Először döbbenten nézte a South Parkot Kyle hangja

20. évad 2016. 09. 19. Apacs Gábor Balog Mix Stúdió Dolmány Attila South Park Szinkron Szinkronhang szinkron színész szinkronszínész
2016. 09. 19. Balog Mix Stúdió, Dolmány Attila South Park Szinkron Szinkronhang.
Vágólapra másolva!
A South Park szinkronstábja tortával ünnepelte, hogy a Comedy Central magyar adásán is indul a rajzfilmsorozat huszadik évadja. A Balog Mix stúdióban mi is ott voltunk, Kyle hangjával, Dolmány Attilával tudtunk beszélgetni kicsit. 16 éve teljesen ledöbbent a szérián, rengeteget röhögtek a kollégákkal, ma már inkább nem is dolgoznak együtt. Kyle-nál az eredetihez hasonló hangot akart hozni, a Family Guy Stewie-jával több gondja volt.
Vágólapra másolva!

A Balog Mix stúdió Villányi úti helyiségében ünnepelte a stáb, hogy itthon is indul a Comedy Centralon a South Park huszadik évadja, amihez torta is járt. Kyle hangjának, Dolmány Attilának sűrű napja volt, de azért szakított egy kis időt az Origóra is két csokiszelet között.

Tortával indult a nap Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„16 éve kezdtük el felvenni, akkor fogalmam sem volt, hogy mi ez. Annyit tudtam, hogy egy rajzfilmet kell szinkronizálni, de ahogy belenéztem, először nem értettem, ilyet még életemben nem láttam. Eltartott egy darabig, amíg ezt a fajta szarkazmust el tudtam fogadni, amíg rájöttem, hogy ez egy kifejezetten felnőtteknek szóló rajzfilm" – elevenítette fel az első munkanapját a South Park-nál.

Akkor még együtt szinkronizáltunk, ma már nagyon ritkán, de talán jobb is így, mert ott kő kövön nem maradt. Gyorsabb is ez így, az amerikai premier után le lehet adni rögtön itthon is az epizódokat, nagyjából egy nap alatt meg tudunk csinálni egy teljes részt" – tette hozzá.

Dolmány Attila Kyle-lal hülyéskedik Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A stúdióban szereti megtudni

A röhögés persze ma is megvan: „Sokszor még most is elröhögöm magam, fetrengek akár a földön is, miután itt helyben szembesülök a történettel. Nem követem interneten sem a South Park-ot, sem a Family Guy-t, itt, a stúdióban szeretem megtudni, hogy mi lesz a dolgom. Utána már szívesen megnézem az aktuális részt akár eredetiben, akár magyarul" – mondta.

A szériában rengeteg durva, megbotránkoztató téma előkerül, de Dolmány edzett e tekintetben:

a színművészetin is egy olyan osztályba jártam, ahol nem nagyon volt tabu. Rengeteg szinkronmunkát is csináltam már, mire a South Park-ig eljutottam, nyelvileg nem tudott újat mondani. Volt persze így is, amire azt mondtam, hogy túl durva, de olyan nem, amit ne csináltam volna meg, hiszen ez a dolgom."

A figura és a hangja Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Azért adnám vissza, mondjuk, Hitler szerepét a színpadon, mert ki volt? Nekem nem kell az ő gondolatvilágát magamévá tennem ahhoz, hogy eljátsszam. Egészen más egyébként csupán a hangommal játszani, bár itt is hozzátesszük sokszor a gesztusokat, a mimikát, még ha nem is vesszük mindig észre. De egészen más energiákat mozgat meg, ha a színpadon állsz."

A szinkronba korán bekerült

„Ha egy színész meg tudja szerettetni magával a szinkront, akkor nagyon fogja élvezni. Van, akinek nincs érzéke hozzá, vagy egyszerűen nem akarja csinálni, én speciel örülök, hogy belekeveredtem ebbe a történetbe még a főiskola előtt, több legendás sorozatba kerültem be, szerencsére ez a mai napig tart" – mondta a munkájáról.

Több legendás sorozatba bekerült Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Volt azért, ami kimaradt, egy-két sorozattal kapcsolatban sajnálja, hogy nem volt benne:

ott egy epizódban adtam csak a hangomat egy betegnek vagy valami más mellékszereplőnek. Az NCIS-be is csak így kerültem be, a New York-i helyszínelők-be is, az eredeti sorozatba, mármint a Helyszínelők-be már egyáltalán nem sikerült."

Honnan jött Kyle, Stewie?

És hogy honnan jött Kyle, később pedig Stewie Griffin hangja? „Kyle-nál róbáltam az eredetihez hasonlító hangot kihozni magamból, ez jött. A Family Guy-ban Stewie figuráját nehezebben találtam meg, hiszen ő eredetileg angol akcentussal beszél, én pedig nem akartam akcentust – a magyarban az inkább tájnyelvnek hangzik, annak pedig más az üzenete. Ezért lett ez a kimódolt, túlartikulált beszédje" – árulta el Dolmány Attila.

Stewie-nak nem akart akcentust Fotó: Adrián Zoltán - Origo