Nem véletlenül volt olcsó a ház, szörnyek lakják a környéket

Amerikai Horror Story
Vágólapra másolva!
Visszatért az Amerikai Horror Story egy újabb évaddal, újabb történettel, de talán sokan csalódtak egy rész után. Pár spoilerrel folytatjuk.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Horror Story nem egy hagyományos sorozat: minden évad más helyszínen, más korban, évben játszódik, egészen más karakterekkel, viszont nagyrészt ugyanazokkal a színészekkel. Ez már elég lenne, hogy az egyszeri tévézőt megkavarja, de annyira jellegzetes minden szezon, annyira különválik minden évad, hogy nem mosódhat össze a cselekmény.

Az első évadban egy szellemjárta ház adta a hátteret (talán ekkor bukkant fel először a tévétörténetben homoszexuális kísértet), a második pedig talán az eddigi csúcspont volt, az ötvenes-hatvanas évek elmegyógyintézetével, őrült lakóival, szadista apácáival, náci háborús bűnös orvosával, rémisztő lényeivel a kertben.

Forrás: fx

A harmadik egyértelmű mélypont, a zavaros, boszorkányos időrablás után jött a negyedik évad, a szörnycirkusz, kétfejű nővel, gnóm artistákkal, bizarr sztorival. Az ötödiken nagyot dobott Lady Gaga jelenléte, ragyogóan hozta a vámpír úrnőt, körülötte életre kelt még a halottakkal teli, elátkozott hotel is. Most pedig itt a hatodik menet, a Roanoke-sztori.

Remélhetőleg feljavul majd, de az első rész a hihetetlenül gondos reklámkampány, titokzatoskodással kevert őrületes felhajtás után csalódás. A megtörténtnek mondott eseményeket mások (például Lily Rabe) mondják fel a valódi szereplők helyett, mintha egy tévés dokumentumfilmet látnánk valós bűntényről, paranormális jelenségekről. Szokatlan módszer egy fikciós sorozathoz, de nem úttörő próbálkozás, és kérdés, kitart-e végig.

Forrás: fx

A jelenetek zöme máshol már látott, ráadásul igen kiszámítható. Egyértelmű volt, hogy az olcsón megvett házzal valami nagyon nem stimmel, és senki nem lepődött meg, hogy Sarah Paulsont (a sztoriban Shelby Millert) megtámadták, amikor egyedül lebegett a vízben, sötét éjszaka. Ugyancsak várható volt, hogy elé áll valaki, amikor autóval menekül, így elüti az öreglányt, és szintén kiszámítható volt, hogy a két nőre rázárja valaki a pincét, amikor lenn matatnak (még akkor is, ha az események egy része – vagy mind? – csak a főszereplők elméjében játszódik le).

Forrás: fx

Az első rész olyan horror, egy olyan fura hibrid, amely nem igazán kelt félelmet, szorongást, de igazából meg sem ijeszti a nézőt, noha erre tesz pár próbát. Egyelőre egy nem is nagyon titkolt Blair Witch-koppintás az egész, sötét erdőben való eltévedéssel, a közelgő őrülettel, az érthetetlenül megjelenő fura kis ábrákkal.

Maradunk még, de elsősorban Kathy Bates, Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr. és Lily Rabe miatt – no meg Ryan Murphy is bizonyította már, hogy képes megújulni.

Szavazzon!

Melyik volt a legjobb évad?