hirtelen le kéne akasztani 50 milliót – Aranyélet-forgatáson jártunk

50 millióról van itt szó
Vágólapra másolva!
2015 legjobb magyar sorozata, az Aranyélet második évadjának forgatása a vége felé közeledik. Kihallgattunk egy fontos beszélgetést a szocreál kockás terítők fölött, és megtudtuk, miben lesz más a folytatás. A Városligetben jártunk, itt forgat az HBO Magyarország.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű jelei vannak annak, hogy megpezsdült a hazai sorozatgyártás, hiszen az HBO Magyarország a Terápia és a Társas játék után előjött tavaly a szintén minőségi Aranyélettel (ami nem mellesleg nézettebb volt az HBO GO-n, mint a Trónok harca), az RTL Klub legyártotta az ugyancsak színvonalas Válótársak első évadját, a közmédia 20-30 év után leporolta az „ifjúsági filmsorozat" elfeledett, viharvert mappáját, és előjött az Egynyári kalanddal, de a Csak színház, és más semmi is lépés volt a hazai tévés fikció erősödése felé.

Az Aranyélet első menete feszes, izgalmas és hihető volt,

innen az a nagy kérdés, lehet-e tartani azt a szintet, vagy minden elromlik, mint sok, remekül induló széria esetében.

Az Aranyélet részben egy családi történet Forrás: HBO

A nyári döglesztő melegben a Városligetben forgató százfős stáb mindenesetre azon volt épp, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön, talán ezért is vették fel ugyanazt a legfeljebb félperces jelenetet legalább tízszer, több kamerával, minden szögből. Annyi spoiler talán elmondható, hogy szerepelt benne Anger Zsolt, Olasz Renátó és Mészáros Árpád Zsolt, továbbá 50 millió forint, ami azonban fizikai valóságában nem jelenik meg, mindenesetre elhangzása után megszaporodnak a ráncok az amúgy is gondterhelt arcokon.

50 millióról van itt szó Forrás: HBO, Saghy Timea

A második évadot idén ősszel mutatja be az HBO, de a sztori tavasszal kezdődik, ehhez pedig ragaszkodni kell a meleg nyárban is. Vagy ötven statiszta mászkál vagy ül és fogyaszt a Pántlika presszó kockás abroszos, szocreál közegében, ők a „kabátokat tessék felvenni!" felszólításra felöltöznek, noha 30 fok körül járunk napon. Szerencsére nem sülnek meg, mert a felvételek szünetében szellőzhetnek, egy stábtag pedig hideg ásványvízzel jár körbe.

18 országban mutatták be

Krigler Gábor kreatív producer kérdésünkre elmondja, hogy 80 napos forgatással számoltak, de ez valójában több, mert sokszor volt „second unit", azaz párhuzamos forgatás, mindannyiszor népes csapattal. „Most a 67. napon vagyunk, ez már a célegyenes.

főleg az időjárással gyűlt meg a bajunk, az eső sokszor kiszúrt velünk. Egy idő után már viccet is csináltunk belőle. Tavaly volt olyan, hogy egész nap kimaradt, de idén nem, noha csúszások voltak, jeleneteket ki kellett hagyni."

Munka közben Forrás: HBO, Saghy Timea

A szereplőkkel nem volt komoly probléma, amúgy 7-8 hasznos percet tudnak felvenni egy nap (nekünk most nem volt olyan szerencsénk, három óra alatt ugyanazt a fél percet vették újra és újra). De Krigler elmondja, hogy van ilyen a forgatásoknál, volt napjuk, amikor 12 percet haladtak, akadt, amikor mindössze egyet: persze az akciójelenetekre több idő kell. A Társas játékot kényelmesebben forgatták, ott 5-6 hasznos percet vettek fel naponta.

Krigler Gábor még a sajtóeseményen Fotó: Polyak Attila - Origo

Ami le van írva, annak el kell hangoznia, nincs sok tere a spontaneitásnak, szerinte nem jut nagyon lehetősége a színésznek improvizálni. Mindenképp felveszik úgy, ahogy a forgatókönyvben áll, és ha valaki jót szól be, vagy egy színész jópofát művel, esetleg felveszik B vagy C verziónak.

„Jól haladunk, de a területfoglalással volt gondunk, nem minden olyan szuper, mint a korábbi években. Egy nyolcadik kerületi helyszín le volt fixálva hónapokkal korábban, de egy héttel az ottani forgatás megkezdése előtt szóltak csak, hogy nem mehetünk.

