Meghalt Jimmy Perry, a Csengetett, Mylord? írója

2016.10.24. 11:39

93 éves korában elhunyt Jimmy Perry, aki alkotótársával, David Crofttal együtt olyan népszerű angol sorozatokat készített, mint a Csengetett, Mylord?, Az ükhadsereg vagy az It Ain't Half Hot Mum.

Perry 1923 szeptemberében született, Londonban. A II. világháborúban még túl fiatal volt a hadsereghez, ezért csatlakozott ahhoz a polgárőrmozgalomhoz, amely a hátországban védte a civileket.

Akkori élményei alapján írta később Az ükhadsereg című sitcomot, amely alapján készült egyébként idén Bill Nighy és Catherine Zeta-Jones főszereplésével nagyjátékfilmes remake.

Jimmy Perry Az ükhadsereg című nagyjátékfilm idén januári premierjénForrás: Justin Tallis / AFP

A háború után Perry színésznek tanult a neves RADA (Royal Academy of Dramatic Art) nevű intézményben, majd vidéken vezetett színházat, és néhány tévésorozatban is szerepelt – csak ezután kezdett el maga is írni a televízió számára.

Az alkotó dalszerzéssel is foglalkozott: ő írta több sorozata főcímdalát is. Perryt 1978-ban a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával (Order of the British Empire) tüntették ki. Az írót felesége, Gilda Perry gyászolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK