Hazugságok és kiborulások az utazós valóságshow-kban

That\'s Money, Honey EPISODIC "That\'s Money, Honey"-- Korey (left) and Tyler (right) make their way to the next location in Shenzhen, China on THE AMAZING RACE, Friday, May 6 (8:00-9:00 PM, ET/PT) on the CBS Television Network. Photo: CBS ©2016 CBS Br
"That\'s Money, Honey"-- Korey (left) and Tyler (right) make their way to the next location in Shenzhen, China on THE AMAZING RACE, Friday, May 6 (8:00-9:00 PM, ET/PT) on the CBS Television Network. Photo: CBS A?©2016 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved
Vágólapra másolva!
A Viasat3-on futó Flúgos futam jó példa arra, hogy egy realitynek nem muszáj zárt térben játszódnia, a road movie elemeivel ötvözve is készülhet szórakoztató produkció. Természetesen nem ez az egyetlen valóságshow, amely az úton játszódik, bemutatunk még párat.
Vágólapra másolva!

A Flúgos futam-ban elsőre igazán könnyűnek tűnik a fő feladat: a párosoknak csupán el kell jutniuk egy autóval A pontból B-be. Igen ám, csak ezt a lehető leggyorsabban, mobil és GPS nélkül, papíralapú térképpel kell végrehajtaniuk, miközben különféle akadályok, feladatok is várnak rájuk – az utolsónak beérkező kettős pedig azonnal ki is esik.

A Flúgos futam egyik párosa Forrás: Viasat3

A Viasat3 hat európai országban forgatta a produkciót, tíz adás alatt ér véget a verseny. Az ötletet talán a The Amazing Race (Versenyfutás a világ körül) című sorozat adhatta, amely az Egyesült Államokban olyan jól megy, hogy már a 29. évadját is megrendelték, egyébként pedig 2003 és 2009 között minden évben megkapta a legjobb realitynek járó Emmy-díjat.

Nem csak autóval

A The Amazing Race-ben a versenyzők nemcsak autóval, de repülővel, hajóval, villamossal, metróval, hőlégballonnal – gyakorlatilag az összes elképzelhető járművel –, illetve gyalog is közlekedhetnek, attól függően, hogy miként tudják elérni a következő állomáshelyet.

A párban induló szereplők több országot megjárnak a verseny során,

általában olyan feladatokat kapnak az út közben, amelyek az adott hely kultúrájához kapcsolódnak – vagyis van a műsornak némi ismeretterjesztő funkciója is.

Mozgásban a The Amazing Race legutóbbi évadjának két versenyzője Forrás: CBS

A produkció a világ szinte összes táján forgott már – Magyarországon is járt –, nem egy helyet bemutatott, amely iránt aztán megnőtt a turisták érdeklődése: az új-zélandi Okere Falls környékét például egy időre le is kellett zárni, miután a megnövekedett forgalmat már nem lehetett biztonságosan kezelni.

A szereplők közül többen megjelentek más úti műsorokban is,

volt, aki Szingapúrt népszerűsítette egy filmben, a kilencedik szezon Tyler nevű versenyzője pedig Kintaro Walks Japan címmel készített dokusorozatot. Hogy lenyűgözze japán barátnőjét, hosszában keresztülgyalogolta Japánt, az út végére már sokan felismerték az időközben a tévének leadott anyagokból.

Voltak, akik megutálták egymást

A közös versenyzés, a stresszes utazás nem mindenkinek tett jót, akadt olyan pár is, amelynek tagjai a műsor után egyből szakítottak. Az ötödik évadban feltűnt Alisont annyira felidegesítette a vőlegénye, Donny, hogy az utolsó állomáson már nem is volt hajlandó vele együtt szerepelni, a készítőknek úgy kellett egy korábbi felvételt feltüntetniük, mintha az akkor készült volna.

Alison és Donny – a képaláírás: „Istenem, megölsz!” Forrás: CBS

Előfordult olyan is, hogy egy párt csupán a szerkesztők hoztak össze. A tizedik évadban látott Sarah és Peter úgy mutatkozott be a képernyőn, mint egy friss pár, akiknek a műsor során szintén megromlott a kapcsolatuk – a nő csak évekkel később ismerte be, hogy valójában még csak nem is randiztak soha, a készítők találták ki az egész sztorit.

Sok ország készített saját verziót

A The Amazing Race amerikai eredetije után rengeteg helyi változat is készült: Kanadában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is előálltak hasonlóval, de például

Izrael és Ukrajna is elkészítette a maga verzióját.

Igaz, az ukrán Velyki perehony nem sikerült túl ötletesre, abban legtöbbször csupán annyi volt a feladat, hogy a szereplőknek egy helyi nevezetesség előtt kellett fotózkodniuk, majd el kellett küldeniük a képet a kijevi központba.

A versenyzők valószínűleg ezt sem bánták különösebben, miután így is rengeteg helyre eljutottak – mármint azok, akik nem estek ki az elején –, többek között az arab világban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában és Hollandiában is megfordultak; a játékot egyébként két szépségkirálynő nyerte.

Volt korábban is

Ahogyan az első beköltözős valóságshow-t, a Real Worldöt az MTV-nek köszönhetjük, úgy talán az első utazós realityt is, hiszen

a Road Rules már hat évvel a The Amazing Race előtt, 1995-ben elindult.

A csatorna egyébként pont a Real World spin-offjaként indította el, olyan értelemben ez is beköltözős műsor volt, hogy a szereplők közös lakókocsival járták az utat, miközben különféle feladatokat kellett teljesíteniük.

Az első két évadban még az Egyesült Államokban bóklásztak a játékosok, a harmadik viszont már Európában játszódott, majd további helyszínekre is ellátogattak a befejező, tizennegyedik szezonig.

A műsor Indiában különösen népszerű lett, ott 2003-ban el is indult egy saját verzió MTV Roadies címmel. Idén már a tizenharmadik évadot láthatták a nézők, ezt azonban hivatalosan a tizennegyediknek mondják, miután a tizenhármas számot igyekeztek elkerülni a készítők – ahogyan sok szállodában sincs tizenharmadik emelet vagy ilyen számú szoba.

Futottak még

A később a Survivort és az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-t is jegyző Mark Burnett is egy olyan realityvel alapozta meg a karrierjét, amelyben

hosszabb távot, 500 km-t kellett megtenniük a versenyzőknek.

A szintén 1995-ben indult Eco Challenge-ben azonban a csapatoknak korántsem volt olyan könnyű dolga, mint a Road Rules-ban, hiszen a távot 24 óra alatt kellett legyűrniük változatos terepviszonyok között, biciklizve, lovagolva, kajakozva, búvárkodva, hegyet mászva.

Amikor az út nem maga a cél

Vannak persze olyan realityk is, amelyek nem magáról a versenyről szólnak, a szereplők határozott céllal utaznak el valahova. Ilyen például az Élet a világ végén (House Hunters) rengeteg spin-offjának némelyike, mondjuk, a Nemzetközi házvadászok, amelyben amerikaiak költöznek külföldre, ott néznek meg több ingatlant, az adás végére kiválasztva, hogy melyiket szeretnék megvásárolni.

A Jéglovagok hősei veszélyes terepen szállítanak árut kamionnal, az Amerikai kincskeresők-ben műtárgygyűjtők utazgatnak keresztül-kasul az Egyesült Államokban, hogy minél több ritkaságra bukkanjanak, az Amerika bizarr ételei-ben Andrew Zimmern mindenféle furcsaságot kóstolgat az ország különféle pontjain – és a példákat még sorolhatnánk reggelig.