Meghalt Jimmy Perry, a Csengetett, Mylord? írója

Jimmy Perry
Jimmy Perry Az ükhadsereg című nagyjátékfilm idén januári premierjén
Vágólapra másolva!
93 éves korában elhunyt Jimmy Perry, aki alkotótársával, David Crofttal együtt olyan népszerű angol sorozatokat készített, mint a Csengetett, Mylord?, Az ükhadsereg vagy az It Ain't Half Hot Mum.
Vágólapra másolva!

Perry 1923 szeptemberében született, Londonban. A II. világháborúban még túl fiatal volt a hadsereghez, ezért csatlakozott ahhoz a polgárőrmozgalomhoz, amely a hátországban védte a civileket.

Akkori élményei alapján írta később Az ükhadsereg című sitcomot, amely alapján készült egyébként idén Bill Nighy és Catherine Zeta-Jones főszereplésével nagyjátékfilmes remake.

Jimmy Perry Az ükhadsereg című nagyjátékfilm idén januári premierjén Forrás: Justin Tallis / AFP

A háború után Perry színésznek tanult a neves RADA (Royal Academy of Dramatic Art) nevű intézményben, majd vidéken vezetett színházat, és néhány tévésorozatban is szerepelt – csak ezután kezdett el maga is írni a televízió számára.

Az alkotó dalszerzéssel is foglalkozott: ő írta több sorozata főcímdalát is. Perryt 1978-ban a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával (Order of the British Empire) tüntették ki. Az írót felesége, Gilda Perry gyászolja.