Megvan az elmúlt két év legjobb hazai tévés zsűrije

A nyertes zsűri
Vágólapra másolva!
6161 szavazat érkezett kérdésünkre: az elmúlt két év legkedveltebb zsűrijét a Sztárban sztár adta, de az X-Faktor és a Virtuózok is népszerű vagy hiteles ítészeket rakott be a műsorba.
Vágólapra másolva!

Meg akartuk szavaztatni minden idők legkedveltebb hazai tévés zsűrijét, de visszarettentünk a számok láttán, mert évente legalább négy-öt nagyobb show fut itthon a kereskedelmi és közszolgálati tévéken. Csak 2015-ben és 2016-ban tizenegy olyan zenés tehetségkutató vagy nagy költségvetésű show volt a hazai képernyőkön, amelyben zsűritagok mondták meg a magukét, úgyhogy elsőre megelégedtünk azzal, hogy ezt a 11 kollektívát hasonlíttattuk össze – az olvasók által.

Ezt a négyest nagyon szerették a tévézők, de régen voltak, nem 2015–2016-ban Forrás: RTL Sajtóklub

Egy jól működő, komolyat és vicceset egyszerre mondó, karakteres zsűrit összerakni legalább olyan nagy feladat, mint összeválogatni 12 vagy 24 elfogadhatóan éneklő fiatalt több ezerből. És persze kell megosztó személyiség közéjük, lágyabb, kedvesebb figura, vagy nyersebb, keményebb is – Puzsér például telitalálat volt a Csillag születikben egykor, más kérdés, hogy már ő sem akar nagyon a kertévékkel dolgozni, de azok se vele, ismerve, milyen öntörvényű.

Nem titok, hogy egy sok százmilliós büdzsével bíró show előtt heteken át tesztelik a szóba jöhető arcokat, hármasával, négyesével: produkciókat néznek meg élőben vagy felvételről, kommentálják, beszélgetnek, csipkelődnek közben – a stáb pedig azt figyeli, kialakul-e valamilyen kémia köztük, ki a hangadó, ki tud percenként egy szellemes hasonlatot benyögni. Hosszú keresgélés után áll össze egy zsűri: szerencsés esetben olyan, amely akkor is megmenti a show-t, ha csak közepesek a dalnokok.

A Star Academy nézettsége gyér volt, de a zsűrivel nem volt baj Forrás: tv2

„Amikor megtudtam, hogy Hajós András és Nagy Ervin is ott lesz, még jobban elbizonytalanodtam, nem akartam velük versenyezni, úgy éreztem, semmi esélyem táncosként, hisz a kutya se tudja, ki vagyok. Sokan voltunk, nagy nevek is jöttek, a végén pedig néhányan cserélődtünk Hajós András, Lajtai Kati és Ábel Anita mellett" – engedte bepillantani a kiválasztás folyamatába az olvasót Apáti Bence, aki végül befutó lett a Kismenőkben (bővebben itt).

----------------

De tegyük félre a kiválasztási mechanizmust, a zsűricasting fortélyait, inkább nézzük, mely zsűriket szerette leginkább az olvasó – figyelembe véve, hogy egy csúcsnézettségű show nyilván több szavazatot kap, mint egy gyérebb érdeklődést vonzó. 6161 voks után kiderült, hogy a heti nézettséget is rendre nyerő Sztárban sztár itt is aratott: Liptait, Majkát, Hajóst és Bereczkit (és az előbbi helyére betett Ábelt) bírták legtöbben. Ők elég sokat zrikálták egymást és a hazai popszakmát is, kapott tőlük rendesen több előadó (Kozsó meg is sértődött), jól működő zsűri értékelt tehát a különféle, vegyes színvonalú produkciók között.

A nyertes zsűri Forrás: tv2

A Star Academy nézettsége ugyan messze elmaradt a TV2 által várttól, de valószínűleg ez nem a zsűri bűne, mert itt 3 százalékponttal megelőzte az X-Faktor kvartettjét. Az RTL-es tehetségkutató legutóbb nyerte a hetet nézettségben, itt a szavazáson harmadik lett: talán azért, mert a leginkább semleges Puskás Peti mellett három, erősen megosztó figura mond ítéletet hétről hétre. Róluk őszinte rajongással vagy komoly dühvel szoktak írni a Facebook-oldalakon a tévézők, sokan szeretik, de sokan utálják is őket (bár a Sztárban sztárnál is kapott Majka rengeteget, ahogy Ábel Anitát sem fogadta tűzijáték és spontán népünnep).

Gáspár Lacin sokan röhögnek, mások viszont nem értik a hadarását Forrás: RTL Sajtóklub

Szépen szerepelt szerényebb nézettsége ellenére a Virtuózok műsor, amely a Dunán fut, és jellegéből fakadóan nem is számíthatott milliós táborra. Középmezőnyben a Hungary's Got Talent és a Nagy Duett zsűrije, A Dal 2015-ös és 2016-os garnitúrája nagyjából (szerény, gólnélküli) döntetlent játszott az olvasóink szerint.

Forrás: Origo

A gyerek-tehetségkutatók mostanában szaporodtak el, sokak örömére, mások bánatára. A Kismenőket ugyan szépen nézték, de nálunk nagyon kevés szavazatot kaptak, 1%-ot kapirgáltak össze, ennél jobban ment a Kicsi óriások (3%) és az Ének iskolája (4%) is.