Száz éve született a híradózás legnagyobb alakja

Walter Cronkite
Walter Cronkite 2006-ban
Vágólapra másolva!
1916. november 4-én született Walter Cronkite, az amerikai híradózás legendája. Tőle értesült a világ a II. világháborús bombázásokról, a nürnbergi perekről, a vietnami háború fontosabb csatáiról, a Watergate-ről, az Apollo–11 holdra szállásáról, továbbá John F. Kennedy, Martin Luther King Jr. és John Lennon meggyilkolásáról. Őt nevezték Amerika leghitelesebb emberének.
Vágólapra másolva!

A Missouri államban született, Texasban felnőtt Cronkite azután lépett újságírói pályára, hogy kimaradt a főiskoláról. A tudósítói munkába rádióbemondóként kóstolt bele, de sportközvetítésekkel is foglalkozott. A II. világháborúban a United Press munkatársaként haditudósítóként tevékenykedett: az észak-afrikai és az európai hadszíntérről küldte jelentéseit.

Walter Cronkite 1962 körül Forrás: Kobal / The Picture Desk / AFP

Cronkite ezzel akkora megbecsülést vívott ki magának, hogy az amerikai televíziózás másik legendás alakja, Edward R. Murrow hírszerkesztő (róla szól a Good Night, and Good Luck című George Clooney-film) állást ajánlott neki a CBS-nél. A szakember 1950-től egészen 1981-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott itt, 1962-ben pedig ő lett a CBS Evening News bemondója.

A Google így tiszteleg Walter Cronkite emléke előtt Forrás: Google Doodle

Ez alatt a majdnem húsz év alatt Cronkite

objektivitásával, pontosságával, korrektségével és feddhetetlenségével a megbízhatóság mintaképe lett

hazájában (úgy is emlegették, mint Amerika leghitelesebb emberét).

Egyetlenegyszer csuklott el a hangja: amikor Kennedy halálhírét jelentette be.

Híradós munkássága alatt véleménye annyira mérvadó lett, hogy amikor kétségeit fejezte ki a vietnami háborúval kapcsolatban, Lyndon B. Johnson elnök állítólag azt mondta:

Walter Cronkite 2006-ban Forrás: Clarence Elie-Rivera / Getty Images North America / AFP

Walter Cronkite 1981. március 6-án ült utoljára a CBS Evening News kamerája elé. A tévénézők ekkor hallhatták utolsó alkalommal híressé vált búcsúmondatát, az „and that's the way it is”-t („hát így megy ez”), amit mindig a dátum és egy „jó éjszakát” követett. A televíziós 2009-ben, 92 éves korában halt meg.

Munkássága a mai napig maradandónak és követendőnek számít hazájában, és ha a magyar fülnek nem is cseng feltétlenül ismerősen a neve, a

szavakat biztosan mindenki hallotta már – ő volt ugyanis, aki 1969-ben Neil Armstrong űrhajós örökbecsű mondatát közvetítette a világnak. Újságírói ars poeticája érvényes ma is. „A sajtószabadság alapvető fontosságú a demokráciában, de a sajtónak nem szabad visszaélnie ezzel a jogosultsággal. Körültekintően kell eljárnunk a hatalmunkkal.