Jack Bauer végül mégiscsak az USA elnöke lett

Designated Survivor
Vágólapra másolva!
A Designated Survivor egy rész után kellemes politikai drámának ígérkezik. Kiefer Sutherland már nem keménykedő, irgalmat nem ismerő terrorelhárító, hanem egyből az Amerikai Egyesült Államok elnöke.
Vágólapra másolva!

A kijelölt túlélő az amerikai politikában az a személy, aki az elnök halála esetén átveszi a posztot. A hidegháborús évek óta mindig van olyan kabinettag, aki elnöki beszédek során, beiktatásnál nem megy el a Capitoliumba, hanem biztonságos távolban, megfelelő őrizet mellett tévén át figyeli, mi történik. Ha valami tragédia folytán egyszerre halna meg egy támadás során az USA komplett képviselőháza, a kormány összes tagja, akkor a precízen elkülönített ember lenne az elnök.

Forrás: abc

Erre a szituációra épít Kiefer Sutherland sorozata. Ő a 24 kemény és legendás Jack Bauere óta a tévében megpróbál kimászni a skatulyából, bár azért visszacsúszott ebbe 2014-ben (24: Élj egy új napért). Az Érintésben is egy egyszerű fickót alakított, nem kínzott, konok és titkolózó terroristákat, ahogy a Designated Survivorban is egy tanárból lett alkalmi politikus, egy olyan alak, aki jóformán véletlenül lett miniszter, különösebb politikai ambíciók, az ahhoz a pályához kellő szívósság, kitartás, törtető jellem nélkül.

Forrás: abc

Épp a biztos távolban, egy védett, őrzött ingatlanban nejével élcelődik, amikor egy bomba pusztítja el a Capitoliumot, mindenki odavész, ő marad egyedül a kabinetből, ő lesz az USA elnöke – és mindjárt háborús helyzetben, egy brutális terrortámadás után. De itt álljunk is meg egy kicsit: aki végignézte a Kaliforgiát és a 24-et, az csak mosolyog azon, hogy a laza hedonista, léhűtő Hank Moody volt csaját,

Karent lenyúlta egy közepesen unalmas nyárspolgár Washingtonban:

persze Natascha McElhone-ról van szó, illetve új karakteréről, ő a kormányzásra látszólag alkalmatlan Tom Kirkman (Sutherland) felesége a sorozatban. De van itt még családi szál is, megszeppent kislánnyal és vagányabb, tizenéves, alkalmi drogdíler fiúval.

Forrás: abc

Az első rész feszes tempójú, jól összerakott darab, az indokoltnál nem több pátosszal, de épp elég drámával. Azt ugyan nem értjük, hogy az elnök úr miért rohangál egy tízdolláros, cipzáros-kapucnis felsőben egy órán át, és

miért dekkol röviddel a bombatámadás után a Fehér Ház nyugati szárnyában, az Ovális Irodában

– hiszen ez potenciális terrorcélpont lenne. Nem vagyunk biztonsági szakértők, de az esemény éjszakáján alighanem biztos bunkerből irányít az, akinek ez a dolga. De kicsire nem adunk, amikor ilyen nagy dolgok történnek épp Washingtonban!

Forrás: abc

Az első epizód szeptember 21-én 10 millió nézővel nyitott az USA-ban, a második 8 milliót gyűjtött, ez a csökkenés még belefér (jóformán minden sorozat esik az első, agyonreklámozott rész után). Az ABC annyira bízott benne, hogy egyből teljes, 22 részes évadot rendelt. Bízzunk hát mi is benne, hátha egy intrikával, akcióval, fordulattal teli, profi politikai drámát látunk majd: a 24 és a House of Cards híveinek egyelőre ajánlott.