Egy lepattant, pesti lakótelepi lakás is kellett, érdekes módon ezt nehezebb volt megszerezni, mint egy drága villát" – meséli a producer.

Csapó! Forrás: HBO, Saghy Timea

Száz fölötti stábbal dolgoznak (akár egy nagyszabású mozifilmnél), amikor kétfelé mentek, akkor nyolcvan-nyolcvan ember dolgozott naponta a produkción. Összeget, árat nem mondhat, még azt sem árulhatja el, drágább-e a második évad, mint az első volt (tippünk: igen). Arról viszont szívesen mesél, hogy bemutatták az Aranyéletet az HBO Europe 18 országában, és nagyon jó kritikákat kaptak, sőt a tervek szerint a második is megy majd külföldre.

Türelem, az kell

Picivel odébb Mészáros Árpád Zsolt bőszen legyezi magát, Olasz Renátó nyugodtan ücsörög fess zakójában, Anger Zsolt ráérősen nézelődik, majd újra veszik a korábban amúgy hibátlannak tűnő jelenetet. Minden statiszta engedelmesen felveszi a kabátját, a színészek mögötti asztalnál egy fiatal pár trécsel, mobilt nézegetnek, egy asztallal odébb egy anya ül a gyerekeivel.

Még egy kis igazítás Forrás: HBO, Saghy Timea

Az egyik kissrác nyolcadjára is elkéri az étlapot, tanulmányozza bőszen, mintha soha nem látta volna. Egy kiskutyával, drótszőrű magyar vizslával felbukkan egy fiatal lány, idomított állatokkal is foglakoznak, de ez nem az – viszont kell majd egy délutáni jelenethez. A kézben tartott öthetes kutya egy darabig türelmes, utána már nagyon fészkelődik, menne szaglászni a zöldbe.

Súlyosabb történet, nehezebb döntések

Mátyássy Áron rendezőt is sikerült elkapni pár szóra, szerinte jól haladnak. „Mivel ez a második évad, a stáb is összeszokottabb, jól állunk: eddig sikerült megcsinálni mindent, amit elképzeltünk. A sztoriról annyit, hogy sokkal komorabb, súlyosabb a történet. Mindenki nagyobb slamasztikába kerül, mindenkinek súlyosabb döntéseket kell meghoznia."

Mátyássy Áron szerint nagyobb a tét Forrás: HBO, Saghy Timea

„Nagyon jól fogadta a szakma, a kritika és a közönség az első évadot, mi megpróbálunk mindent kihozni a folytatásból. Könnyebbség ezúttal, hogy mindenki kiismerte a karakterét, megvan a gesztusrendszere, és szereplőink többet tudtak egymásról is. Volt közös történetük: a tavalyi forgatásra gondolok. A mostani jelenetek azonban embert próbálóak, nehezek, nagyon oda kell tenniük magukat.

meg kell feszülniük, hogy megszülessenek ezek a jelenetek. Nagyon súlyos helyzetek lesznek ezúttal, de jó színészeink vannak: kisugárzásuk van, és ez nélkülözhetetlen adottság" – mesélte.

A színészek profik, és jól ismerik a karakterüket Forrás: HBO, Saghy Timea

A rendező szerint az első évad egy család belső viszonyairól szól, mindenki számára ismerős helyzetekkel, így könnyebb volt ezeket eljátszani. „Most ezek az emberek külön utakon mozognak, nagyobb a tét, minden döntés egyre súlyosabb. Az első évad vége a kiindulópont, innen megyünk tovább. Ők pedig bármennyire is profik, megszenvednek néha a jelenetekkel. A fiatalokkal viszont sem akkor, sem most nem volt probléma, tavaly is profik voltak" – teszi hozzá, és már siet is a dolgára.

A végén befutott még Thuróczy Szabolcs is Forrás: HBO, Saghy Timea

A 67. forgatási napnak ezzel még nincs vége, a dekoltált pincérnő tizenegyedszerre is kitette az édességet Anger elé, felveszik megint, majd újabb jelenetre készülődik a stáb. Amikor komótos léptekkel távozunk a Hungária körút zajos forgataga felé, még látjuk, amint egy statiszta nagyot fújva, elégedetten leveszi a kabátját, és az italpult felé pillant. Talán szívesebben forgatna egy strandjelenetet Ónodi Eszterrel?

Anger Zsolttal és Olasz Renátóval külön interjúztunk, ezeket a cikkeket később olvashatja az Origón.