A bíróságon a gyilkosság, az erőszak, a testi sértés nem sokkol

Amara Karan Aznap éjjel
Vágólapra másolva!
Amara Karan játszotta a fiatal ügyvédnőt, Chandra Kapoort az idei év talán legjobb sorozatában, az HBO-n látható Aznap éjjel-ben. A Srí Lanka-i származású színésznő hindiül is megszólalt az egyik epizódban, de igazából nem beszéli a nyelvet, John Turturróval pedig elsőre ijesztőnek tartotta a közös munkát. Az Origónak a New York-i forgatásról és a főszereplőhöz, Riz Ahmedhez való viszonyáról is mesélt.
Vágólapra másolva!

Amara Karan 1984-ben született Londonban, Srí Lanka-i szülőktől. Már a középiskolában szerepelt színpadon, de aztán az Oxfordi Egyetemen inkább politológiát, filozófiát, közgazdaságtant hallgatott, mígnem 2007-ben szerepet kapott a The Bill egyik epizódjában. Még abban az évben jött az áttörés, az Utazás Darjeelingbe is, kisebb-nagyobb kitérők után pedig eddigi legfontosabb karakterét is eljátszhatta, az HBO-s Aznap éjjel-ben Chandra Kapoort.

Amara Karan az Aznap éjjelben Forrás: HBO

Elégedett a sorozat végével?

Abszolút! Csupán az első hét epizódot látva – valószínűleg a nézők többségével együtt – még én sem értettem, hogy a maradék egy részben miként fogják tudni lezárni a történetet, de elég erős, megindító befejezés volt.

Lesz folytatás?

Az Aznap éjjel egy nyolcrészes filmnek készült, de mindenki nyitott a folytatásra, úgy tűnik, a nézők részéről is van rá igény – de ugyanúgy folytathatják ezekkel a karakterekkel, mint ahogy elővehetnek egy teljesen másik ügyet is.

jelenleg a Stan Lee's Lucky Man második szezonját forgatom Nagy-Britanniában.

Okos nő, aki képes embernek maradni a jogi útvesztőben Forrás: HBO

Hogyan jellemezné a karakterét azoknak, akik nem látták a sorozatot?

Chandra Kapoort játszom, egy fiatal, ambiciózus ügyvédnőt, akit váratlanul bevonnak egy jelentős ügybe. Okos nő, aki képes embernek maradni a jogi útvesztőben, de lehet egy olyan benyomásunk, hogy a cég csak azért választotta, hogy az ázsiai származású ügyfelekkel foglalkozzon.

A rasszizmus is jelentős teret kap a szériában, önnek mi lenne a legfontosabb üzenete a gyűlölködők számára?

Engem is elgondolkodtatott Naz története mellett a sajátom is, de most inkább az előbbiről beszélnék. Számomra nézőként majdhogynem érdektelen volt az, hogy Naz ártatlan-e vagy sem, inkább az tűnt érdekesnek, hogy mi hogyan kezeljük őt.

elgondolkodtatott arról, hogy miként lehetne kiépíteni egy igazságos társadalmat, bevonva, persze, a dúsgazdagokat is.

Elgondolkodtatta, hogy miként lehetne egy igazságos társadalmat kiépíteni Forrás: HBO

Van a sorozatban egy olyan jelenet is, amikor hindiül tárgyal a Khan családdal. Ön is beszéli a nyelvet?

Nem, Naz anyjának alakítója, Poorna Jagannathan tanítgatott aznap, amikor felvettük azt a pár sort. Sokat gyakoroltuk a kiejtést, erre Steven (Steven Zaillian, a sorozat alkotója – a szerk.) megváltoztatta a szöveget – ami jó példa arra, hogy mindig meg akarta mutatni azt is, hogy a színészekkel mi történik épp. Gyakoroltam, próbálkoztam, erre a lány végül valami olyasmit mondott abban a jelenetben, hogy „igazán jobban kéne beszélnem".

A jogba mennyire ásta bele magát?

Eljártam a bíróságra óvadékmegállapításokra, de az eléggé különböző folyamat, mint egy gyilkossági tárgyalás. Olyan, mint egy alkukötés, teljesen mindennapi. Úgy értem, hallod ezeket a szörnyű vádakat – gyilkosság, erőszak, testi sértés –, és sokkolóan hat, hogy mennyire nem sokkol. Csupán egy eljárás, ahol egyenesen beszélnek.

Eljárt bírósági tárgyalásokra a forgatás előtt Forrás: HBO

Ön Londonban él. Milyen volt New Yorkban forgatni?

Csodálatos! Egy álom vált valóra. Ez előtt sosem jártam még New Yorkban, és hogy pont egy ilyen briliáns sorozat miatt kellett odautaznom, az valóban egy álom beteljesülése volt.

mert zaj van, más emberek is ott vannak, repülők húznak el, vagy épp elmegy szirénázva egy mentőautó. A stúdióban való forgatás jóval simábban megy, a helyszín viszont hitelességet ad, jó adag színt, életet visz a filmbe.

Vizuálisan remek megoldások voltak a szériában, volt abban valami különleges, ahogyan felvették?

Egészen különleges volt. Csodálatos volt, hogy mennyi figyelmet fordítottak a fények beállítására vagy arra, hogy hová helyezzék a kamerákat. Kevés rendező kap ilyen szabadságot, és Stevennek is sokat kellett harcolnia, de nem akart csak egy újabb krimisorozatot forgatni. Úgy volt vele, hogy csináljunk valamit, ami nagyon elüt minden mástól, ez jellemző volt a játékstílusunkra és a forgatókönyvre is.

John Turturro először ijesztő volt Forrás: HBO

John Turturróval milyen volt a közös munka?

Ijesztő, legalábbis amikor karakterben volt. Az első nap tényleg megijedtem, Johnnal ugyanis az első jelenetem egy szemtől szemben lejátszott konfliktusról szólt a harmadik epizódban. Briliáns volt, éreztem az erőt, ami belőle áradt felém, de el kellett játszanom, hogy nem ijedek meg.

A Nazt játszó Riz Ahmeddel milyen a viszonya?

Nagyszerű volt, hogy ő is ott volt New Yorkban! Igazából az egyetemről ismerem, mindketten az Oxfordra jártunk, szóval egészen furcsa volt, hogy ő is benne volt ugyanabban a New Yorkban játszódó sorozatban. Volt még néhány brit színész a stábban, én meg magam köré gyűjtöttem őket, tartottam pár házibulit a forgatás alatt.

Az Aznap éjjel elérhető az HBO GO-n, de az HBO tévécsatornáin is el lehet csípni az ismétlését.