Sztárok, akik embert öltek, 2. rész

Brandon Lee, A holló
Brandon Lee A hollóban
Vágólapra másolva!
Többen persze autójukkal gázoltak, vagy véletlenül, esetleg háborúban öltek, de van néhány szándékos emberölési eset is. A gyilkossá lett hírességek szomorú listája hosszabb, mint gondolnánk. Ez itt már a második rész. 
Vágólapra másolva!

Charles S. Dutton

Nem gondolnánk, de a bizalomgerjesztő, mosolygós külső egy gyilkost takar. Igaz, a sztár még csak 17 éves volt, amikor emberölésbe keveredett. Állítása szerint a másik férfi támadt rá, a verekedés végére viszont Dutton megölte. Büntetése hét év börtön volt, amiből a jelek szerint nem sokat tanult, mert pár hónappal a szabadulása után megint rács mögé került: akkor tiltott fegyverviselésért kapott három évet.

Forrás: Ilya S. Savenok / Getty Images North America / AFP

A börtönben pedig a férfi vélhetően folytatta a keménykedést, mivel hatnapi magánzárkát kapott – ám ez hozta életében a fordulatot. Az elzárás idejére ugyanis magával vihetett egy könyvet, és neki egy drámakötetre esett a választása, ami úgy megtetszett neki, hogy amikor letelt a magánzárka, engedélyt kért egy színjátszócsoport indítására. Innen pedig – már szabadulása után – egyenes út vezetett a színészi pályához.

John Landis

A neves rendezőt – négy kollégájával együtt – gondatlan emberöléssel vádolták, amiért 1983-as, Alkonyzóna című filmje forgatásakor egy borzalmas helikopteres baleset történt, amelynek során egy színész, Vic Morrow (Jennifer Jason Leigh színésznő édesapja) és két gyerekkorú statiszta (egy hét- és egy hatéves vietnami gyermek) az életét vesztette. Morrow-nak és az egyik kicsinek a fejét tépte le a jármű rotorja, a másik gyereket pedig halálra zúzta a helikopter.

John Landis 1983-as filmje, a Szerepcsere forgatásán Forrás: Kobal / The Picture Desk

Habár Landist felmentették a vád alól, kártérítést fizetett a családoknak – a gyerekek szülei 2-2 millió dollárt kaptak, és Morrow-ékkal is megegyeztek, de azt az összeget nem hozták nyilvánosságra. Ezenkívül ennek a szomorú esetnek köszönhetően

szigorítottak Kalifornia államban a gyerekek foglalkoztatására vonatkozó törvényeken és biztonsági előírásokon.

A rendező egyébként egy interjúban elmondta, hogy szerinte a speciális effektes szakember volt a hibás a balesetért, de őt még csak vád alá sem helyezték.

Oliver Stone

Egy másik rendező, aki minden bizonnyal akarata ellenére gyilkolt, Oliver Stone, akit a vietnami háború idején besoroztak, és harctéri szolgálatra osztottak be az amerikai hadseregnél. Egy gránáttal saját kezűleg is több ellenséges katona halálát okozta, ezenkívül több mint 25 helikopteres ütközetben vett részt.

Oliver Stone a Született július 4-én egy 2012-es vetítésén Forrás: Mike Coppola / Getty Images North America / AFP

Ezekért az emberölésekért viszont nem büntetés, hanem elismerés járt: Stone háborús érdemeiért egy bronzcsillag kitüntetést és egy Bíborszív medált kapott. Maga az alkotó úgy dolgozta fel élményeit, hogy egy egész trilógiát forgatott a témában: A szakasz, a Született július 4-én és az Ég és föld című filmjét egyaránt vietnami tapasztalatai ihlették.

Michael Jace

A Kemény zsaruk című sorozatból ismert színész 2014 májusában azzal hívta fel a 911-et, hogy egy veszekedés során lelőtte a feleségét. Jace azt állította, azért haragudott meg ennyire az asszonyra, mert azt gondolta, megcsalta. A tárgyaláson a színész nem vallotta bűnösnek magát, és azzal védekezett, hogy csak egy kis fájdalmat akart okozni a nőnek azzal, hogy lábon lövi.

Jace az ítélethirdetéskor Forrás: Frederic M. Brown / Pool / AFP

2016 júniusában Jace-t elítélték gyilkosságért: életfogytiglanit kapott, de negyven év múlva feltételesen szabadulhat (94 éves lesz akkor, ha megéri). Végzetes tette két közös gyereküket tette félárvává (illetve gyakorlatilag árvává) – a két kicsi (egy 8 és egy 5 éves fiú) egyébként végignézte a szörnyűséget, egyikük, az idősebb, Nehemiah tanúskodott is a tárgyaláson.

Michael Massee

Az egész listán talán Michael Massee karakterszínész esete a legtragikusabb, hiszen ő aztán tényleg úgy ölt meg valakit saját kezűleg, hogy egyáltalán nem akarta, és nem is tehetett semmiről, mégis élete végéig együtt kellett élnie ezzel a súlyos teherrel. Massee volt az a színész, aki elsütött egy kellékfegyvert, ami a mindössze 28 éves Brandon Lee halálát okozta A holló 1993-as forgatásán.

Brandon Lee A hollóban Forrás: Kobal / The Picture Desk

Az vezetett a végzetes balesethez, hogy a kellékesek a forgatáson nem kelléklőszert használtak, hanem éles lőszereket alakítottak át erre a célra. Ezen folyamat során egy golyó véletlenül a Massee által használt revolver csövébe szorult, így

amikor a felvételkor a színész elsütötte a vaktöltényt, annak az ereje az igazi lövedéket szerencsétlen Lee hasába röpítette.

Massee-t annyira traumatizálta az, hogy önhibáján kívül gyilkossá vált, hogy a történtek után egy teljes évig nem vállalt színészi munkát, és természetesen a végül elkészült A hollót sem volt hajlandó soha megnézni.

„Kivettem egy évet, visszamentem New Yorkba, és nem csináltam semmit. Nem dolgoztam. Ami Brandon Lee-vel történt, egy tragikus baleset volt, és

– nyilatkozta egyszer a színész, akinek még évtizedekkel a történtek után is rémálmai voltak. Kínzó lelkiismeret-furdalásától csak a halál szabadította meg: idén októberben halt meg gyomorrákban. A fenti felvételen beszél a szörnyű tragédiáról.

Fay DeWitt

Bizony, ennek a bűbájos idős hölgynek is vér tapad a kezéhez. Még 1965-ben történt, mindössze egy hónappal a válásuk után, hogy egy levélbontóval szurkálta halálra volt férjét.

Forrás: deathandtaxesmag.com

A színésznő ellen azonban nem emeltek vádat, mert kiderült, hogy az exférj, egy Ray Allen nevű drámaíró rendszeresen zaklatta – azon a végzetes éjszakán is azért tört be hozzá részegen, hogy bántalmazza: állítólag többször a falba verte a szerencsétlen komika fejét. Habár DeWitt nem emlékezett a részletekre, a hatóságok igazoltnak látták, hogy önvédelemből cselekedett.

Forrás: oldshowbiz.tumblr.com/

A színésznő így (többé-kevésbé) ép bőrrel úszta meg a csúnyán végződött családon belüli erőszakot, és azóta is éli világát. December 4-én lesz 82 éves – soha nem ment újból férjhez.